Після 1-го фінального туру «Хімік», здобувши три перемоги, знаходиться в кроці від сьомого титулу, у решти фіналістів – по одній перемозі.

«Хімік» - «Білозгар-Медуніверситет» - 3: 0 (25:9, 25:7, 25:17)

«Хімік»: Дудник, Дрозд, Політанська (к), Чернуха, І. Молодцова, Томіч; Степанчук (л), Нємцева, Сильченкова, Карпець, Напалкова, Бойко. Тренер - Андрій Романович.

«Білозгар»: Ю. Якушева (к), Житовоз, Расточило, Машковська, Літвіновська, Франкевич; Косяк (л), Побережна, В. Якушева, Власова, Коваль, Лужецька. Тренер - Юлія Якушева.

Судді: Ю. Кривець (Харків), В. Паршин (Рівне).

Тривалість матчу: 58 хв. (18+ 18+22).

Кращі гравці (версія ФВУ): Нємцева - Расточило.

6 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ №1. 94 глядача.

Матч почався з двох точних атак вінницьких волейболісток - рахунок м'ячам у новому для «Білозгару» турнірі символічно відкрила Юлія Якушева. Перший бал в актив «Хіміка» записала Міна Томіч - 1:2. Ще одна атака Якушевої - 1:3. Втім, це була найбільша перевага вінницької команди в цьому матчі, більш того «Білозгар» більше не лідирував. «Хімік» за рахунок чітких атак вийшов вперед - 4:3. А потім на подачі Міни Томич попрямував вперед. Суперник, якщо і приймав, то серйозних атак організувати не міг, а южненські волейболістки в свою чергу були точні - 9:4. На подачі Дар'ї Дрозд вінницька команда мала можливість набирати очки в атаці, але раз по раз промахувалася. 16:6 - з таким рахунком команди пішли на перерву. Заключний відрізок «Хімік» виграв з рахунком 9:3. 25:9 - підсумок партії. Інна Молодцова «зачохлила» Діану Франкевич і поставила крапку.

Схожу картину ми спостерігали і в другій партії, де Андрій Романович зробив дві заміни - вийшли Катерина Сильченкова і Діана Карпець. «Хімік» забезпечив собі вирішальну перевагу вже до першої технічної перерви. Суперник ніяк не міг впоратися з подачею Анастасії Чернухи. До другої перерви - 16:3. Уже за рахунку 15:3 на майданчик вийшла Олена Напалкова, трохи пізніше дебютувала у фінальній частині чемпіонату України Юлія Бойко, що замінила Анастасію Чернуху, яка на ура провела другий сет. Ці юні волейболістки «Хіміка» і завершили партію: Напалкова - з лінії подачі, Бойко - з краю сітки. Перемога з рахунком 25:7 - рекордний результат южненської команди у фінальній частині чемпіонату за період виступу в Суперлізі.

У третьому сеті отримала відпочинок Міна Томич, замість неї в діагоналі вийшла Анастасія Чернуха. Перевага «Хіміка» було вже не настільки гнітючою - 4:1, 8:4, 12:9. І тільки на подачі все тієї ж Чернухи южненська команда пішов у відрив - 17:10. Успішно атакувала на цьому відрізку Дар’я Дрозд. Вінницька команда знайшла в собі сили скоротити відставання до двох очок - 19:17. Але не більше того. Більше очок в цій «Білозгар» не набирав. Алла Політанська зупинила ривок суперника, і сама ж вийшла на подачу. Супернику довелося туго. Справу старшої подруги продовжила Олена Напалкова. 25:17.

3:0 - «Хімік» більш ніж впевнено стартував на другому етапі.

Кращим снайпером в складі южненської команди стала Чернуха, яка набрала 21 очко. Крім того, цей матч став 50-м для «Хіміка» у фінальній частині чемпіонату, а Алла Політанська стала 10-м гравцем, що виводив южненську команду на майданчик в якості капітана (офіційний сайт ВК «Хімік»).

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - «Волинь-Університет-ОДЮСШ» - 1:3 (26:24, 22:25 25:27, 21:25)

«Галичанка»: Туркула (к), Мірчева, Яковчук, Мадзар, Єфременко, Міленко; Тофан (л), Пацюркевич, Стасівська, Рева. Тренер - Віктор Туркула.

«Волинь»: Тищенко, Скрипник, Яцків, Осачук, Рудик (к), Собчук; Карасьова (л). Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: В.Паршин (Рівне), Ю. Кривець (Харків).

Тривалість матчу: 103 хв. (26+23+29+25).

Кращі гравці (версія ФВУ): Мірчева - Скрипник.

