Чергові перемоги волейболісткам Запоріжжя та Южного далися дуже нелегко.

Як ми повідомляли, через виступи у єврокубкових змаганнях «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» та «Хімік» наперед провели свої матчі, відповідно, в рамках 7-го та 8-го турів чемпіонату Суперліги. І хоча саме вони вважалися в них фаворитами, насправді вони отримали від суперників цілком гідну конкуренцію… 

«УНІВЕРСИТЕТ-ШВСМ» - «ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ»

0:3 (15:25, 20:25, 22:25)

2:3 (16:25, 25:20, 25:23, 20:25, 12:15)

У першому матчі, попри непогані бомбардирські показники сестер Ганни та Ольги Жули (набрали, відповідно, 14 та 11 очок), перевага гостей була досить відчутною. Особливо у діях під сіткою, де вчергове відзначилася молоде дарування «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» Ксенія Пугач (із загальних 11 очок 4 вона здобула на блоках). А тут ще й «гармата» Поліни Пасс (набрала 13 очок) у потрібні моменти гатила без промахів.

Натомість наступного дня господарки майданчику склали діючим срібним призеркам Суперліги значно гострішу конкуренцію. Ганна та Ольга Жули (набрали, відповідно, 23 та 12 очок) отримали хорошу підтримку з боку Юлії Камінської (більш відомої за прізвищем Українець). Це її 9 влучних «пострілів» у другому сеті та 6 – у третьому багато в чому сприяли успіху «Університету-ШВСМ» в обох. Та й загальні 25 очок Камінської явно не прийшлися гостям до смаку.

Однак коли «запахло смаженим», запоріжанки зуміли зібратися, скоротили кількість власних помилок до прийнятного мінімуму, і взялися «чохлити» атаки чужих снайперів із завидною сноровкою. Тут одна лише Лідія Лучко записала на свій рахунок стільки ж результативних блоків, скільки вся чернігівська команда – по 7, а загалом «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» відзначилася 22-ма блоками! Ну й, нарешті, у двох вирішальних сетах добряче попрацювала вся основна шістка гостей – Вікторія Савченко (у підсумку набрала 14 очок), Ксенія Пугач (17), Поліна Пасс (15), Анна Харчинська (15), Лідія Лучко (13) та Олена Грицуняк (12). Остання з них рівно половину балів заробила з лінії подач.

На тай-брейку вирішальним став стартовий ривок запоріжанок – з 0:2 на 5:2, після чого вони впевнено зберегли досягнуту перевагу… 

polissya - khimik

«ХІМІК» - «ПОЛІССЯ-ЖДУ»

3:0 (25:22, 25:13, 27:25)

3:1 (20:25, 25:23, 25:20, 25:17)

У першому матчі наставник «Хіміка» Євген Ніколаєв задіяв від старту майже всіх основних виконавиць (єдине – замість Дар’ї Степановської вийшла Євгенія Хобер), але розпочали вони невдало – 0:4. Щоправда, тут же зібралися і видали у відповідь п’ять очок поспіль, однак надалі на майданчику розгорнулася цілком рівна боротьба. Житомирянки під сіткою досить ретельно стерегли основного бомбардира опоненток Юлію Бойко, тож та, незважаючи на 16 підсумкових очок, відсоток реалізації видала досить скромний. Щоправда, підопічні Анатолія Казьмерчука зачасту не поралися з «пострілами» Тетяни Козлової (15 очок) і Євгенії Хобер (11 очок), але їх виручали точні атаки Анни Шумейко (15 очок) і Дар’ї Буткевич (14 очок). Тож у кінцівці шанси команд були абсолютно рівними – 22:22. Але тут гравці «Полісся-ЖДУ» дозволили собі припуститися трьох помилок поспіль і, певно, розчаровані цим моментом, вчисту програли другу партію.

Натомість у третій житомирянки знову змусили діючих чемпіонок Суперліги добряче понервувати. Шумейко і Буткевич настирливо записували до свого активу очко за очком і, зрештою, один за одним подарували своїй команді два сетболи. Однак нанести вирішальний удар не спромоглися, і южненки буквально «на зубах» вирвали остаточну перемогу.

Наступного дня Євген Ніколаєв задіяв уже досить експериментальний склад, давши перепочити основній центральній блокуючій Катерині Фроловій та лише епізодично задіючи головну зв’язуючу Ольгу Скрипак. І суперниці спробували вчепитися у свій шанс. Шумейко та Буткевич (у цьому матчі набрали, відповідно, 16 і 13 очок), за хорошої допомоги Марини Мірчевої (Лємєшевої) під сіткою, оформили «Поліссю-ЖДУ» перемогу стартовому сеті та хороші шанси на успіх у наступному.

Але наставник «Хіміка» чітко відчув момент та вчасно кинув у бій досвідчену Тетяну Козлову, котра власним прикладом «запалила» молодих партнерш. Тож у підсумку всі вони видали хороші бомбардирські показники: Козлова, Оксана Яковчук та Анастасія Маєвська набрали по 15 очок, Євгенія Хобер – 16, а Юлія Микитюк – 14. Та ж Микитюк, до речі, оформивши завидних 8 блоків, багато в чому посприяла виграшу у напруженому другому сеті та впевненому перехопленню ініціативи южненками у подальшому. Житомирянки на совість боролися до останнього, проте суперниці, остаточно опанувавши у третій партії психологічну рівновагу, свого вже не відпустили.

Таким чином, за кількістю перемог «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» наздогнала «Полісся-ЖДУ» (по 7), проте житомирська команда має на два очка більше і через це зберігає поки четверту позицію в таблиці. «Хімік» же знову впритул підтягнувся до лідируючого СК «Прометей», маючи в пасиві одну поразку.