До вашої уваги огляд першого туру чоловічої Суперліги України 2017\18.

У стартовому матчі нового чемпіонату діючий чемпіон не без труднощів здолав дебютанта елітного дивізіону. Початку поєдинку в харківському Паласі спорту «Локомотив» ім. Кирпи передувала, так би мовити, подвійна урочиста церемонія. Перша її частина була присвячена відкриттю нового XXVII чемпіонату України, а друга - проводам легендарного харківського майстра Володимира Татаринцева. Незамінний протягом багатьох останніх років капітан «Локомотива» став найтитулованішим його гравцем в історії, маючи за плечима 19 чемпіонських титулів, а також титул володаря кубка Європи 2004 року. За це йому було присвоєно звання Майстра спорту міжнародного класу. У минулому сезоні Володимир Татаринцев ще був граючим тренером команди, але влітку вирішив остаточно завершити активні виступи.

tatarintsev

Локомотив - Серце Поділля

3:1 (25:18, 25:18, 24:26, 25:15)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

 

loko 1

Зрозуміло, що розпочати новий сезон із прикрої осічки в поєдинку з нехай амбіціозним і непогано вкомплектованим, проте все ж дебютантом Суперліги, діючий чемпіон країни просто не мав права. І протягом двох перший партій харків’яни яскраво показували, образно кажучи, хто в лісі господар. У гравців «Локомотива» (за винятком Максима Дрозда) добре летіли подачі, новий капітан Юрій Томин відповідально підтримував колективну ігрову дисципліну, ліберо Денис Фомін налагодив надійний прийом, а Олег Плотницький та Ілля Ковальов справно вколочували м’яч за м’ячем. Тож впевнені успіхи в перших двох сетах з однаковим рахунком – цілком закономірні.

Проте в третій партії лідер «Серця Поділля» Володимир Сидоренко, який саме святкував власний День народження, не на жарт додав у грі сам і «завів» своїх партнерів. Йому здорово почав підігрувати вправний зв’язуючий Віталій Осадца, котрий перебрався до Вінниці саме з «Локомотива», і підопічні Валерія Копилова відірвалися на чотири пункти – 12:9. Утім, господарі майданчику, за активної підтримки глядачів, незабаром ситуацію вирівняли, а в кінцівці вже вели – 24:22. Однак гості «на зубах» не тільки відіграли два матч-бола, але й схилили шальки терезів на свій бік.

Інтрига? Якби ж! Четвертий сет сміливо можна назвати бенефісом досвідченого Євгена Капаєва. Вийшовши на заміну за рахунку 5:5, він примудрився принести «Локомотиву» п’ять очок поспіль, заліпивши суперникам одразу три ейси!

Спіймавши кураж, харківські волейболісти впевнено довели справу до підсумкової перемоги, яку ще одним ейсом офіційно закріпив Плотницький.

На відміну від першого матчу, цього разу «Локомотив» упорався з амбіційним «Серцем Поділля» у трьох партіях.

Перепочивши та розібравши помилки після поразки у стартовому матчі всього чемпіонату Суперліги, вінницькі волейболісти вийшли на паркет із твердим наміром дати маститому супернику ще більш гідний бій. І, в принципі, це їм вдалося. Однак у кульмінаційних моментах кожного сету досвід і майстерність харків’ян взяла своє.

Локомотив - Серце Поділля

3:0 (25:16, 25:22, 25:18)

ВІДЕО МАТЧУ

loko 2

Господарі майданчику одразу ж постаралися нав’язати суперникам незручний для тих стиль гри, атакуючи вже з різких подач та захищаючись від колективних блоків. І якщо попервах гості ще якось намагалися віднайти якусь продуктивну контргру, то в другій половині партії відверто «склали зброю».

Однак протягом короткої перерви наставник «Серця Поділля» Валерій Копилов зробив вірні коригування та перестановки, після чого гру повели вже його підопічні. Особливо варто відзначити Володимира Сидоренка, який діяв як справжній капітан команди. Ну й, звісно, глядачів зачаровував креативними передачами Віталій Осадца.

Проте у «Локомотива» є свій капітан, і не менш вправний, ніж у вінничан. Тож саме від Юрія Томина потягнулася та серія продуктивних дій, яка дозволила «залізничникам» відігратися  за вкрай несприятливого рахунку – 14:18. А далі своє вагоме слово сказав ліберо Денис Фомін, до звитяг котрого приєдналися гравці блоку. Отак, спільними зусиллями, підопічні Ігора Зяблицева останнє слово в другому сеті залишили за собою.

