Після першого ігрового дня 12-го туру жіночої Суперліги вінницький «Білозгар» збільшив перевагу над запорізькою «Орбітою» в боротьбі за місце в першій четвірці.

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Білозгар-Медуніверситет» - 0:3 (25:27, 21:25, 24:26)

«Регіна»: Михальчук, Овезгельдієва, Скорохід, Лозінська, Грицуняк (к), Альохіна; Вікторчук (л), Дадіжа, Завала. Тренер – Ігор Тартаковський.

«Білозгар»: Машковська, Літвіновська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Косяк (л), Лужецька, Побережна, Власова. Тренер – Юлія Якушева.

Судді: О.Скібіцький (Львів), М.Хвас (Тернопіль).

Тривалість матчу: 75 хв.(26+23+26).

3 березня. Рівне. Спорткомплекс НВК №26. 250 глядачів. 

ВIДЕО МАТЧУ

В першій партії рівненська команда, програючи 11:15, мала два сетболи – 24:23, 25:24 після удару Альохіної. Але довести справу до завершення не зуміли – завадили свої ж помилки. В третій партії все також вирішувалося на балансі, але тут лідирували в кінцівці вінницькі волейболістки. Юлія Якушева завоювала 25-е очко, а потім «Регіна» помилися в прийомі. 26:24 в партії та 3:0 у матчі – «Білозгар» в заочній боротьбі відірвався від «Орбіти». 

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» - «Білозгар-Медуніверситет» - 0:3 (20:25, 13:25, 16:26)

«Регіна»: Михальчук, Овезгельдієва, Скорохід, Лозінська, Грицуняк (к), Альохіна; Вікторчук (л), Дадіжа, Завала, Гонак. Тренер – Ігор Тартаковський.

«Білозгар»: Машковська, Літвіновська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Косяк (л), Лужецька, Побережна, Власова. Тренер – Юлія Якушева.

Судді: М.Хвас (Тернопіль), О.Скібіцький (Львів),

Тривалість матчу: 58 хв.(21+17+20).

4 березня. Рівне. Спорткомплекс НВК №26. 50 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

Суперництво «Регіни» та «Білозгару» в цьому турі, це той випадок, коли два матча – це дві великі різниці. Обидва дні по 3:0, але в перший день матч тривав 75 хвилин, то другий – 58. У підсумку ще шість очок в скарбничку вінницької команди, яка здобула 11 перемог в останніх 12-ти матчах.

Чи зупинить цю переможну ходу «Хімік» в наступному турі?

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - 0:3 (18:25, 17:25, 23:25)

«Орбіта»: Олійник, Савченко, Пасс, Козиряцька-Середа (к), Яструб, Лучко; Николайчук (л), Лапікова, Є.Перепич, Дударенко. Тренер – Ірина Комісарова.

«Галичанка»: Міленко, Туркула (к), Мірчева, Яковчук, Мадзар, Єфременко; Тофан, Стасівська. Тренер - Віктор Туркула.

Судді: В.Паршин (Рівне), Ю.Кривець (Харків).

Тривалість матчу: 63 хв.(21+20+21).

3 березня. Запоріжжя. Спорткомплекс ЗНУ. 200 глядачів.

Запорізька команда мала реальна шанс зачепитися лише в третій партії, коли в кінцівці скоротила відставання з чотирьох очок (18:22) до мінімуму (22:23). Потім вдалося відіграти навіть один матчбол, але не більше. 3:0 - «Галичанка» взяла важливі три очки, «Орбіта» у свою чергу ще більш важливі очки втратила. Втім, в боротьбі за четвірку для запорізької команди ще ще нічого не втрачено.

orbita

Ірина КОМІСАРОВА, головний тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»:

- Якщо чесно, тактично взагалі нічого не вдалося. Все що ми награвали на тренуванні - не вийшло. Я не розумію, чому так сталося, бо на тренувальному процесі це було все зроблено, виконано - а сьогодні зовсім нічого не виходило. В першу чергу ми провалилися в прийомі. Це найголовніше, перше що потрібно було зробити. Всі партії були важкі. У третій партії начебто щось стало виходити, і знову ж таки в кінцівці не впоралися з блоком.

Нам потрібні ці перемоги, нам потрібно перемагати, тому що ми хочемо потрапити в першу четвірку. Дівчата повинні були грати свою гру. Тим більше вдома. Вболівальники допомагають. Домашні зустрічі потрібно вигравати всі. Сьогодні ж взагалі не проглядалося бажання. Я не знаю з чим це пов'язано. Можливо на дівчат вплинуло, що наша основна ліберо не грала, вона захворіла. Може бути тому так, не знаю. Сподіваюся у другому матчі мої підопічні виконають всі вказівки, які були дані.

