Звітний тур майже повністю виправдав очікування вболівальників, проте лідери очок не втратили.

ЛОКОМОТИВ – ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ – 3:0, 3:0

«Локомотив» - «Юракадемія» - 3:0 (25:19, 25:22, 25:22) 

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Вієцький, Полуян, Остапенко, Осадца; Кучер (л), Євстратов, Ковальов. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

«Юракадемія»: Жолоб, Мельник, Романцов, Рогожин, Шаповал (к), Кривобок; Тимець (л), Мірошник (л), Лойтаренко, Єфименко, Титаренко, Доценко. Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

Тривалість матчу: 67 хв. (22+22+23).

Судді: Гранько – Паєвський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Плотницький – Шаповал.

27 січня. Харків. ДФК «Локомотив». 255 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

У першій партії перевага «Локомотива» позначилася до середини сету, коли він повів шість очок. Хороша гра господарів майданчику в захисті і впевнені дії в діагоналі Дмитра Вієцького сприяла тому, що вони без особливих нервів довели справу до перемоги.

У другому сеті початок вийшов складнішим. Довгий час команди сиділи на «волейбольних гойдалках» - жоден із суперників не міг вийти вперед більше, ніж на два очка. Лідер «Юракадемії» Віктор Шаповал брав на себе ініціативу і допомагав своїй команді триматися на рівних з «Локомотивом». Але все ж підопічні Ігоря Зяблицева зуміли і цього разу знайти дієві аргументи. Атаки першим темпом у виконанні Максима Дрозда не знаходили контрзасобів у «юристів», а ще полетіли подачі в Олега Плотницького, Володимира Остапенка та Тимофія Полуяна. У підсумку, гості так і не змогли підтягнутися за рахунком, «Локомотив» святкував успіх і в цій партії.

Найбільш інтригуючим вийшов третій сет. Спершу обидві команди припускалися невимушених помилок, але потім зуміли впоратися з проблемою і видали на гора напрочуд цікаве видовище. «Юракадемії» вдавалося виходити вперед на один-два очка – багато в чому зусиллями Віктора Шаповала та Андрія Рогожина, а ось «Локомотив» відповідав грамотними командними діями і хорошим блоком. Зрештою, Полуян і Плотницький, проявивши себе в дограванні, принесли своїй команді переможний результат.

«Локомотив» - «Юракадемія» - 3:0 (25:23, 25:23, 25:23) 

«Локомотив»: Полуян, Дрозд, Вієцький, Ковальов, Остапенко, Осадца; Кучер (л), Татаринцев (к), Слинчук. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

«Юракадемія»: Русін, Романцов, Рогожин, Шаповал (к), Титаренко, Жолоб; Тимець (л), Мірошник (л), Єфименко, Мельник, Доценко, Кривобок.Тренер – Володимир РОМАНЦОВ.

Тривалість матчу: 70 хв. (21+25+24).

Судді: Паєвський, Гранько.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Полуян – Рогожин.

28 січня. Харків. ДФК «Локомотив». 125 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

Другий матч харківського «дербі» вийшов ще більш цікавим, ніж перший. «Юристи» врахували помилки тої гри, і намагалися весь час тримати «Локомотив» в напрузі складними подачами. До того ж варто відзначити, що до кадрових проблем у «Локомотива» додалася ще одна – через перебір жовтих карток пропуску гру один із лідерів Олег Плотницький.

Але це не завадило господарям майданчику зіграти зібрано. Щоправда, «зламати» оборону «Юракадемії» виявилося справою непростою. До того ж часом і прийом у «Локомотива» «кульгав». Але все це компенсувалося хорошою атакою. Особливо виділявся у перший темп. Максим Дрозд та Володимир Остапенко зіграли вдало ще й на блоці. Відповідними діями запам’яталися і Тимофій Полуян із Дмитром Вієцьким. У «юристів» виділялися Олександр Титаренко та Віктор Шаповал.

І все ж вирішальні розіграші кожної партії залишилися за «Локомотивом». «Юракадемія» намагалася не пустити суперника у відрив, зіграти на рівних,  та все ж діючий чемпіон показав свою психологічну стійкість, коли в кінцівках партій змушував суперників помилятися.

Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер «Юракадемії»:

- Є такий вислів – результат на табло. Але він сьогодні реально не відображає співвідношення сил. 3:0 і 3:0 на користь «Локомотива» вийшло за досить рівної гри. Якби перевести на футбольний рахунок – то це 2:1, на мій погляд.

- У вас був оптимальний склад задіяний у цих матчах?

- У нас не було Дмитра Канаєва – пропускав ці ігри через травму. Нема і Володимира Андріюка, який на початку сезону награвався як основний догравальник. Але разом із тим наші молоді догравальники намагаються довести, що вони здатні сьогодні показувати результат. Ось в цих іграх Олександр Титаренко добре зіграв.