6 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ №1. 280 глядачів.

На розминці перед матчем травму коліна отримала лідер і капітан «Галичанки» Олена Туркула, і на майданчик так і не вийшла. Що таке Туркула для нинішньої тернопільської команди, думається, пояснювати не треба - незамінний гравець. Звичайно ж, її відсутність позначилася на діях команди, хоча Марія Пацюркевич намагалася з усіх сил.

У першій партії у свій час здавалося, що загін не помітив втрати бійця. «Галичанка» потужно стартувала - 5:1, 9:3. «Волинь» наздогнала - 11:10, 13:12, але потім отримав такий удар, від якого, здавалося, не оговтається. На подачі Ангеліни Мірчевої господарки виграли відрізок 7:0 - 20:12. Але луцькі волейболістки не кинули грати, крок за кроком скорочуючи відставання - 21:15, 22:18, 24:21. І три сетбола «Волинь» відіграла – зусиллями Анастасії Тищенко та Марини Скрипник. Але останнє слово все ж за «Галичанкою». Подача Марії Пацюркевич - перехідний від Оксани Мадзара. 26:24.

Друга партія пройшла без таких перепадів - під диктовку «Волині», яка забезпечила собі відмінний стартовий заділ на подачі «Міс український волейбол 2016» Тетяни Яцків - 7:1. Далі в тому ж дусі - 16: 9, 20:13. Тернопільська команда спробувала повторити подвиг а-ля «Волинь» у другій партії. Не сталося. Мінімальне відставання склало два очки, після чого трапився блок все тієї ж Яцків (всього - 7 очок в цьому елементі на її рахунку в цьому матчі). 25:22 - «Волинь» зрівняла рахунок у грі.

А ось третя партія майже один в один повторила першу, тільки команди помінялися ролями. Луцька команда за рахунок більш успішних дій на сітці повела з рахунком 21:15, потім заробила чотири сетбола - 24:20. Але, програвши подачу, ніяк не могла знятися, коли на лінію вогню вийшла Ганна Єфременко. Більш того, сетбол отримала вже тернопільська команда. Після ейсу все тієї ж Єфременко - 25:24. Але останній крок зробити не судилося. Класний відрізок провела Анастасія Тищенко - блок плюс дві атаки. 27:25 - «Волинь» взяла партію, котра, як показав подальший розвиток подій, стала найважливішою в матчі, і повела 2: 1.

У четвертій партії «Волинь» уже лідирувала з початку до кінця - 8: 3, 12: 6, 19:11. І не упустила перемогу - 25:21.

«Хімік» - «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - 3:1 (25:10, 23:25 25:12, 25:14)

«Хімік»: Дудник, Дрозд, Політанська (к), Чернуха, І.Молодцова, Томіч; Степанчук (л), Нємцева, Сильченкова, Карпець. Тренер - Андрій Романович.

«Галичанка»: Пацюркевич, Стасівська, Яковчук, Мадзар, Рева, Міленко; Тофан (л), Мірчева (к), Єфременко, Зєнєвіч, Арділан. Тренер - Віктор Туркула.

Судді: Ю.Кривець (Харків), В.Паршін (Рівне).

Тривалість матчу: 79 хв. (16+24+18+21).

Кращі гравці (версія ФВУ): Томіч - Міленко.

7 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ №1. 290 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

Не можна сказати, що «Галичанка» виходила на майданчику в своєму бойовому складі - крім травмованої Олени Туркулу, не вийшли в «старті» зв’язуюча Ангеліна Мірчева і діагональна Ганна Єфременко, але це, скоріше, із стратегічних міркувань.

Відкрила рахунок в матчі Катерина Дудник, котра, як свої п'ять пальців знає майданчик ігрового залу спорткомплексу ТНЕУ. Інна Молодцова заблокувала Марія Пацюркевіч, і «Хімік» лідер 2:0. «Галичанка» відігралися досить швидко - 2:2. Але до першої технічної перерви перевага южненської команди була вже дворазовою - 8:4. Після ейсу Анастасія Чернухи перевага досягла вже шести очок - 11:5. Але це були ще квіточки в порівнянні з тим, що відбувалося далі. Зусилля Катерина Дудник (на подачі) і Міни Томіч (в атаці) «Хімік» домігся вже двозначної переваги - 20:10. Так і не знайшли приймаючі «Галичанка» ключик до подачі своєї екс-одноклубниці і відповідно з атакою справи не склалися - 25:10.

