Южненський «Хімік» та луцька «Волинь» здобули перемоги в стартових матчах 1-го фінального туру жіночої Суперліги. Ці команди лідирують у змаганнях, набравши 6 та 4 очки відповідно.

«Хімік» - «Білозгар-Медуніверситет» - 3:0 (25:9, 25:7, 25:17)

«Хімік»: Дудник, Дрозд, Політанська (к), Чернуха, І. Молодцова, Томіч; Степанчук (л), Нємцева, Сильченкова, Карпець, Напалкова, Бойко. Тренер - Андрій Романович.

«Білозгар»: Ю. Якушева (к), Житовоз, Расточило, Машковська, Літвіновська, Франкевич; Косяк (л), Побережна, В. Якушева, Власова, Коваль, Лужецька. Тренер - Юлія Якушева.

Судді: Ю. Кривець (Харків), В. Паршин (Рівне).

Тривалість матчу: 58 хв. (18+ 18+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Нємцева - Расточило.

6 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ №1. 94 глядача.

Матч почався з двох точних атак вінницьких волейболісток - рахунок м'ячам у новому для «Білозгару» турнірі символічно відкрила Юлія Якушева. Перший бал в актив «Хіміка» записала Міна Томіч - 1:2. Ще одна атака Якушевої - 1:3. Втім, це була найбільша перевага вінницької команди в цьому матчі, більш того «Білозгар» більше не лідирував. «Хімік» за рахунок чітких атак вийшов вперед - 4:3. А потім на подачі Міни Томич попрямував вперед. Суперник, якщо і приймав, то серйозних атак організувати не міг, а южненські волейболістки в свою чергу були точні - 9:4. На подачі Дар'ї Дрозд вінницька команда мала можливість набирати очки в атаці, але раз по раз промахувалася. 16:6 - з таким рахунком команди пішли на перерву. Заключний відрізок «Хімік» виграв з рахунком 9:3. 25:9 - підсумок партії. Інна Молодцова «зачохлила» Діану Франкевич і поставила крапку.

Схожу картину ми спостерігали і в другій партії, де Андрій Романович зробив дві заміни - вийшли Катерина Сильченкова і Діана Карпець. «Хімік» забезпечив собі вирішальну перевагу вже до першої технічної перерви. Суперник ніяк не міг впоратися з подачею Анастасії Чернухи. До другої перерви - 16:3. Уже за рахунку 15:3 на майданчик вийшла Олена Напалкова, трохи пізніше дебютувала у фінальній частині чемпіонату України Юлія Бойко, що замінила Анастасію Чернуху, яка на ура провела другий сет. Ці юні волейболістки «Хіміка» і завершили партію: Напалкова - з лінії подачі, Бойко - з краю сітки. Перемога з рахунком 25:7 - рекордний результат южненської команди у фінальній частині чемпіонату за період виступу в Суперлізі.

У третьому сеті отримала відпочинок Міна Томич, замість неї в діагоналі вийшла Анастасія Чернуха. Перевага «Хіміка» було вже не настільки гнітючою - 4:1, 8:4, 12:9. І тільки на подачі все тієї ж Чернухи южненська команда пішов у відрив - 17:10. Успішно атакувала на цьому відрізку Дар’я Дрозд. Вінницька команда знайшла в собі сили скоротити відставання до двох очок - 19:17. Але не більше того. Більше очок в цій «Білозгар» не набирав. Алла Політанська зупинила ривок суперника, і сама ж вийшла на подачу. Супернику довелося туго. Справу старшої подруги продовжила Олена Напалкова. 25:17.

3:0 - «Хімік» більш ніж впевнено стартував на другому етапі.

Кращим снайпером в складі южненської команди стала Чернуха, яка набрала 21 очко. Крім того, цей матч став 50-м для «Хіміка» у фінальній частині чемпіонату, а Алла Політанська стала 10-м гравцем, що виводив южненську команду на майданчик в якості капітана. (Прес-служба ВК "Хiмiк")

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - «Волинь-Університет-ОДЮСШ» - 1:3 (26:24, 22:25 25:27, 21:25)

«Галичанка»: Туркула (к), Мірчева, Яковчук, Мадзар, Єфременко, Міленко; Тофан (л), Пацюркевич, Стасівська, Рева. Тренер - Віктор Туркула.

«Волинь»: Тищенко, Скрипник, Яцків, Осачук, Рудик (к), Собчук; Карасьова (л). Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: В.Паршин (Рівне), Ю. Кривець (Харків).

Тривалість матчу: 103 хв. (26+23+29+25).

Кращі гравці (версія ФВУ): Мірчева - Скрипник.

6 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ №1. 280 глядачів.

На розминці перед матчем травму коліна отримала лідер і капітан «Галичанки» Олена Туркула, і на майданчик так і не вийшла. Що таке Туркула для нинішньої тернопільської команди, думається, пояснювати не треба - незамінний гравець. Звичайно ж, її відсутність позначилася на діях команди, хоча Марія Пацюркевич намагалася з усіх сил.

У першій партії у свій час здавалося, що загін не помітив втрати бійця. «Галичанка» потужно стартувала - 5:1, 9:3. «Волинь» наздогнала - 11:10, 13:12, але потім отримав такий удар, від якого, здавалося, не оговтається. На подачі Ангеліни Мірчевої господарки виграли відрізок 7:0 - 20:12. Але луцькі волейболістки не кинули грати, крок за кроком скорочуючи відставання - 21:15, 22:18, 24:21. І три сетбола «Волинь» відіграла – зусиллями Анастасії Тищенко та Марини Скрипник. Але останнє слово все ж за «Галичанкою». Подача Марії Пацюркевич - перехідний від Оксани Мадзара. 26:24.

Друга партія пройшла без таких перепадів - під диктовку «Волині», яка забезпечила собі відмінний стартовий заділ на подачі «Міс український волейбол 2016» Тетяни Яцків - 7:1. Далі в тому ж дусі - 16: 9, 20:13. Тернопільська команда спробувала повторити подвиг а-ля «Волинь» у другій партії. Не сталося. Мінімальне відставання склало два очки, після чого трапився блок все тієї ж Яцків (всього - 7 очок в цьому елементі на її рахунку в цьому матчі). 25:22 - «Волинь» зрівняла рахунок у грі.

А ось третя партія майже один в один повторила першу, тільки команди помінялися ролями. Луцька команда за рахунок більш успішних дій на сітці повела з рахунком 21:15, потім заробила чотири сетбола - 24:20. Але, програвши подачу, ніяк не могла знятися, коли на лінію вогню вийшла Ганна Єфременко. Більш того, сетбол отримала вже тернопільська команда. Після ейсу все тієї ж Єфременко - 25:24. Але останній крок зробити не судилося. Класний відрізок провела Анастасія Тищенко - блок плюс дві атаки. 27:25 - «Волинь» взяла партію, котра, як показав подальший розвиток подій, стала найважливішою в матчі, і повела 2: 1.

У четвертій партії «Волинь» уже лідирувала з початку до кінця - 8: 3, 12: 6, 19:11. І не упустила перемогу - 25:21.

3:1 - луцька команда обійшла «Галичанку» в турнірній таблиці.

Розклад та трансляцiя матчiв другого дня