Як і очікувалося, у цьому турі по-справжньому захопливе протистояння поки вийшло тільки у "Буревісника-ШВСМ" та "Юракадемії".

Останні матчі в нинішньому році співпали з початком другого кола національної першості, тож турнірне становище деяких команд уже далеке від того, щоби ним задовольнятися. Таким чином, цим колективам випала нагода завершити рік, так би мовити, на мажорній ноті, видавши на гора дуже приємні для їхніх уболівальників сюрпризи. Проте у двох парах перемоги святкували саме сильніші нині за своїми ігровими можливостями, а ось «бойова мирова» суперників із Чернігова та Харкова, здається, все ж таки і справді порадувала обох…  

ЛОКОМОТИВ – ФАВОРИТ – 3:1, 3:0

«Локомотив» - «Фаворит» - 3:1 (25:18, 26:24, 20:25, 25:23)

«Локомотив»: Осадца, Полуян, Старчиков, Вієцький, Татаринцев (к), Остапенко; Кучер (л), Ковальов, Плотницький, Довгий. Тренер – Анатолій Янущик.

«Фаворит»: Волков, Ведащенко, Півень (к), Політько, Оніпко, Косиця; Туровський (л), Сохін. Тренер – Олександр Ткачук.

Тривалість матчу: 91 хв. (20+24+22+25).

Судді: Самодай (Суми), Гранько (Харків).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Татаринцев – Оніпко.

23 грудня. Харків. СК «Локомотив». 178 глядачів.

Напередодні цього матчу «Локомотив» мав певні проблеми зі складом. Так через травми не могли допомогти своїй команді Дмитро Богдан та Іван Слинчук, проблеми зі спиною мав Максим Дрозд, і до того ж зліг з температурою основний ліберо команди Пилип Гармаш.

Ось і довелося Анатолію Янущику шукати варіанти для оптимального старту на гру з «Фаворитом». І, в принципі, молоді гравці, які вийшли на майданчик під управлінням капітана Володимира Татаринцева, в першій партії досить успішно впоралися з гостями. Із самого початку сету «Локомотив» вів гру і ні про яку інтригу навіть мови не йшло. Варто відзначити дії молодого гравця першого темпу Володимира Остапенка, який гідно взяв на себе гру на блоках і впевнено атакував із 3-го номера.

А ось у другій партії, несподівано для самого себе, «Фаворит» зумів вичавити момент в кінцівці буквально з нічого. Виправдали себе ризики на подачах капітана Артема Півня співтовариші. У підсумку кінцівка вийшла досить нервовою – виявляти переможця довелося на «більше-менше». Та все ж харків’яни досить успішно впоралися з ситуацією, тоді як гостей підвело нервування.

Здавалося, вже одне це цілком може послужити, щоби назвати кінцівку партії «локальною сенсацією», але гості пішли далі. Продовжуючи ризикувати на подачах і в третьому сеті, «Фаворит» зумів спочатку перехопити ініціативу, а потім і вийти вперед із солідною перевагою в п’ять очок. «Локомотив» же, проігнорувавши всі тривожні для себе сигнали по ходу двох попередніх сетів, занадто пізно включився в погоню. У підсумку, лише в кінцівці партії боротьба загострилася, але все ж «Фаворит» був винагороджений за завзятість успіхом в сеті.

Четверта партія хоч і стала вирішальною, але тим не менш стала такою ж інтригуючою за розвитком подій. Почав «Локомотив» непогано - на подачі Віталія Осадци господарі майданчику виграли чотири очки поспіль, але потім гості збили темп, взявши тайм-аут, який знову окрилив їх на боротьбу. До самої розв’язки партії питання про переможця залишався відкритим. І лише потужні подачі харків’ян, та ще більш потужні атаки Олега Плотницького, який з’явився на майданчику в середині гри, змогли схилити шальки терезів на користь «Локомотива».

«Локомотив» - «Фаворит» - 3:0 (25:15, 25:18, 25:12)

«Локомотив»: Остапенко, Осадца, Полуян, Старчиков, Плотницький, Ковальов; Кучер (л). Тренер – Анатолій Янущик.

«Фаворит»: Ведащенко, Півень (к), Політько, Оніпко, Косиця, Волков; Туровський (л), Ткачук. Тренер – Олександр Ткачук.

Тривалість матчу: 54 хв. (17+20+17).

Судді: Гранько (Харків), Самодай (Суми).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Плотницький – Оніпко.