У другій партії Андрій Романович знову, як і в перший день, випустив на майданчик Катерину Сильченкову та Діану Карпець. «Хімік» досить впевнено вів гру, на подачі Алли Політанської домігшись п'ятиочкової переваги - 5:0. Два ейси від зв’язуючої та позитив на сітці від Анастасії Чернухи та Міни Томіч. Далі в тому ж дусі - 8:3, 10:6, 15:12. Але такий хід гри, мабуть, заколисав волейболісток «Хімік» - розладнався прийом, а з ним і атака. А у «Галичанки» було все просто: подавала Марія Пацюркевич (3 ейси), забивала Олександра Міленко (3 точні удари). Гра перекинулася - 19:15 повели підопічні Віктора Туркули. Андрію Романовичу довелося взяти другий за партію тайм-аут, щоб збити запал суперника і струснути свої гравчинь. Вдалося. Хороший відрізок в атаці видав Дудник, який набрав три очки в досить непростих для южненської команди розіграшів. 20:20. Далі - 23:23. І все-таки останнє слово за господарками майданчика. Анна Рева приловчилася і з незручного становища відправила м'яча на сторону суперника. 25:23 - «Галичанка» зрівняла рахунок у матчі.

Втім, надалі все встало на свої місця. Не відразу, звичайно. 3:1, 4:6, 9:8. І ... понеслася. Як це часто траплялося в цьому сезоні, на подачі Алли Політанської. 15:9. А наступної вийшла на лінію вогню Катерина Дудник. «Хімік» був близький, щоб, як і перший сет, закінчити партію в цій розстановці. Міна Томіч з Інною Молодцовой просто не помічав свої візаві на сітці – завдяки атаці та блоку відповідно. 22:10. Сербська діагональна «Хіміка» і закінчила цю партії - 25:12.

Приблизно в такому ж ключі розвивалися події в четвертій партії - 6:3, 12:5, 17:8, 23:11 і 25:14 в результаті.

3:1 - друга перемога «Хімік» у фінальній частині чемпіонату.

Кращими снайперами матча стали Анастасія Чернухи та Міна Томіч, які набрали по 19 очок. На блоці відзначилася Інна Молодцова - 5 балів, на подачі - Алла Політанська - 3 ейси.

«Білозгар-Медуніверситет» - «Волинь-Університет-ОДЮСШ» - 3:0 (25:19, 25:15, 25:16)

«Білозгар»: Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило, Машковськи, Літвіновська, Франкевич; Косяк (л), В.Якушева, Власова. Тренер - Юлія Якушева.

«Волинь»: Тищенко, Скрипник, Яцків, Осачук, Рудик (к), Собчук; Карасьова (л), Гас. Тренер - Богуслав Галицький.

Судді: В.Паршін (Рівне), Ю.Крівец (Харків).

Тривалість матчу: 67 хв. (22+22+23).

Кращі гравці (версія ФВУ): Машковська - Яцків.

7 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ. 192 глядачі.

Вінницький «Білозгар-Медуніверситет» після «сухої» поразки від «Хіміка» впевнено обіграв луцьку «Волинь-Університет-ОДЮСШ»Підопічні Богуслав Галицький жодного разу ні набрав більше двадцяти очок за сет.

В першому сеті при рівній грі десь до середини сету – 12:10, 15:13 (від «Білозгара») команда Юлії Якушевої потужніше провела кінцівку – 25:19.

У другій партії все було зрозуміло до другої перерви, коли вінничанки повели 16:10. Далі – 20:11 після ейсу Діани Франкевич. 25:15 – розгром.

В третій партії більш-менш рівна гра (7:6, 17:15), поки на подачу не вийшла Юлія Якушева – пара-трійка ейсів, ще кілька неприйомів, та, звісно ж, влучні, дві останні від Олени Расточило.

3:0 – «Білозгар» не залишив шансів «Волині» та обійшов «Галичанку», з якою зустрінеться в третьому матчі туру.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ» - «Хімік» - 0:3 (18:25, 26:28, 15:25)

«Волинь»: Тищенко, Скрипник, Яцків, Осачук, Рудик (к), Собчук; Карасьова (л), Даньчак. Тренер - Богуслав Галицький.

«Хімік»: Дудник, Дрозд, Політанська (к), Чернуха, І.Молодцова, Томіч; Степанчук (л), Сильченкова, Карпець, Нємцева, Напалкова. Тренер - Андрій Романович.

Судді: Ю.Кривець (Харків), В.Паршін (Рівне).

Тривалість матчу: 70 хв. (20+27+23).

Кращі гравці (версія ФВУ): Яцків - Сильченкова.

8 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ №1. 88 глядачів. 

