Українська Суперліга з волейболу офіційно завершена. СК «Прометей» лідирували в чемпіонаті на протязі всього сезону, проте через пандемію коронавірусу змагання довелося спочатку призупинити, а потім і зовсім закінчити без переможця.

Головний тренер кам’янського клубу Андрій Романович символічно порівняв вищесказане рішення членів Виконкому ФВУ з медаллю, маючи на увазі дві її сторони. Спеціаліст також підвів підсумки виступів «Прометея» в цьому сезоні, вказавши на головні недоліки та переваги клубу.

– Андрію Васильовичу, прокоментуйте рішення ФВУ завершити Суперлігу без вручення медалей.

– Постанову приймали 24 людини, у кожної з яких є своє розуміння даної ситуації. Тому я не можу сказати, що воно є категорично неправильним – це з однієї сторони медалі. Проте з іншої - рішення представників виконкому було б більш логічним, якби така ситуація склалася напочатку або навіть серед сезону. На момент зупинки ігор, за два тури до закінчення регулярного чемпіонату, вже визначилися переможець і команда, яка впевнено закінчила його на другому місці. До того ж майже була вирішена доля третьої позиції. Тому, на мою думку, звести нанівець боротьбу всього турніру не зовсім справедливо. Адже гравці команд тяжко тренувалися, віддавали багато сил та емоцій, а в кінцевому підсумку не отримали нічого.

– Президент СК «Прометей» Володимир Михайлович Дубинський дав чітко зрозуміти, що підтримає будь-яке рішення ФВУ…

– Так, тому ми це рішення і не будемо оскаржувати. Ось кого мені дійсно шкода, так це «Галичанку», яка в регулярному чемпіонаті фактично гарантувала собі третє місце, але все одно залишилася без нагород. Там діти боролися не за гроші, а просто за медалі та звання, яких вони ніколи не мали. Знаю, що тернополянки почали підготовку до сезону ще в червні, бо новим гравцям потрібно більше часу для того, щоб притертися один до одного. Не будемо забувати й про спонсорів, які цілий рік вкладали гроші, а в кінці ні до чого не прийшли.

– Основна боротьба за першу сходинку в Суперлізі точилася між командами «Хімік» та «Прометей». Мабуть, багатьом уболівальникам волейболу хотілося побачити це протистояння і в останньому турі?

– Усі були в очікувані цієї боротьби, але форс-мажорні обставини сплутали всі карти. Продовжувати чемпіонат хотіли абсолютно всі клуби. І якщо говорити про фінальну частину змагань, то там могло статися все, що завгодно. Хочу відзначити, що сезон був шалений і без цього. Наше головне досягнення в тому, що «Прометей» своєю грою зумів закохати в себе багатьох людей. Наприклад, в останньому домашньому турі через коронавірус ми грали без глядачів. Багато вболівальників дзвонили до адміністратора перед тими матчами й запитували, що їм робити. Дівчинка відповідала, що гроші за квитки обов’язково будуть повернуті. А вони їй говорили: нам не потрібні гроші – ми хочемо подивитися волейбол! Тобто такі моменти також про щось говорять.

andriy romanovych

– Можете підбити підсумки виступів своєї команди в Кубку Виклику, національному Кубку та чемпіонаті України?

– Отримавши в суперники «Дрезднер», ми розуміли, що шансів у нас небагато. Представник Бундесліги – добре укомплектована та роками зіграна команда, а ми на той момент розв’язували зовсім інші питання. Добре, що в керівництва клубу з’явилося розуміння, за рахунок яких гравців в європейських турнірах можна досягати позитивного результату. Що стосується Кубка України, то, звісно, ми розчаровані поразкою в півфіналі. «Хімік» - молодці: добре попрацювали над комплектацією складу, залучивши до й по ходу сезону потужних гравців. Їм пощастило більше, значить на той момент вони були сильніші. Нам лишається тільки привітати їх з перемогою. Головне те, що ми зробили висновки після тієї поразки й почали спокійно готуватися до фінальної частини Суперліги. Останній тур з «Поліссям» показав, що команда рухається в правильному напрямку. В «Прометея» були великі сподівання виграти чемпіонат.

– Який поєдинок у цьому сезоні вам запам’ятався найбільше?

– Звичайно, це запекла та водночас трагічна для нас півфінальна гра з «Хіміком». Матчі з южанками були напруженими й у чемпіонаті України. Загалом пам’ятаються всі поєдинки, зокрема провальні в Житомирі. Не всі наші вболівальники знали про ситуацію, яка склалася на той момент в команді: були травми та багато інших проблем. Перемоги – це здорово, але й поразки допомагають зробити корисні висновки.

– Які гравці формували кістяк вашої команди?

– Увесь тягар тягнула на собі наша бойова четвірка: два перших темпи - Даша Дрозд, Діана Карпець і основні приймаючі - Катерина Дудник та Вікторія Дельрос. Із перемінним успіхом пасували Ангеліна Мірчева з Оленою Напалковою. У номінації «Молодість і перспектива» кращою була Діана Франкевич. По ходу сезону вона не один раз доводила, що дійсно є хорошим гравцем, включаючи поєдинки чемпіонату проти того ж «Хіміка». Але молодість показує, що спортсменка поки нестабільна. Хоча в такому віці людина й повинна робити помилки, а паралельно з ними висновки, щоб рухатися тільки вперед. За нею в номінації розташувалася Катя Ткаченко, яка в свої 16 років показала себе перспективною дитиною - у неї є волейбольне майбутнє. Дебютний сезон був важливим для нас у плані результату, тому основну масу матчів на майданчику провела досвідчена Дельрос. Втім, моментами і Даша Дуденок показала, що на фоні хорошої роботи вона може стати успішним ліберо.

andriy romanovych

– Недоліки та переваги нинішнього «Прометея»?

– Ми збирали команду на ходу, через що в нас не вийшло скомплектувати її до кінця. Крім високоякісних гравців, тренерському штабу бракує помічника й спеціаліста по фізичній підготовці. А сила нашого клубу полягає в стабільності, правильному налаштуванні та бажанні рухатися вперед - все це передавалося нам від президента Володимира Михайловича.

– Вже відомо, хто залишиться чи покине клуб?

– Через коронавірус ситуація з гравцями поки зависла в повітрі. Звісно, ті, хто підписав довгострокові контракти, залишаються в команді (Карпець, Дудник тощо). Але ми не стали ризикувати, негайно підписуючи нові угоди з волейболістками, у яких вони закінчуються. Вирішили перенести цю процедуру на потім.

– Над чим працюєте зараз?

– Гравцям «Прометея» зараз головне відпочити та залікувати всі свої травми. Ми ж починаємо роботу над комплектацією команди на наступний сезон. Керівництво ставить завдання рухатися вперед, тому будемо підсилювати позиції. Зараз важко сказати, які саме, адже поки невідомо, як світ взагалі вийде з цієї пандемії та що буде зі спортом, зокрема волейболом.

– Дебютний сезон був успішним для «Прометея»?

– Так, у нас вийшло зібрати потужну команду, яка на протязі всього сезону демонструвала хорошу гру. Ми сповістили всьому волейбольному світові про те, що народився красивий, сильний, стабільний та амбітний клуб «Прометей».

sc prometey
Фото: prometeyvc.com