24 грудня. Харків. СК «Локомотив». 121 глядач.

У другому матчі «Локомотив» уже був повноправним господарем. Із самого початку першої партії харків’яни повели гру, і в середині сету на подачі Віталія Осадци зробили спурт у п’ять очок. Далі спокійно довели справу до успішного завершення сету в свою користь.

Схожий сценарій був і в наступних двох партіях. У їх середині «Локомотив» впевнено виходив вперед, і без особливих нервів та проблем завершував із переконливим відривом.

НОВАТОР – ДНІПРО – 3:0, 3:0

«Новатор» - «Дніпро» - 3:0 (25:21, 25:19, 25:23)

«Новатор»: Середа, Федоренко (к), Паласюк, Томин, Заїка, Перепадя; Попов (л), Гандзій, Ковальчук, Сосимович, Денін. Тренер – Роман Ковальчук.

«Дніпро»: Маринченко, Курлапов, Остроумов (к), Терещук, Колпаков, Коновалов; Зуй (л), Чорний, Воробей, Жуков, Перетятько, Лиходід. Тренер – Віталій Стадніков.

Тривалість матчу: 76 хв. (26+24+26).

Судді: Скібицький (Львів), Умінський (Харків).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Томин – Коновалов.

23 грудня. Хмельницький. СК «Новатор». 257 глядачів.

«Дніпро» зміг дати бій у першій партії, натомість у другій хмельничани набрали обертів та почали діяти впевненіше. А це, відповідно, принесло свої дивіденди на ігровому майданчику. Команда змогла піти у відрив у рахунку, маючи чотири очки переваги перед другою технічною перервою. Щоправда, підопічні Романа Ковальчука, бувало, у цьому сезоні втрачали і таку перевагу. Та не цього разу. «Новатор» впевнено довів сет до логічного завершення.

А ось третя партія трохи несподівано почалася з суттєвої активізації гравців «Дніпра». Щоправда, хмельничани не дали їм піти у відрив та швидко відновили рівновагу. А згодом і повели в рахунку – 8:6.На другу техперерву «Новатор» збільшив свою перевагу – 16:12. І, здавалося, ця партія завершиться так само легко, як і друга. Тим паче, що невдовзі рахунок був уже – 21:17.

Утім, гравці «Дніпра» змогли додати інтриги, вирівнявши становище - 23:23. Та слід віддати належне господарям майданчику: вони не відклали на четверту партію те, що слід було зробити в третій – два поспіль вдалих розіграша і перемога в сеті – 25:23. Як підсумок, перемога в поєдинку з рахунком 3:0.

Після матчу ж начальник команди Іван Терещук разом із гравцями «Новатора» привітали свого одноклубника Юрія Томина з Днем народження. Юрію в день гри виповнилося 28 років. Щиро вітаємо його і ми!

«Новатор» - «Дніпро» - 3:0 (25:17, 25:22, 27:25)

«Новатор»: Середа, Федоренко (к), Паласюк, Томин, Заїка, Перепадя; Попов (л), Ковальчук, Сосимович, Денін. Тренер – Роман Ковальчук.

«Дніпро»: Маринченко, Курлапов, Остроумов (к), Терещук, Колпаков, Лиходід; Зуй (л), Чорний, Перетятько. Тренер – Віталій Стадніков.

Тривалість матчу: 78 хв. (22+25+31).

Судді: Умінський (Харків), Скібицький (Львів).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Перепадя – Зуй.

24 грудня. Хмельницький. СК «Новатор». 187 глядачів.

Початок першої партії видався для хмельничан доволі вдалим. Вони змогли швидко зробити необхідний очковий запас і на першу технічну перерву пішли за рахунку – 8:3. На другу техперерву – 16:12. І навіть по самій грі відчувалося, що «Новатор» спокійно дограє сет та здобуде впевнену перемогу. Такому перебігу сприяло й те, що гравці «Дніпра» відчутно нервували і частенько помилялися.

Та друга партія видалася набагато складнішою. Гості вперше у матчі змогли повести в рахунку, маючи хоч і невелику перевагу, але... два очка «Новатору» не вдавалося відіграти довгенько. Та кульмінація настала ближче до завершення партії, коли хмельничани таки змогли наздогнати дніпрян –  18:18, а потім і повести в рахунку – 20:19.

