Третій тур поспіль «Барком-Кажани» і ВК «Вінниця» виявляли переможця за допомогою тай-брейку.

Третій тур для четвірки найкращих команд країни, незважаючи на ряд цікавих протистоянь, перевів майбутніх фіналістів та виборювачів бронзових нагород із статусу «де-факто» у «де-юре». Адже ще на початку другого етапу змагань було добре зрозуміло, що «Барком-Кажани» і «Локомотив» не віддадуть свого на шляху до «золотого фіналу», залишивши «Новатору» та «Вінниці» право посперечатися між собою за третє призове місце. Та все ж, поки цифри у графі набраних очок не дали остаточну відповідь на це питання, найзавзятіші прихильники спортивних інтриг залишали мінімальний відсоток надій хоча б на локальну сенсацію. І, в принципі, «Вінниця» тричі поспіль брала на себе сміливість кидати гідний виклик «Баркому-Кажани», змушуючи підопічних Угіса Крастіньша неодмінно грати тай-брейки. Щоправда, там львів’яни також втретє поспіль брали своє, відіграючи вирішальні сети на «відмінно».

До речі, ще одне «дежавю» другого етапу турніру сталося також із «кажанами». Вони втретє поспіль обіграли «залізничників» з однаковим рахунком – 3:1. І, завдяки цьому, у головному фіналі чемпіонату України, в разі необхідності, матимуть над харків’янами перевагу власного майданчику.

Що ж до «Вінниці» й «Новатора», то відповідь на аналогічне запитання стосовно них дасть лише заключний тур, що відбудеться найближчого уїк-енду у Львові…

ХАРКІВ

«Барком-Кажани» - «Новатор» - 3:0 (25:23, 25:13, 31:29)

«Барком-Кажани»: Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Богатирьов; Брова (л), Плясецький, Капаєв, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Новатор»: Сосимович (к), Турик, Паласюк, Ковальчук, Заїка, Осипенко; Федоренко (л), Булавко. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 81 хв. (26+21+34).

Судді: Козловський (Рівне), Гулька (Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Брова – Сосимович.

24 березня. Харків. ПС «Локомотив». 126 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

«Локомотив» - ВК «Вінниця» - 3:0 (25:19, 25:18, 25:21)

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Томин, Ковальов, Богдан, Осадца; Гармаш (л), Кучер (л), Полуян, Татаринцев (к). Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

ВК «Вінниця»: Головень, Лизанець, Клепко, Горбенко, Передрій (к), Босенко; Остроумов (л), Наложний, Скороход, Поліщук. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

Тривалість матчу: 79 хв. (27+26+26).

Судді: Гулька (Тернопіль), Козловський (Рівне).

Кращі гравці: Дрозд – Передрій.

24 березня. Харків. ПС «Локомотив». 1200 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

Першого дня цікава боротьба в обох поєдинках споглядалася лише епізодично. В цілому ж фаворити мали відчутну перевагу, яку, зрештою, втілили у «сухі» перемоги. Щоправда, цього запросто могло й не бути, оскільки, наприклад, у третій партії матчу «Барком-Кажани» - «Новатор» хмельничани вигравали – 15:9! Однак далі наробили помилок і втратили цю перевагу, а на «більше-менше» їм уже елементарно не вистачило сил. Тут слід додати, що через певні причини наставник Роман Ковальчук привіз до Харкова лише вісьмох виконавців…

«Новатор» - ВК «Вінниця» - 2:3 (23:25, 25:19, 25:22, 19:25, 11:15)

«Новатор»: Осипенко, Сосимович (к), Турик, Паласюк, Ковальчук, Заїка; Федоренко (л), Булавко. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

ВК «Вінниця»: Босенко, Головень, Лизанець, Клепко, Горбенко, Передрій (к); Остроумов (л), Наложний, Скороход, Поліщук. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

Тривалість матчу: 125 хв. (26+25+29+28+17).

Судді: Гулька (Тернопіль), Козловський (Рівне).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Сосимович – Остроумов.

25 березня. Харків. ПС «Локомотив». 92 глядача.

ВІДЕО МАТЧУ

Другого дня було вже значно цікавіше. Спочатку «Вінниця» й «Новатор», явно з прицілом на майбутній «бронзовий фінал», видали справжній волейбольний трилер із п’яти сетів, де хмельничани, який вів за собою капітан Віталій Сосимович, вигравали – 2:1. Проте наставник вінничан Олександр Бондаренко, відчайдушно «тасуючи склад», таки віднайшов оптимальне сполучення виконавців, котрі зуміли переломити хід боротьби з досягти кінцевого успіху.

