Южненська команда встановила феєричне досягнення, вигравши в національному чемпіонаті 50 матчів поспіль!

Щоправда, цього ювілею цілком реально могло і не статися. Адже волейболістки «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» доклали для цього максимум зусиль, сміливо кинувши діючим чемпіонкам країни гідний виклик. І знаходилися від створення великої сенсації за якихось п’ять хвилин і чотири очки. Однак…

ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – ХІМІК – 2:3

(18:25, 25:21, 22:25, 25:23, 11:15) 

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Козиряцька (к), Лохманчук, Пасс, Леженкіна, Савченко, Пугач; Ніколайчук (л), Кутнякова, Дударенко. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

«Хімік»: Дудник, Дрозд, Крайдуба, Напалкова, Микитюк, Карпець; Нємцева (л), Бойко, Степановська (к). Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

Тривалість матчу: 111 хв. (20+24+24+26+17).

Судді: Лемещук, Самодай.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ніколайчук – Крайдуба.

1 грудня. Запоріжжя. СК ОДЮСШ. 300 глядачів. 

Отже, «Хімік» став першою командою в історії чемпіонатів України, яка в жіночій Суперлізі зуміла досягти позначки 50 виграних матчів поспіль. Ювілейною стала перемога у звітному протистоянні, котра прийшла до южненських волейболісток у напрочуд впертій боротьбі із запоріжанками.

Певно, підопічні Володимира Бузаєва та Ірини Коміссарової таки звернули серйозну увагу на обіцянку голови Запорізької федерації волейболу Павла Касая організувати їм політ на гвинтокрилі в разі тріумфу над «Хіміком». Бо вийшли на майданчик із палаючими очима і жагою довести, що завдання поротися за місце на п’єдесталі – не порожній звук. Тож нехай різниця в рахунку першої партії не вводить в оману нікого, хто не бачив матч. Насправді запоріжанки билися наче тигриці за кожне очко, ставили «бетонні» блоки і витягали не підйомні, здавалося, м’ячі, а потім пробивали масовані редути южненок. Проте, на жаль для їхніх уболівальників, нерідко помилялися і припускалися необов’язкових промахів.

Зате друга партія була вже за господарками паркету. «Взяли, підняли, забили!», - скандували вболівальники, несамовито підтримували «Орбіту». А під час подач гравців «Хіміка», сподіваючись на прокол гостей, горлопанили: «Сітка, сітка...» Ймовірно, така підтримка справді додала дівчатам у помаранчевій формі сил, бо вони таки виграли сет.

У третій партії відбувалися «гойдалки» – ніхто із суперниць не бажав поступатися. Лише кращий досвід дозволив діючим чемпіонкам країни вирвати перемогу. Однак у наступному сеті запоріжанки продемонстрували завидний характер, бо в опоненток з’явилася деяка невпевненість і, як наслідок, помилки на прийомі і неточність в ударах. Зал ревів, вимагаючи перемоги від красунь з «Орбіти», і вони знову зрівняли рахунок!

На тай-брейку команди знову йшли нарівні, не даючи одна одній відірватися більше ніж на очко. Та ось запоріжанки виграли два розіграші поспіль - 11:9. До сенсаційної перемоги рукою подати - «якихось» чотири пункти…

Однак, впритул наблизившись до ювілейної планки у 50 перемог поспіль в рамках чемпіонатів України, підопічні Андрія Романовича зіпсувати це свято просто не мали права. Тож тренер узяв тайм-аут, його підопічні «завелися» і, зібравши волю в кулак, відіграли кінцівку поєдинку справді по-чемпіонськи.

…Зал оплесками проводжав своїх кумирів і гостей, які показали фантастично захоплюючу гру. При цьому підопічні Володимира Бузаєва та Ірини Коміссарової відчули, що спроможні перемагати грандів. Отже, «Орбіта» вибрала правильний курс…

За інформацією verge.zp.ua

ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ – ХІМІК – 0:3

(17:25, 15:25, 16:25)

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Леженкіна, Савченко, Пасс, Козиряцька (к), Лохманчук, Пугач; Ніколайчук (л), Кутнякова, Дударенко. Тренери – Володимир БУЗАЄВ та Ірина КОМІССАРОВА.

«Хімік»: Дрозд, Напалкова, Дудник, Карпець, Крайдуба, Бойко; Нємцева (л),  Степановська (к), Хобер, Маєвська. Тренер – Андрій РОМАНОВИЧ.

Тривалість матчу: 62 хв. (20+21+21).

Судді: Самодай, Лемещук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Леженкіна – Дрозд.

2 грудня. Запоріжжя. СК ОДЮСШ. 150 глядачів. 

…Щоправда, сил на ще один запеклий бій із ювілярками у запоріжанок уже не вистачило. Напередодні вони, що називається, виплеснули їх до останньої краплі. А южненські волейболістки, збадьорені підкоренням феєричної планки у 50 перемог поспіль, навпаки, зіграли значно впевненіше та розкутіше. У кожній із партій вони одразу ж виривалися далеко вперед і надалі без особливих труднощів утримували досягнуту перевагу.

ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – 3:0

(25:23, 25:21, 25:14)

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Стасівська (к), Яковчук, Мельниченко, Єфременко, Міленко, Мадзар; Ротар (л), Зеневич. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

«Білозгар-Медуніверситет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), Косяк (л), Луніна, В.Якушева, Лужецька, Власова. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

Тривалість матчу: 72 хв. (23+26+23).

Судді: Ковальчук, Овчарук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Єфременко – Ю.Якушева.

1 грудня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 120 глядачів.

 

ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ – БІЛОЗГАР-МЕДУНІВЕРСИТЕТ – 2:3

(24:26, 25:21, 23:25, 25:14, 10:15)

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Стасівська (к), Яковчук, Мельниченко, Єфременко, Міленко, Мадзар; Ротар (л), Зеневич. Тренер – Віктор ТУРКУЛА.

«Білозгар-Медуніверситет»: Лозинська, Машковська, Франкевич, Ю.Якушева (к), Житовоз, Расточило; Владова (л), Косяк (л), Луніна, В.Якушева, Лужецька, Власова. Тренер – Юлія ЯКУШЕВА.

Тривалість матчу: 109 хв. (23+24+26+20+16).

Судді: Овчарук, Ковальчук.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Мадзар – Расточило.

2 грудня. Тернопіль. СК ТНЕУ. 90 глядачів. 

Очні протистояння одних із претендентів на медалі національної першості апріорі були непередбачуваними. Так, поки що в турнірній таблиці справи «Галичанки» складаються трохи краще, а вона ще й приймала «Білозгар» удома. Однак, з іншого боку, саме можливість значно покращити власне становище через перемоги над прямим конкурентом – це, напевно, був непоганий стимул і для волейболісток із Вінниці. Зрештою, так би мовити, зіграли обидва «козирі»…

Першого дня – тернопільський. Підопічні Віктора Туркули помітно краще підготувалися до матчу психологічно, а тому помилялися менше. Саме цей факт, у сукупності з хорошою бомбардирською націленістю Анни Єфременко, дозволив їм вирвати стартову партію. У другій же їхня перевага була вже більш відчутною. У кульмінаційний момент зв’язка Олена Стасівська – Анна Єфременко спрацювала бездоганно.

Ну, а третій сет уже став формальністю. Розуміючи, що сьогодні «каші не звариш», вінничанки подумки переключилися на наступний поєдинок…

…І провели його значно сильніше. Тепер уже спрацював їхній «козир» - завидна непоступливість у напруженіші моменти. У стартовому сеті сетбол поперемінно мали обидві команди, проте останнє слово залишилося за «Білозгаром». У наступній підопічні Юлії Якушевої наче взяли таку собі передишку, а в третьому знову здолали суперниць «на зубах».

Щоправда, тернопільські дівчата теж не ликом шиті. Вони зуміли оперативно зробити висновки з власних помилок та у четвертій партії вже з самого початку буквально «змели» опоненток.

Однак перед тай-брейком вірні корективи у власні дії внесли уже гості. У ці хвилини особливо здорово проявила себе Олена Расточило, чиї дії фактично вибили суперниць з рівноваги. І кілька помилок гравців «Галичанки» стали для них фатальними.     

Щоправда, тернопільська команда набрала 22 очки і все одно зберегла за собою другий рядок у турнірній таблиці, хоча тепер упритул до неї наблизилася «Волинь-Університет-ОДЮСШ» (21 очко), яка двічі обіграла дебютанток Суперліги, що називається, в тренувальному режимі…

ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – ФАВОРИТ – 3:0

(25:10, 25:6, 25:14)

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Шевеля, Рудик (к), Собчук, Осачук, Скрипник, Даньчак; Карасьова (л), Афанасьєва. Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

«Фаворит»: Фартушняк, Шерстяк, Чередниченко, Пересада, Сидоренко, Григоренко (к). Тренер – Ігор ПОПОВ.

Тривалість матчу: 49 хв. (16+15+18).

Судді: Елькін, Хвас.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Рудик – Григоренко.

1 грудня. Луцьк. СК ОДЮСШ. 150 глядачів.

ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ – ФАВОРИТ – 3:0

(25:9, 25:7, 25:11)

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Шевеля, Рудик (к), Собчук, Осачук, Скрипник, Даньчак; Карасьова (л), Афанасьєва, Артишук. Тренер – Богуслав ГАЛИЦЬКИЙ.

«Фаворит»: Фартушняк, Шерстяк, Чередниченко, Пересада, Сидоренко, Григоренко (к). Тренер – Ігор ПОПОВ.

Тривалість матчу: 47 хв. (16+14+17).

Судді: Хвас, Елькін.

Кращі гравці (за версією ФВУ): Собчук – Фартушняк.

2 грудня. Луцьк. СК ОДЮСШ. 100 глядачів. 

Про сценарій обох матчів легко зробити справжнє уявлення, коли взяти до уваги хоча б той факт, що «Фаворит» прибув до Луцька вшістьох. Звісно, справжньої боротьби не вийшло й близько, причому киянки були дуже близькими до встановлення чергових анти рекордів в історії жіночої Суперліги. На щастя для них, волинянки в кінцівках кожної партії дещо збавляли оберти, дозволяючи суперницям хоч трохи виправити незадовільну статистику.

ФОТО, ВІДЕО матчів та турнірна таблиця