У Львові дві найкращі команди країни обмінялися вельми інтригуючими перемогами.

ЛЬВІВ

«Барком-Кажани» - «Локомотив» - 3:1 (25:21, 25:23, 25:27, 25:14)

«Барком-Кажани»: Тевкун, Богатирьов, Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко; Брова (л), Капаєв, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Дрозд, Томин, Ковальов, Остапенко, Осадца, Плотницький; Гармаш (л), Слинчук, Євстратов, Татаринцев (к), Вієцький. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 111 хв. (26+32+30+23).

Судді: Козловський, Медвідь.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Діденко – Дрозд.

8 квітня. Львів. ПС «Галичина». 1000 глядачів.

ФОТО МАТЧУ

ВIДЕО МАТЧУ

Напередодні першого фінального поєдинку у своїх коментарях Угіс Крастіньш пообіцяв аншлаг на трибунах, а Ігор Зяблицев передбачив на майданчику справжню битву нервів. Зрештою, вгадали обидва, але ж хіба могло бути інакше? Ось, наприклад, як можна було пропустити стартовий найважливіший поєдинок усього сезону, коли відвідати комфортний Палац спорту «Галичина» любителів волейболу закликав сам Дзідзьо! Щоправда, невідомо, чи побував там яскравий співак сам, але його пропозиція без уваги не залишилася: на трибунах ніде було яблоку впасти. Ну, а щодо битви нервів, то справжній фінал інакшого не терпить. А він таки виходить СПРАВЖНІМ!

Неймовірне нервове напруження справді частенько позначалося на діях гравців обох колективів, тож протистояння переважно нагадувало такі собі «гойдалки», коли за серією класних подач, гарних прийомів і чудових розіграшів йшла купа буквально дитячих помилок. І все ж майстерність значно переважала, тому гра, загалом, вийшла дуже цікавою.  

У стартовому сеті тривалий час суперники йшли, так би мовити, крок у крок, і лише в кінцівці харків’ян підвів прийом. Натомість у другій партії ліберо «Локомотива» Пилип Гармаш повністю реабілітувався, потягнувши кілька досить складних м’ячів, і це дозволило гостям повести – 8:4. Проте їхній зв’язуючий Віталій Осадца явно «перетягував ковдру» у прагненні вивести на завершальні удари винятково Олега Плотницького. Суперники швидко це «просікли» і кілька влучань догравальника харків’ян у блоки дозволило «Баркому-Кажани» невдовзі зрівняти рахунок. А далі знову пішли «гойдалки». І знову ж таки все вирішував ендшпіль. У ньому в «Локо» не спрацював уже блок, тож і друга партія залишилася за «кажанами».

Однак у третій свою роль відіграла заміна Осадци на Сергія Євстратова, і кілька вбивчих «гвіздків» Максима Дрозда у чужу частину паркету змусили господарів залу занервувати. У підсумку на «більше-менше» нарешті відзначився і Плотницький: точний удар і невідпорний ейс принесли успіх «Локомотиву».

Здавалося, головна боротьба ще попереду. Проте в середині четвертого сету гості чомусь не впоралися із серією подач у виконанні Євгена Капаєва, і львів’яни втекли у відрив, який зберегли до переможного в усьому матчі розіграшу м’яча.

«Барком-Кажани» - «Локомотив» - 1:3 (23:25, 25:16, 18:25, 22:25)

«Барком-Кажани»: Богатирьов, Семенюк, Діденко (к), Кисилюк, Гладенко, Тевкун; Брова (л), Капаєв, Грюк, Бібер. Тренер – Угіс КРАСТІНЬШ.

«Локомотив»: Ковальов, Богдан, Євстратов, Плотницький, Дрозд, Томин; Гармаш (л), Татаринцев (к), Вієцький, Осадца, Остапенко. Тренер – Ігор ЗЯБЛИЦЕВ.

Тривалість матчу: 97 хв. (20+25+20+27).

Судді: Медвідь, Козловський.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Тевкун – Плотницький.

9 квітня. Львів. ПС «Галичина». 800 глядачів.

ВIДЕО МАТЧУ

РАХУНОК У СЕРІЇ: 1-1.

Здавалося, вдалий старт фінальної серії має додасти «кажанам» куражу. Однак чомусь сталося з точністю до навпаки. По всьому видно, «залізничники» встигли зробити із своїх помилок правильні висновки, і в цьому поєдинку значно додали в якості блоку, через що головний бомбардир «Баркома-Кажани» Володимир Тевкун частенько не влучав у периметр майданчику. Натомість його візаві Олег Плотницький отримав можливість атакували різноманітніше і провів, здається, чи не найкращий матч у нинішньому сезоні. А крапку у першій партії поставив молодий Дмитро Вієцький, якого наставник Ігор Зяблицев не побоявся кинути в бій у кульмінаційний момент.

Забігаючи наперед, можна стверджувати, що в «Локо» зіграли й інші заміни. Лише в другій партії в ігровому малюнку команди намалювалася певна змазаність, через що «Барком-Кажани» впевнено відновив рівновагу.

Зазвичай, за таких обставин ініціатива переходить до колективу, який останні хвилини до цього провів раціональніше. Та чомусь кураж знову спіймали «залізничники». В атаках на допомогу Плотницькому вчасно прийшов Ілля Ковальов, який ще й на прийомах не сплохував. І «Локомотив» набрав настільки потужний хід, що, образно кажучи, загнати його того вечора у депо було просто неможливо.

У четвертому сеті з подач на всю запрацювала «гармата» Максима Дрозда, завдяки чому харків’яни пішли у відрив. І хоч як Володимир Тевкун, Євген Капаєв та Владислав Богатирьов намагалися вивести суперників із рівноваги своїми точними ударами, їм це не вдалося. Тож у підсумку, за рахунку 20:24, «кажани» відіграли лише два матч-бола. А далі сталася атака Володимира Остапенка, яка дозволила «Локомотиву» зрівняти рахунок у фінальній серії.  

Тепер очікуємо продовження видовищного волейбольного спектаклю вже на арені харківського ПС «Локомотив», що відбудеться 21 і 22 квітня.