Ігор ЗЯБЛИЦЕВ, головний тренер «Локомотива»:

- Дербі є дербі. Якщо згадати історію, то в якому б складі не перебували «Локомотив» і «Юракадемія» - це завжди були матчі інтригуючі, цікаві, видовищні. Нинішні не стали винятком із цих правил. Крім того, поєдинки вийшли досить плідними для нас напередодні відповідальних ігор чемпіонату і Кубка. Звичайно, у нас ще багато гравців травмованих. Тому ми не можемо вільно варіювати складом. Сьогодні на майданчику стоять молоді хлопці, яким не вистачає досвіду.

- У кінцівках партій були весь час переломні моменти. І «Локомотив» їх добре зіграв. Вся справа в психології?

- У другій грі не стільки психологія, скільки десь просто везіння було на нашому боці. У «Юракадемії» є явний лідер Віктор Шаповал, який провів обидві гри «дербі» на високому рівні. Але тому нам і було простіше «прочитати» суперника. А в нас на сьогоднішній день явного лідера в складі немає. Ще й пропускав другу гру Олег Плотницький...

- Попереду у «Локомотива» три гри поспіль із львівським «Баркомом-Кажани»…

- Сьогодні наше головне завдання – щоби відновилися травмовані гравці,  щоби була більша ротація складу. Сподіваємося, що ми зможемо здивувати лідера чемпіонату. Нині львів’яни показують хорошу, змістовну гру, яка приносить їм очки, і поки «Барком» не програв жодного матчу сезону на національному рівні. Наше завдання – порушити цю статистику...

НОВАТОР – БАРКОМ-КАЖАНИ – 0:3, 1:3

«Новатор» - «Барком-Кажани» - 0:3 (15:25, 15:25, 14:25)

«Новатор»: Середа, Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін, Перепадя; Попов (л), Ємільянчик, Турик, Білан. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

«Барком-Кажани»: Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Богатирьов; Брова (л), Бокшан (л). Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 63 хв. (21+20+22).

Судді: Козловський – Ковальчук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Попов – Діденко.

27 січня. Хмельницький. СК «Новатор». 400 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Від протистояння «Новатора» з «Баркомом-Кажани» багато хто очікував запеклої боротьби, емоцій та інтриги. Ще б пак, адже зустрічалися команди, які посідають у таблиці відповідно перше та третє місця. До того ж команда з Хмельницького є поки що єдиною, якій вдалося в поточному сезоні відібрати очки в львів’ян. Сталося це, нагадаємо, у Львові в першому матчі третього туру, коли хмельничани поступилися 2:3, але здобули одне очко. Проте нині повторити результат, досягнутий 11 листопада минулого року, «Новатору» не судилося.

Першого дня хмельничани взагалі не були схожими на самих себе. Лише у стартовій партії вони почали непогано – 8:8. А ось надалі їх наче підмінили: у них нічого не виходило ні в атаці, ні на прийомі, ні в блоці. Як наслідок –  15:25.

Якщо згадувати минулорічний матч у Львові, то «Новатор» також програв першу партію. Натомість у другій переміг. Та той матч – уже давня історія. Сьогоднішній – нова. «Новатор» намагався відшукати власну гру, але… Удари в атаці, як правило, блокувалися львів’янами, натомість атаки гостей проходили повз блок волейболістів команди-господаря. І результат на табло – знову 15:25.

Коли ж у третій партії рахунок із 3:8 став 9:11, здавалося, хмельничани зможуть все таки подарувати інтригу в матчі, на яку так розраховували глядачі. Та враження було оманливим. Гості зібралися і вкотре здійснили відрив. Цього було достатньо, щоби впевнено виграти не лише партію – 25:14, а й увесь поєдинок.

«Новатор» - «Барком-Кажани» - 1:3 (22:25, 25:27, 25:23, 19:25)

«Новатор»: Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін, Перепадя, Середа; Попов (л), Білан, Ємільянчик, Оніщук, Турик. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

«Барком-Кажани»: Грюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Капаєв; Брова (л), Бокшан (л), Богатирьов. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 100 хв. (24+26+25+25).

Судді: Ковальчук – Козловський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Денін – Кисилюк.

28 січня. Хмельницький. СК «Новатор». 350 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Вiдеоогляд матчу

Коментарi головних тренерiв

А ось суботній матч виявився куди більш цікавим на події. Цього разу «Новатор» зумів нав’язати боротьбу лідеру турнірної таблиці в кожному із сетів, таки вигравши третій із них. Солідний ККД того дня видав Олексій Денін, не раз складні м’ячі рятував ліберо Сергій Попов. Здавалося, ще трохи…

Однак цей локальний успіх забрав у підопічних Романа Ковальчука забагато сил. І в четвертій партії ініціатива знову перейшла до «Кажанів», серед яких виділявся Євген Кисилюк (25 очок, 2 блока). Як завжди, продуктивно атакував Володимир Тевкун (19 + 1), а також дуже корисно відіграв досвідчений Євген Капаєв (18+3).  

