У жаркому протистоянні СК «Прометей» двічі здолав «Хімік» та повернув собі лідерство у таблиці.

Перший післяноворічний тур, хоча поки у трьох «серіях», вийшов напрочуд цікавим. Звичайно, його «родзинкою» стали поєдинки в Кам’янському, де вперше в сезоні зійшлися головні претенденти на тріумф у Суперлізі та Кубку України. Суперники виявилися цілком гідними одне одного, тож результати їхньої нинішньої дуелі залишили значно більше риторичних запитань, ніж будь-яких однозначних відповідей…  

СК «ПРОМЕТЕЙ» - «ХІМІК» 
3:1 (20:25, 25:16, 25:19, 25:20) 
3:1 (23:25, 25:20, 25:20, 30:28) 

Насамперед хочеться щиро подякувати волейболісткам за неймовірно захопливу гру з масою ефектних технічних трюків по обидва боки сітки. Безсумнівно, це протистояння стало справжньою окрасою усього чемпіонату! 

А так обидва поєдинки вийшли досить схожими за своїми сценаріями. Южненкам як слід вдавалося користатися помилками опоненток лише у стартових сетах, тоді як у наступних занадто забагато помилялися вже вони самі. При цьому в обох зустрічах «Хімік» відверто потерпав від блискучих дій суперниць під сіткою. Так, зокрема, у першій із них СК «Прометей» видав добрих 24 результативних блоки (із них одразу 11 виявилося на рахунку Лайзи Феррейри!), тоді як «Хімік» відповів лише 7 разів. А у другій співвідношення блоків на користь господарок майданчику було 17:8. 

До речі, чи не вперше у поточному сезоні бразильська легіонера команди з Кам’янського продемонструвала вміння бути корисною не лише епізодично. Можна сказати, що саме її неймовірна бомбардирська націленість, мобільність та самовіддача завдали гостям найбільшого головного болю і стали дуже вагомим чинником в успіху «Прометея». Принаймні, у першому матчі – однозначно, оскільки Феррейро набрала 24 очки. 

Натомість у повторній зустрічі підопічні Євгена Ніколаєва, до їх честі, продемонстрували і характер, не «ламаючись» у складних ситуаціях, і якісніший прийом, і продуктивні тактичні варіації. Тому, наприклад, поступаючись у стартовій партії – 10:17, Ольга Скрипак своєчасно віднайшла на чужому прийомі не надто надійну Діану Франкевич, паралельно «своє» підняли у повітря Христина Нємцева і Тетяна Козлова та, зрештою, та ж Козлова (загалом набрала 16 очок) і Дар’я Степановська шикарно переграли блокуючих опоненток у двох вирішальних розіграшах. 

Щоправда, у двох наступних сетах южненки знову недозволено зарозкішно «втикалися» у блоки суперниць (причому неодноразово – навіть в одиночні!), а у відповідь Катерина Дудник (набрала 21 очко), Феррейро (18) та Франкевич (23) з флангів «кошмарили» чужий захист майже безперешкодно. Та все ж у четвертій партії зуміли знизити відсоток власного браку до прийнятного, і з неприємних 8:13 відігралися до обнадійливих 19:19 (особливо постаралася Юлія Бойко, яка загалом набрала 19 очок). Далі «Хімік» мав дві реальні нагоди перевести захопливе протистояння у «п’ятихатку» - вів 24:23 і 28:27. Однак тут уже завидну самовідданість продемонстрували кам’янчанки, які, врятувавшись, у підсумку схилили шальки терезів на свій бік… 

Таким чином, СК «Прометей» повернув собі впевнене одноосібне лідерство у турнірній таблиці, випереджаючи нині «Хімік» на дві перемоги та 5 очок. Але це був лише перший раунд їхнього очного протистояння у поточному сезоні, котрий, насправді, чітку відповідь дав лише на одне-єдине питання: суперники цілком гідні одне одного. А ось як складуться і чим завершаться їхні подальші поєдинки – можна лише здогадуватися… 

polissy-orbita

«ПОЛІССЯ-ЖДУ» - «ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ» 
0:3 (24:26, 21:25, 31:33) 
3:0 (25:20, 25:22, 25:22) 

Варто щиро подякувати спортсменкам і за справжнє свято волейболу у Житомирі. Попри абсолютно різні кінцеві рахунки, насправді боротьба на майданчику точилася приблизно рівною. Просто якщо у кульмінаційні моменти першого матчу свої шанси краще використали запоріжанки, то наступного дня – уже житомирянки. 

Також варто відзначити, що у першому поєдинку, як і в Кам’янському, перевага однієї з команд на блоках виявилася відчутною. Тут сама лише Ксенія Пугач, записавши на свій рахунок 9 «чохлів» із загальних 19, більше ніж вдвічі перевершила командний здобуток господарок майданчику – 4. Тож хоч як старалися бомбардири «Полісся-ЖДУ» Дар’я Буткевич (14 очок) та Юлія Димар (13 очок), так ж Пугач (17 очок), за підтримки Вікторії Савченко (15 очок, із них 8 – у третій партії) і компанії, багато в чому забезпечила остаточну перемогу «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ». 

Натомість наступного дня, коли у Пугач (загалом набрала 13 очок, із них 4 – на блоках) належної бомбардирської підтримки чомусь не віднайшлося, житомирянки скористалися цим на повну. Тим більше, в ударі перебувала Буткевич, чиї 28 очок солідною мірою дозволили місцевій команді взяти переконливий реванш. 

Таким чином, «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ» зберегла за собою четверту позицію в чемпіонаті, а «Полісся-ЖДУ» продовжило наступати їй на п’яти, маючи на одну перемогу менше.

«РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ» - «ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ» 
0:3 (19:25, 23:25, 22:25) 
0:3 (14:25, 14:25, 20:25) 

Рівненська команда спромоглася скласти гідну конкуренцію діючому бронзовому призеру Суперліги лише у першому поєдинку. Але свої шанси у другій та третій партіях підопічні Дмитра Юрченка не використали. Натомість луцькі волейболістки, до стартового складу яких, після тривалого лікування травми, остаточно повернулася Марина Скрипник, у кульмінаційні моменти помилок собі не дозволили, а у другому матчі вже мали відчутну ігрову перевагу. 

Отже, «Волинь-Університет-ОДЮСШ» солідно відірвалася від трійки аутсайдерів і однозначно не втратила надій поборотися за потрапляння до провідного квартету. Запорізька та житомирська команди відірвалися не так далеко… 

Залишається додати, що заключне протистояння туру «Білозгар-Медуніверситет» - «Університет-ШВСМ» відбудеться 10-11 січня.