Наставник «Дніпра» Віталій Стадніков взяв тайм-аут аби виправити ситуацію на майданчику, однак не допомогло, і господарі дотиснули суперника – 25:22.

Та справжня інтрига розігралася в третьому сеті. Хмельничани, виграючи 16:13, схоже, зарано повірили в успіх і «Дніпро» поступово почав підкрадатися до «Новатора». Господарі, маючи матчбол за рахунку – 24:23, не змогли використати свій шанс, і гра пішла на більше-менше. Та головне, мабуть, що саме «Новатор» завжди був за крок ближчим до перемоги. І таки не подарував шанс «Дніпру» продовжити матч у четвертій партії, вигравши третю з рахунком 27:25. А разом із нею і весь матч з рахунком – 3:0.

Після поєдинку наставник гостей Віталій Стадніков заявив, що вирішальну роль у цих протистояннях зіграв досвід гравців. «У потрібний момент ми припускалися більшої кількості помилок, ніж «Новатор», - сказав тренер «Дніпра».

Ну, а Роман Ковальчук, головний тренер «Новатора», помилки своїх волейболістів списав на недостатню зіграність команди. «Ми вже думками в наступному турі – 19 січня в Харкові, де зіграємо проти «Юракадемії», - підсумував Роман Олександрович.

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – ЮРАКАДЕМІЯ – 3:1, 1:3

«Буревісник-ШВСМ» - «Юракадемія» - 3:1 (23:25, 25:15, 25:16, 25:16)

«Буревісник-ШВСМ»: Демянський, Борисенко (к), Татаренко, Ніколайчук, Білик, Чмирьов; Чуб (л), Данилов, Копич, Дикун, Знак, Азаров, Старченко (л). Тренер – Микола Благодарний.

«Юракадемія»: Жолоб, Мельник, Андріюк, Рогожин, Шаповал (к), Романцов; Мірошник (л), Русін, Єфименко, Доценко, Титаренко, Анохін (л). Тренер – Володимир Романцов.

Тривалість матчу: 96 хв. (23+26+25+22).

Судді: Медвідь, Паршин.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ніколайчук – Шаповал.

23 грудня. Чернігів. СК Педуніверситету. 350 глядачів.

«Буревісник-ШВСМ» - «Юракадемія» - 1:3 (25:15, 22:25, 20:25, 17:25)

«Буревісник-ШВСМ»: Знак, Демянський, Копич, Татаренко, Ніколайчук, Білик; Чуб (л), Данилов, Азаров, Чмирьов, Борисенко (к), Старченко (л).Тренер – Микола Благодарний.

«Юракадемія»: Єфименко, Рогожин, Шаповал (к), Андріюк, Жолоб, Мельник; Мірошник (л), Доценко, Титаренко, Анохін (л). Тренер – Володимир Романцов.

Тривалість матчу: 91 хв. (20+25+24+22).

Судді: Паршин, Медвідь.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Старченко – Шаповал.

24 грудня. Чернігів. СК Педуніверситету. 170 глядачів.

За своїми сценаріями обидва поєдинки вийшли майже ідентичними, з тією лише різницею, що переможцями виходили різні команди. Важко сказати, наскільки сильно на гравцях позначався передноворічний настрій, але за фактом у перший день харків’яни відіграли на совість тільки стартову партію, тоді як наступного дня по їхніх стопах пішли господарі майданчику.

У всіх переможних сетах наступні ж переможці ігор швидко добивалися суттєвої переваги в рахунку, яку потім без особливих клопотів зберігали до останніх розіграшів м’яча. При цьому варто зазначити, що якщо у «Буревісника-ШВСМ», образно кажучи, волейболісти здебільшого намагаються діяти збалансованим ансамблем, то в «Юракадемії» багато чого залежить від дій досвідченого «соліста» Віктора Шаповала. Після того, як до «Баркома-Кажани» перейшов вправний забивальник Олександр Грюк, молодим вихованцям Володимира Романцова залишаться лише тягнутися в зростанні майстерності виключно за капітаном. Поки це їм вдається не дуже, та все ж крок у Новий рік на мажорній ноті зробили саме вони.

Ну, а чернігівським спортсменам хочеться побажати більше вірити у власні сили та не здаватися психологічно задовго до завершення будь-якого поєдинку!

ВСI ФОТО та ВIДЕО МАТЧIВ

Матчі ВК «Вінниця» - «Барком-Кажани» відбудуться 28 і 29 грудня.