Таким чином, львівська команда зберегла 9-очковий відрив від «Локомотива», з яким має зустрітися у наступному турі 3-4 лютого. Це буде останній шанс харків’ян посперечатися за перше місце в таблиці…

БУРЕВІСНИК-ШВСМ – ВК ВІННИЦЯ – 3:2, 2:3

«Буревісник-ШВСМ» - ВК «Вінниця» - 3:2 (21:25, 28:26, 26:28, 25:25, 18:16)

«Буревісник-ШВСМ»: Николайчук, Дикун, Азаров, Данилов, Борисенко (к), Татаренко; Старченко (л), Педора (л), Дем’янський, Чмирьов, Білий.Тренер – Микола БЛАГОДАРНИЙ.

ВК «Вінниця»: Передрій (к), Руденко, Хомин, Скороход, Клепко, Горбенко; Патратій (л), Краєвський (л), Тищенко, Наложний. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

Тривалість матчу: 126 хв. (24+32+27+23+20).

Судді: Скібіцький (Львів), Самодай (Суми).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Татаренко – Горбенко.

27 січня. Чернігів. СК ЧНПУ. 307 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

«Буревісник-ШВСМ» - ВК «Вінниця» - 2:3 (19:25, 25:23, 25:16, 23:25, 14:16)

«Буревісник-ШВСМ»: Данилов, Борисенко (к), Татаренко, Николайчук, Білий, Чмирьов; Старченко (л), Педора (л), Дем’янський, Дикун, Азаров.Тренер – Микола БЛАГОДАРНИЙ.

ВК «Вінниця»: Передрій (к), Руденко, Хомин, Скороход, Клепко, Горбенко; Патратій (л), Краєвський (л), Тищенко, Поліщук, Лизанець. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

Тривалість матчу: 120 хв. (21+28+24+27+20).

Судді: Самодай (Суми) - Скібіцький (Львів).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Старченко – Хомин.

27 січня. Чернігів. СК ЧНПУ. 277 глядачів.

Як ми і передбачали, у цій парі суперники виявилися цілком гідними один одного, тож протягом двох днів тримали глядачів у напрузі до останнього.

Що цікаво, тут аж ніяк не можна сказати, що боротьба постійно тривала, що називається, очко в очко. Скоріше, вона нагадувала такі собі гойдалки, коли спочатку одній команді все вдається якнайкраще, а за кілька хвилин - уже іншій. Звісно, не обходилося й без помилок, якими насправді грішили обидва колективи. Тому, в принципі, доля обох поєдинків цілком справедливо вирішувалася на тай-брейках.

Першого дня трошки більше пощастило підопічним Миколи Благодарного, наступного – вихованцям його візаві Олександра Бондаренка. Щоправда, варто зауважити, що у другому матчі «Буревісник-ШВСМ» також був за крок від перемоги, проте у кульмінаційний момент програв три м’ячі поспіль, а разом із тим – і тай-брейк.

Таким чином, ВК «Вінниця» здобула важливих три очки, яка дозволила їй зберегти у турнірній таблиці четвертий рядок. Хоча тепер «Дніпро» вже наступає їй на п’яти…

ФАВОРИТ – ДНІПРО – 0:3, 0:3

«Фаворит» - «Дніпро» - 0:3 (19:25, 23:25, 19:25)

«Фаворит»: Ковальов, Півень (к), Політько, Оніпко, Косиця, Волков; Хлівненко (л), Туровський (л), Земляний, Мигаль, Ведашенко. Тренер – Олександр ТКАЧУК.

«Дніпро»: Терещук, Колпаков, Жуков, Маринченко, Коновалов, Лиходід; Зуй (л), Петровський (л), Остроумов (к), Воробей. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Тривалість матчу: 59 хв. (19+21+19).

Судді: Кривець – Іванов.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Півень – Зуй.

27 січня. Дніпро. СК ПДАБА. 350 глядачів.  

ФОТО МАТЧУ

«Фаворит» - «Дніпро» - 0:3 (19:25, 20:25, 17:25)

«Фаворит»: Ковальов, Півень (к), Політько, Оніпко, Косиця, Волков; Хлівненко (л), Туровський (л), Земляний, Мигаль, Ведашенко. Тренер – Олександр ТКАЧУК.

«Дніпро»: Терещук, Колпаков, Жуков, Маринченко, Коновалов, Лиходід; Зуй (л), Петровський (л), Остроумов (к), Воробей. Тренер – Віталій СТАДНІКОВ.

Тривалість матчу: 59 хв. (20+20+19).

Судді: Іванов – Кривець.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Півень – Зуй.

28 січня. Дніпро. СК ПДАБА. 110 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

Вiдеогляд матчу

У цьому протистоянні все було ясно заздалегідь – надто вже помітна різниця класу виконавців на користь «Дніпра», який приймав аутсайдера чемпіонату на власному майданчику. Був у дніпрян ще й інший стимул – 2 лютого їхній наставник Віталій Стадніков святкуватиме День народження, тож засмучувати його волейболісти просто не мало права.

Зрештою, гострої боротьби не вийшло, оскільки «Дніпро» повністю контролював хід подій на паркеті, тож, відповідно, це відобразилося відповідними рахунками на табло.