Окремих слів подяки заслуговує ліберо Анастасій Остроумов, який у кульмінаційні моменти не раз рятував свою команду після вбивчих, здавалося, «пострілів» суперників.  

«Барком-Кажани» - «Локомотив» - 3:1 (25:23, 25:20, 21:25, 25:18)

«Барком-Кажани»: Тевкун, Богатирьов, Семенюк, Діденко (к), Капаєв, Гладенко; Брова (л), Бібер, Кисилюк, Грюк. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Дрозд, Томин, Ковальов, Богдан, Осадца, Плотницький; Гармаш (л), Євстратов, Полуян, Татаринцев (к), Вієцький, Остапенко. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 112 хв. (29+28+29+26).

Судді: Козловський (Рівне), Гулька (Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Діденко – Гармаш.

25 березня. Харків. ПС «Локомотив». 1500 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

А далі на майданчик вийшли майбутні учасники головного фіналу української національної першості, чиє протистояння, втім, генеральною репетицією до нього назвати важко. Перший сет лідерів сезону почався в рівній боротьбі, але потім кілька помилок «Локомотива» дозволили «Баркому» вийти вперед, Відмінний прийом у львів’ян продемонстрував Євген Капаєв. І хоча в кінцівці сету «залізничників» добре повели за собою Юрій Томин та Олег Плотницький, врятувати сет їм не вдалося.

Сюжет другої партії був схожим на попередню, проте на дограванні львів’яни, серед яких виділявся результативними ударами Володимир Тевкун (усього приніс своїй команді 25 очок!), діяли значно краще.

«Локомотив» спробував загострити інтригу у третій партії, коли на майданчику з’явилися Сергій Євстратов та Володимир Татаринцев, а у Дмитра Богдана й Олега Плотницького «прорізалися» разючі подачі. Однак у наступному сеті «залізничників» несподівано накрила потужна хвиля численних помилок, вигрести їз якої їм не вдалося. Отже, втретє поспіль «Барком-Кажани» переміг з однаковим рахунком – 3:1.

ВК «Вінниця» - «Барком-Кажани» - 2:3 (24:26, 25:21, 25:22, 22:25, 10:15)

ВК «Вінниця»: Босенко, Поліщук, Лизанець, Клепко, Горбенко, Передрій (к), Остроумов (л), Скороход, Головень, Патратій, Наложний. Тренер – Олександр БОНДАРЕНКО.

«Барком-Кажани»: Грюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун, Бігун; Брова (л), Бокшан (л), Богатирьов, Бібер, Плясецький, Капаєв, Семенюк.Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 123 хв. (29+27+27+26+14).

Судді: Козловський (Рівне), Гулька (Тернопіль).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Передрій – Діденко.

26 березня. Харків. ПС «Локомотив». 98 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

Гравці «Вінниці» явно знають якийсь секрет – як можна вдало грати проти «кажанів». От коли б ще й власних помилок було куди менше! Та все одно наставнику львів’ян Угісу Крастіньшу довелося добряче посушити голову над тим, які заміни спрацюють найкраще. Він частенько «тасував» гравців першого темпу і догравальників, а також довірився польському діагональнику Філіпу Бігуну та ліберо Юрію Бокшану. Утім, гру «Баркому-Кажану» зробив усе той же Тевкун, чиї потужні удари досягли мети цілих 28 разів(!). А вінничанам втретє поспіль не вистачило сил і впевненості у власних силах на тай-брейку.

«Локомотив» - «Новатор» - 3:1 (19:25, 25:19, 25:19, 26:24)

«Локомотив»: Плотницький, Дрозд, Томин, Полуян, Богдан, Осадца; Вієцький, Ковальов, Остапенко. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

«Новатор»: Сосимович (к), Турик, Паласюк, Заїка, Ковальчук, Осипенко; Федоренко (л), Булавко. Тренер – Роман КОВАЛЬЧУК.

Тривалість матчу: 104 хв. (28+24+24+28).

Судді: Гулька (Тернопіль), Козловський (Рівне).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Гармаш – Сосимович.

26 березня. Харків. ПС «Локомотив». 445 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

У заключному поєдинку домашнього туру «залізничники» зуміли вчасно зробити правильні висновки із невдалого стартового сету, тож надалі вже самі диктували на майданчику умови розвитку гри. І хоча в четвертій партії хмельничани змусили їх добряче похвилюватися, до тай-брейку справа таки не дійшла.