Сергій ПОПОВ , тренер ВК «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ»

- Я думав, що сьогодні буде легше гра, що дівчатка на емоційному підйомі будуть. Але, напевно, перегоріли перед грою. Ми дуже хотіли перемогти, налаштовувалися на ці ігри, тому вони нам дуже багато для потрапляння в четвірку. Але перенастрій теж погано. Я навіть психолога приводив, робили тестування з ними - робота ведеться. Ще сьогодні у нас така ситуація - ми мало зіграні. Але з «Хіміком» грали добре, на виїзді – теж. А тут свої глядачі, хотіли показати хорошу гру, але не вийшло. Але, як кажуть, виграє команда, програє - тренер. Значить це десь наша недоробка.

Віктор ТУРКУЛА, головний тренер «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ»:

- Результатом задоволений, грою не зовсім. Було пару таких м'ячів - такі помилки не можна допускати. Але результат на табло. Я б не сказав, що сьогодні була дуже важка перемога. Після таких ігор важко налаштуватися. Але налаштовуватимемося, щоб не розслаблялися.

«Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - 0:3 (23:25, 17:25, 24:26)

«Орбіта»: Олійник, Савченко, Пасс, Козиряцька-Середа (к), Яструб, Лучко; Николайчук (л), Лапікова, Є.Перепич. Тренер – Ірина Комісарова.

«Галичанка»: Міленко, Туркула (к), Мірчева, Яковчук, Мадзар, Єфременко; Тофан, Стасівська. Тренер - Віктор Туркула.

Судді: Ю.Кривець (Харків), В.Паршин (Рівне).

Тривалість матчу: 68 хв(22+21+25). 

4 березня. Запоріжжя. Спорткомплекс ЗНУ. 100 глядачів. 

Запорізькі волейболістки вийшли на майданчик з неабияким бажанням реабілітуватися за поразку напередодні та здобути таку необхідну перемогу. Вони відразу взялися за справу: повели 4:0, 9:2, в кінцівці – 22:19, але фантастичним чином розтринькали перевагу, поступившись на балансі – 24:26. В третьому сеті «Орбіта» вже постійно наздоганяла та в підсумку скоротила відставання до мінімуму – 23:24, але, як і в першому матчі в подібній ситуації, останній постріл залишився за «Галичанкою».

«Хімік» - «Волинь-Університет-ОДЮСШ» - 3:0 (25:21, 25:20, 25:13)

«Хімік»: Дудник, Карпець, Дрозд, Політанський, Сильченкова, Чернуха; Степанчук (л), Нємцева (л), Напалкова, Степановська (к), Бойко, Микитюк. Тренер - Андрій Романович.

«Волинь»: Осачук, Скрипник, Тищенко, Рудик(к), Собчук, Яцків; Карасьова (л), Даньчак. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: К.Гранько (Харків), С.Овчарук (Миколаїв).

Кращі гравці (версія ФВУ): Чернуха - Рудик.

Тривалість матчу: 63 хв. (23 + 22 + 18)

3 березня. Южне. ФСК «Олімп». 100 глядачів. 

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Для «Волині» матчі з «Хіміком» мають, якщо не архіважливе, то досить серйозне значення в турнірному плані. При певних розкладах луцькі волейболістки можуть втратити третє місце після 12-го туру. Втім, у підопічних Богуслава Галицького, в разі чого, ще буде час виправити ситуацію. У «Хіміка» все набагато прозаїчніше. Одна перемога гарантувала перше місце в регулярному чемпіонаті (не плутати з чемпіонатом України взагалі) і право прийняти заключний фінальний тур. Вона в підсумку і сталося - 23-я в 23-х матчах. Але, принаймні в цьому матчі, на результаті більше позначився клас команд, а не їх мотивація.

Стартовий склад «Хіміка» виходив на майданчик, немов по команді «по порядку розподілись». З 1-го по 5-й номер було саме так, далі №8 - Анастасія Чернуха. Андрій Романович дав відпочити Мині Томич, яка спостерігала за матчем з трибуни і Інні Молодцової.

До слова, вісімка «Хіміка» та зробила почин в цьому матчі. Після двох ударів діагональної, спочатку з четвертої, а потім з другої зони, «Хімік» повів 3:1. Втім, одна з найперспективніших молодих команд країни використовувала найменшу помилку господарок майданчика. При цьому луцькі волейболістки і подавали ефективно, і блокували. За рахунок серії такої дій «Волинь» і вийшла вперед - 14:11. Подавала Тетяна Яцків. Андрію Романовичу довелося брати тайм-аут і вносити корективи. Після атаки Дар'ї Дрозд «Хімік» наздогнав суперника - 16:16. І тут прийшла черга подавати Катерини Сильченкової. Два ейси - 19:16. Хороший заділ перед фінішним відрізком. Тієї ж Сильченковій і судилося завершити партію - 25:21.

У другій партії зі старту вийшла Юлія Бойко, що замінила Катерину Дудник, але на атакуючої міці в цій партії така зміна декорацій кардинально не позначилася. У кінцівці на майданчику з'явилася Юлія Микитюк, що замінила Дарину Дрозд. Втім, Дар’ї довелося повернутися на майданчик з місією, яка виявилася нездійсненною для її юної одноклубниці. Микитюк відразу ж потрапила на аудієнцію до Андрія Романовича, а Дрозд тим часом завершила партію. 25:20.