Нарешті, в третьому сеті у «Локомотива» пішла подача, якою «жовто-чорні» вибили опонентів з прийому і отримали чотириочкову перевагу. Впевнено втримуючи її протягом усієї партії, наприкінці якої харків’яни ще більше відірвалися в рахунку.

Отже, 3:0 – і «Локомотив» розпочинає безпосередню підготовку до Суперкубка України, який відбудеться 15 жовтня в Черкасах. Ну, а «Серце Поділля» має час розібрати всі недоліки у протистояннях із володарем чемпіонського титулу в Україні й посилити власну гру в подальшому.

Учасник наближаючогося Суперкубка впевнено здолав срібного призера чемпіонату 2015-2016 рр., який нині переживає скрутні часи.

Як і очікувалося, у першому матчі львівський «Барком-Кажани» без будь-яких труднощів переграв «Дніпро», котрому, з усього видно, нинішнього сезону доведеться відчайдушно боротися за збереження прописку в Суперлізі.

lokomotiv

Барком-Кажани - КП ВК Дніпро

3:0 (25:14, 25:13, 25:14)

ВІДЕО МАТЧУ

ФОТО МАТЧУ

kazhany

Як видно з рахунку, боротьби зовсім не вийшло. Львів’яни впевнено переважали суперників в усіх компонентах гри, а Володимир Тевкун та Олександр Гладенко «розстрілювали» чужу половину паркету на будь-який смак.

Дніпрянам не відмовиш у самовіддачі, проте їхній нинішній виконавський рівень і значний брак досвіду приводів для найфантастичніших ілюзій не дали. Підопічні Угіса Крастіньша завершили матч на власну користь лише за якихось 53 хвилини. Глядачі навіть «розігріти» свої голосові зв’язки та долоні як слід не встигли. Віце-чемпіон України знову без особливих труднощів здолав у трьох партіях  команду Віталія СТАДНІКОВА.

Як і очікувалося, у другому матчі львівський «Барком-Кажани» також безтурботно довів свою перевагу над «Дніпром», хоча цього разу підопічні Віталія Стаднікова чинили більш серйозний опір.

Барком-Кажани - КП ВК Дніпро

3:0 (25:17, 25:13, 25:20)

ВІДЕО МАТЧУ

kazhany

Щоправда, як видно з рахунку, дніпряни більш-менш дошкуляли суперникам лише в третій партії. У двох же перших підопічні Угіса Крастіньша володіли цілковитою перевагою, борючись суто із кількістю власних помилок. На щастя для львівських уболівальників, їх було небагато, чого не скажеш про волейболістів «Дніпра».

Натомість у третьому сеті гості з неприємного рахунку 13:18 спромоглися зробити цілком оптимістичний – 19:20. Продемонстрували при цьому вміння зіграти «на характері».

Однак наставник «Баркома-Кажани» вчасно взяв тайм-аут, і заключні хвилини його підопічні провели з максимальною концентрацією. Тож поєдинок завершився їхньої перемогою за 120 секунд до години ігрового часу.

mikolay shevchuk

Для хмельницької команди сезон розпочався з прогнозованої та переконливої перемоги над харківською «Юридичною академією». У міжсезоння «Новатор» залишили двоє провідних гравців – Дмитро Федоренко (перейшов до румунського клубу) та Юрій Паласюк (нині виступає за львівський «Барком-Кажани). Натомість прийшли кілька нових виконавців – Дмитро Козловський, В’ячеслав Панкратенков, Ігор Вітюк, Тарас Олексюк та Богдан Татаренко. Однак наставник хмельничан Роман Ковальчук продовжує пошук оптимального складу, тож у грі з «юристами» дещо несподівано задіяв чимало дублерів із «Новатора-2-Прикордонника», причому їхній ліберо Борис Філіпенко провів поєдинок майже без замін. Вийшов на майданчик і ще один дебютант основи – 17-річний Владислав Павлюк...

Новатор - Юракадемія

3:0 (25:22, 25:21, 25:18)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

Відеоогляд матчу

novator

Початок першої партії був за господарями майданчику, які повели – 5:0. Та невдовзі харків’яни «розкочегарилися» і скоро вже самі вийшли вперед -  12:11. Надалі Андрій Рогожин і компанія відчайдушно намагалися втримати невеличку перевагу, проте на кінцівку сету їх не вистачило. Кілька помилок – і все…

У другому сеті «Новатор» знову швидко пішов у відрив, тільки цього разу він тривав довше. Проте коли рахунок став 17:11, гості спромоглися на контрривок і скоротили відставання до мінімуму – 18:19. Однак інтрига як спалахнула – так і зникла. За справу взялися досвідчені виконавці хмельничан – Перепадя, Панкратенков і новачок Татаренко, які й схилили шалькі терезів на бік хмельницької команди.