На заключний матч 1-го фінального туру волейболістки «Хіміка» вийшли в зеленій лігочемпіонський формі з бажанням продовжити свою переможну серію. Втім, і волейболістки «Волинь» після розгрому, вчиненого їй «Білозгар» напередодні, напевно хотіли покращити своє турнірне становище.

«Хімік» зі старту повів 2:0, але після серії помилок в прийомі дозволив супернику стати лідером - 3:2, 5:4, 6:5. Завдяки двом ейсам Міни Томіч «Хімік» вийшов вперед, а блок закріпив перевагу южненської команди перед першим технічною перервою - 8:6. «Волинь» все ж зрівняла рахунок - 9:9, але вже з виходом на подачу Дар'ї Дрозд волейболістки «Хіміка» забезпечили собі комфортну перевагу - 13:9. Ефективно попрацювали на блоці Інна Молодцова з Аллою Політанською. До другої технічної перерви - 16:11. На фінішному відрізку гра залишилася під контролем «Хіміка» - 19:13, 23:17 і 25:18.

Втім, луцька команда не збиралася складати зброю і довгий час грала на рівних з підопічним Андрія Романовича. На першу перерву суперники пішли з мінімальною перевагою «Хіміка» - 8:7. Довгий час команди відповідали ударом на удар, не даючи опонентові відірватися більше, ніж на одне очко. Так тривало до позначки «20», поки паритет не порушила «Волинь», а саме Анастасія Тищенко, яка зіграла блок-аут. 22:20 - попереду луцькі волейболістки. А незабаром вони заробили подвійний сетбол. Втім, Катерина Дудник завдяки двом атакам з «четвірки» зрівняла рахунок. Але знову Тищенко, і знову сетбол - 25:24. Знову відіграємося. А в підсумку перемагаємо. Крапку поставила ще одна южненська догравальниця Катерина Сильченкова. 28:26.

Вигравши непросту партію, волейболістки «Хіміка», мабуть, порахували справу зробленою. Даремно - суперник не кинув боротися. 5:0 - «Волинь» попереду в третьому сеті. Довелося «Хіміку», в прямому сенсі, попотіти, щоб повернути лідируюче положення в матчі. Для цього знадобилося небагато часу - рахунок южненські волейболістки зрівняли вже на позначці «10». А далі тільки розвивали перевагу - 14:11, 21:14 і 25:15.

3:0 - третя перемога в трьох матчах 1-го фінального туру.

Кращим снайпером матчу стала Міна Томіч, яка набрала 14 очок. В активі Катерини Дудник 13 балів. На подачі, як і днем ​​раніше, відзначилася Алла Політанська - 3 ейси. Також вона набрала 2 бали на блоці і ще п'ять в атаці – у підсумку десять. У складі «Волині» результативною грою відзначилася Тетяна Яцків – 13 очок (3 – на блоці). 

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» - «Білозгар-Медуніверситет» - 3: 0 (25:21, 25:17, 25:20)

«Галичанка»: Мірчева (к), Яковчук, Пацюркевіч, Єфременко, Міленко, Міленко; Тофан (л), Рева. Тренер - Віктор Туркула.

«Білозгар»: Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило, Машковська, Літвіновська, Франкевич; Косяк (л), В.Якушева, Власова. Тренер - Юлія Якушева.

Судді: В.Паршін (Рівне), Ю.Кривець (Харків).

Тривалість матчу: 71 хв. (22+24+25).

Кращі гравці: Мадзар – Ю.Якушева.

8 квітня. Тернопіль. Спорткомплекс ТНЕУ. 192 глядачів.

«Галичанці» після двох поразок нічого не залишалося, як перемагати – і підопічні Віктора Туркули приклали в прямому сенсі максимум зусиль для цього.

Підтримати своїх партнерок прийшла – прийшла, як могла, капітан та, можна сказати, легенда «Галичанки» - Олена Туркула, якій вже була зроблена операція після важкої травми, котру вона, як ми вже розповідали, отримала на розминці перед першим матчем туру – з «Волинню».

Як в п’ятницю «Білозгар» впевнено розібрався з луцькою командою, так у свою чергу «Галичанка» розібралася вже із самими вінничанками. Таким чином, після 1-го туру «Галичанка», «Волинь» і «Білозгар» здобули по одній перемозі. В такому порядку вони і розташувалися в турнірній таблиці, набравши 5, 4 і 3 очка відповідно.

У «Хіміка» 12 балів і южненській команді залишилося перемогти в першому матчі 2-го фінального туру «Білозгар» в трьох, чи чотирьох партіях, щоб забезпечити сьомий чемпіонський титул.

tablica