9 жовтня в Україні розпочнеться новий сезон Суперліги України. Головний тренер львівських волейболістів «Барком-Кажани» Угіс Крастіньш розповів про підготовку клубу в умовах карантину, «коронавірусні» реалії у світі волейболу, про суперників та новий склад «кажанів».

– Скоро стартує новий сезон Чемпіонату України з волейболу 2020-2021. Угіс, як ви провели міжсезоння і які очікування напередодні майбутнього чемпіонату?

– Міжсезоння пройшло важко. Зрештою, як і у всіх. Але в цілому тренувальний процес нам вдалося організувати добре. І в принципі ми зробили ту роботу, яку планували. Крім товариських ігор – їх бракувало. Ми домовилися лише з болгарами, а от до поляків і білорусів заїхати не змогли (через карантинні обмеження – ред.). Але в цілому я задоволений тією роботою, яку ми тут проробили. Попри те, що конкуренція з кожним роком стає все жорсткішою, ми все одно хочемо боротися за кращі місця і виборювати головні нагороди.

– Цьогоріч матчі проходитимуть за новою схемою. Розкажіть детальніше як.

– Наразі мені складно коментувати, бо не знаю як ця схема працює. Я по ній ще ніколи не грав. Що точно добре – це не потрібно буде грати два дні підряд з однією і тією ж командою. Буде мінятися супротивник і це якраз додасть родзинки цьому Чемпіонату.

– Так виглядає ситуація з COVID, що сезон знову пройде без глядачів. Чи складно грати при порожніх трибунах?

– Це дуже погано. Коли немає глядача в залі, тоді менше емоцій. Коли є емоції, тоді є взаємозв’язок між грою і вболівальниками. Гра стає більш видовищною, відповідно – цікавішою для самих гравців. Шкода, звичайно, що глядач не зможе прийти. Ми сподіваємося, що незабаром все зміниться й уболівальники знову заповнять трибуни.

– А як спорт в інших країнах пристосовується до «коронавірусних» реалій?

– По-різному. В цілому у всіх країнах чемпіонати намагаються починати, але є обмеження щодо глядачів. Між ними має зберігатися дистанція. На скільки я володію інформацією, у всіх країнах чемпіонати мають розпочатися вчасно і вони однозначно будуть.

– Це додає надії. Але повернемося до «кажанів». У Суперлізі гратиме 10 команд. Серед них є й новачки такі як, наприклад, ВК «Покуття-Снятин-Прибилів». Як оцінюєте рівень підготовки суперників?

– Як вони підготувалися, я не знаю (посміхається). Але те, що деякі клуби серйозно підійшли до цього питання, то це факт. І я вважаю, що це дуже добре. Бо є свідченням того, що COVID не сильно вплинув на український чемпіонат. Можливо, якоюсь мірою він навіть стане сильнішим і цікавішим. А як, хто підготувався – лише сезон покаже.

– Новий сезон «кажани» розпочинають оновленим складом. Більша частина команди – вперше гратиме у клубі. Які завдання ставите перед командою?

– Першочергово нам потрібно зігратися з новою командою, оскільки багато нових гравців. Знайти і створити «нову хімію», щоб на майданчику ми один одного розуміли, щоб нам було комфортно разом знаходитися грати. На це потрібен, звичайно, час. Але я думаю, що ми знайдемо спільну мову достатньо швидко. Великих проблем через це виникати не повинно.

– Повернення Юрія Семенюка та поява в команді албанського діагонального Антона Кафарена – викликали справжній фурор в уболівальників. Як ще плануєте дивувати?

– На сьогодні наша команда вже повністю укомплектована. Всі на місці. На днях до нас приїхав другий пасуючий – молодий кубинець Christian Thondike Mejías. І вже жодних змін ми не плануємо вносити. Тепер дивуватимемо на майданчику, під час ігор.