Ну, а в третій партії «Юракадемія» до свого суперника в рахунку навіть уже й не наближалася. Хоч як наставник Володимир Романцов підбадьорював своїх підопічних – усе марно.

У другому матчі з харків’янами «Новатор» знову здобув «суху» перемогу, хоча у третьому сеті все могло кардинально змінитися.

Повторне побачення «Новатора» та «Юракадемії», як і попереднє, пройшло за відчутної переваги господарів майданчику. Хоча коли в третьому сеті хмельничани дозволили собі дещо розслабитися, підопічні Володимира Романцова ледь не наказали їх за це величезними неприємностями.

novator

Новатор - Юракадемія

3:0 (25:19, 25:19, 25:23)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

Відеоогляд матчу

novator

Команда Романа Ковальчука одразу ж дала зрозуміти, що налаштована рішуче і втрачати другу повноочкову перемогу не збирається. Завдяки зусиллям своїх досвідчених виконавців, у перших двох сетах хмельничани із дзеркальною точністю швидко виривалися вперед і надалі просто впевнено зберігали здобуту перевагу. Зовсім інша картина споглядалася в партії третій…

Після матчу Роман Ковальчук зауважив, що його гравці надто зарано повірили в кінцевий успіх, тож помітно «скинули оберти» й втратили максимальну концентрацію. За це молоді «юристи» покарали їх досить швидко – 10:8. Щоправда, господарі майданчику досить швидко оговталися і, знову включившись на повну, під керівництвом свого нового капітана Богдана Татаренка (перейшов із «Дніпра») вчергове вийшли вперед. Проте й харківські волейболісти вже завелися не на жарт, відчуваючи реальну можливість переломити хід поєдинку. Новий лідер «Юракадемії» Андрій Рогожин вколочував суперникам м’яч за м’ячем, зберігаючи інтригу до останнього. Та в кульмінаційний момент на перший план вийшов досвід.

- У нас, на жаль, немає досвідчених гравців, на відміну від суперників, –  пояснив у післяматчевій розмові з журналістами наставник «Юракадемії» Володимир Романцов. – Якщо вони проводять заміну, то міняють досвідченого на досвідченого. У нас же суцільна молодь, яка ще вчиться…»

Тож у вирішальні хвилини саме досвідчені хмельничани взяли відповідальність на себе і, зрештою, вирвали партію – 25:23.

Таким чином, «Новатор» підтвердив готовність боротися за потрапляння до четвірки найсильніших, а «Юракадемія» сконцентрована на підготовці чергової серії перспективної молоді. Втім, такій, образно кажучи, пальця в рот теж не клади.

novator

У стартовому турі чемпіонату бронзовий призер минулої першості каменя на камені не залишив від оборони «Буревісника-ШВСМ». Як і очікувалося, на власному майданчику вінницька команда, яка всерйоз намагатиметься кинути гідний виклик «Локомотиву» та «Баркому-Кажани» в суперечці за розподіл медалей нового чемпіонату України, двічі без особливих труднощів здолала суперника із Чернігова, котрий переживає складні фінансові часи…

ВСК МХП-Вінниця - Буревісник

3:0 (25:20, 25:20, 25:16)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

Відеоогляд матчу

vinnirsy

У кожній із трьох партій перевага підопічних Васіфа Талибова була досить відчутною, тож чернігівським волейболістам, тільки-но вони дозволяли вінничанам тікати у відрив, уже, так би мовити, аж ніяк не світило. Ні, звичайно, вони відчайдушно боролися, демонстрували жагу боротьби і максимальну самовіддачу, однак що поробиш, коли клас суперників просто значно вищий? Не вийшло й у підопічних молодого 29-річного граючого тренера Володимира Борисенка.

ВСК МХП-Вінниця - Буревісник

3:0 (25:17, 25:12, 25:17)

ФОТО МАТЧУ

ВІДЕО МАТЧУ

vinnytsya

І в цьому протистоянні «МХП-Вінниця» досить швидко дала зрозуміти, що втрачати очки не збирається і гостям явно «не світить». Гравцям «Буревісника-ШВСМ» могло допомогти хіба що велике диво, але того дня воно перебувало явно далеченько від місця проведення матчу. Тож за якихось 53 хвилини все було скінчено.

vinnuytsya