Найспокійнішій вийшла третя партія матчу, що стала, як ви розумієте, заключною. Тут відразу стало ясно вже до екватора, коли «Хімік» повів 11:3. В цей час на майданчику вже знаходилися Олена Напалкова і Юлія Бойко, а трохи пізніше компанію їм склала Юлія Микитюк. Підсумок - 25:13 і 3:0 в матчі. М'яч після подачі Анастасії Чернухи зачепився за трос і впав в недосяжному для суперниць місці. А разом з цим, недосяжним для інших команд став і «Хімік», достроково, за п'ять матчів до кінця, став переможцем регулярного чемпіонату.

khimik - volyn

«Хімік» - «Волинь-Університет-ОДЮСШ» - 3:0 (25:21, 25:19, 25:19)

«Хімік»: Карпець, Політанська, Сильченкова, Бойко, Микитюк; Степанчук (л), Нємцева (л), Степановська (к), Напалкова. Тренер - Андрій Романович.

«Волинь»: Осачук, Скрипник, Тищенко, Рудик, Собчук, Яцків; Карасьова (л), Даньчак. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: С.Овчарук (Миколаїв), К.Гранько (Харків).

Кращі гравці (версія ФВУ): І.Молодцова - Тищенко.

Тривалість матчу: 59 хв. (19+20+20).

4 березня. Южне. ФСК «Олімп». 80 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

У стартовому складі «Хіміка» у другому матчі вийшли гравці, які рідко потрапляють в «топ-6» - Юлія Бойко,для якої це взагалі був перший матч в основі) і Юлія Микитюк, і в той же час - один з лідерів команди Інна Молодцова, яка вчорашню гру пропускала. Для неї цей матч, до речі, став 50-м в Суперлізі, зіграним за «Хімік».

Незважаючи на такі кадрові зміни, суботній матч мало чим відрізнявся за змістом від зіграного напередодні, тобто проходив з істотною перевагою «Хіміка» не без яскравих сплесків з боку юної і дуже емоційною «Волині».

Стартувала гра з ривка «Хіміка» на подачі Катерини Сильченкове. 6: 1 після її ж удару з задньої лінії. Цей відрізок і став фундаментом для перемоги в першій партії. Хоча кінцівку южненський волейболістки змастили - виникли проблеми зі зніманням. Але виникли вони при рахунку 22:14 і тому під кінець партії не позначилися. 25:21.

У першій половині другої партії більш-менш рівна боротьба. Далі «Хімік» за крок за кроком збільшив перевагу до комфортного - тут і ейс Інни Молодцовой, і блок Юлії Микитюк, і атака Юлії Бойко, в цей день отримала максимальну для себе завантаження. 25:19.

На старті третьої партії луцькі волейболістки спробувала нав'язати боротьбу іменитому супернику. І дещо в цій нелегкій справі у них виходило - вони повели 9:6. Але недовго музика грала на вулиці «Волині». З виходом на подачу Юлії Бойко «Хімік» забезпечив собі вирішальний заділ - 16:10. При рахунку 18:12 на передню лінію вийшла Дарина Степанівська, що рідко відбувалося в нинішньому сезоні. На жаль для капітана, зв’язуюча Олена Напалкова в основному вибирала інші напрямки атак. Завершила ж гру красивим скиданням Інна Молодцова. 25:19. І ось так, легким рухом руки 12-й тур чемпіонату України сезону-2016/17 перетворився для «Хіміка» в історію.

Друга перемога стала 24-ю в 24-х матчах чемпіонату України, переможна ж серія южненської команди з урахуванням минулого сезону досягла вже 31-го матчу. Клубний рекорд шестикратних чемпіонок України дорівнює сорока ігор і встановлено в період 2013-2014.

БОРОТЬБА ЗА "ЧЕТВІРКУ". ТУРНІРНА СИТУАЦІЯ

Після 12-го туру шанси вінницького «Білозгару» суттєво зросли, і тепер все в руках підопічних Юлії Якушевої.

«Орбіті» ж, щоб реально поборотися за четвірку, треба перед останнім туром мати хоча б на дві перемоги  менше, ніж головний конкурент, щоб в очній дуелі, яка відбудеться в 14-му турі, можна було вирішувати питання. Для цього запорізькій команді треба у виїзних матчах наступного туру в Луцьку здобути хоча б на одну перемогу більше, ніж «Білозгар» в дуелі з «Хіміком».

Зазначимо, що й «Волинь» ще не гарантувала собі місце в четвірці, але для цього їй напевно вистачить однієї перемоги в трьох матчах. А одна вікторія над «Орбітою» взагалі вирішить турнірні питання луцької команди. 

Боротьба за місця в четвірці.

13-14 тури. Календар матчів 

Тур

«Волинь» - 14 перемог (40 очок)

«Білозгар» - 14 перемог (39 очки)

«Орбіта» - 11 (34)

13

«Орбіта» (д)

«Хімік» (д)

«Волинь» (г)

14

«Сєвєродончанка» (г)

«Орбіта» (г)

«Білозгар» (д)