Чоловіча збірна України (U-21) розпочала підготовку до відбору на чемпіонат світу. До вашої уваги інтерв’ю з головним тренером команди Миколою ПАСАЖІНИМ.

- Підготовка, яка проходить на базі харківського училища олімпійського резерву, розпочалася за планом, а саме 1 травня – в цей день відбулося одне вечірнє, тренування, - зазначив наставник. - Всі запрошені, а таких було вісімнадцять, в зборі. Перед початком ще раз нагадали хлопцям, які задачі перед нами стоять, з яким суперниками належить боротися. Права на помилку, як відомо, у нас немає, адже у фінальну частину виходить лише одна команда. Тому кожний гравець на кожному тренуванні повинен викладатися на всі 100%.

 КАДРОВІ ПИТАННЯ

- Чи всі працюють в повному обсязі?

- На жаль, ні. Так, травма плеча у основного діагонального Дмитра Вієцького. Так, можна зробити певні перестановки, але в такому разі можна ослабити прийом. Перші тренування показали, що в цьому елементі є деякі проблеми. Лікар Олег Попов займається здоров’ям Вієцького, проводяться процедури, тому, сподіваюся, все буде гаразд. Час покаже.

Як раз на цю позицію ми запросили Богдана Оніпка з лубенського «Фаворита» - він вперше в таборі збірної, але і на нього, як і на будь-якого іншого гравця команди, ми розраховуємо.  Він непогано себе показав себе на перших тренуваннях – є удар, подача, блок. Але остаточний вердикт, щодо складу ставитимемо у понеділок-вівторок. На турнір в Івано-Франківськ поїде чотирнадцять гравців, а в заявку на відбірковий турнір потрапить дванадцять волейболістів.

- В своєму попередньому інтерв’ю ви говорили, що є певні проблеми на позиції ліберо, адже основний гравець збірної в цьому амплуа Дмитро Канаєв через травму в цьому сезоні майже не грав…

- Так. У нас є три гравця на цю позицію, але вони не в тих кондиціях, яких нам би хотілося. Крім Канаєва, це Віталій Кучер та Дмитро Тимець. Але лише у Кучера немає на даному етапі складнощів зі здоров’ям, хоча, наприклад, прийом залишає бажати кращого. У Тимця болить коліно, а Канаєв відновлюється після травми, і ще не може працювати в повну силу. Але Діма на шляху до найкращих кондицій.

- Напевно більш-менш спокійним ви маєте бути за центральних блокуючих. Так дублер №1 на Євро-2016 Володимир Остапенко, який до минулого сезону не грав у Суперлізі, мав значну практику у «Локомотиві», постійно на майданчику були і Георгій Клепко з Андрієм Рогожіним...

- Так, згоден. Всі вони виглядають на достойному рівні. Також непогано показує себе Богдан Жолоб.

Не в оптимальних кондиціях догравальники Кирило Лиходід та Тимофій Полуян, але ми для того і зібралися, щоб привести команду в потрібний стан. За підсумками кожного робочого дня ми повинні бачити прогрес.

- В якій формі зв’язуючі?

- На цю позицію у нас три кандидати – Олексій Головень, Михайло Столбунов та Іван Плясецький. У Головеня була ігрова практика у складі «Вінниці», хоча по першим тренуванням відчувалося, що була пауза в тренувальному процесі. У двох інших зв’язуючих був певний дефіцит практики в цьому сезоні. Дивитимемося, як зв’язуючи взаємодіють з нападаючими, як ведуть гру, та робитимемо висновки.

АКЦЕНТИ ТА КАНДИДАТИ

- Які акценти будуть розставлені в підготовці?

- Зараз все важливо. Зокрема треба попрацювати над блоком, над взаємодією блока та захисту, над контратакою. Знов таки подача. Зараз йде напрацювання всіх елементів. І гравці чітко розуміють, шо від них хоче тренерський штаб.

Хлопці повинні зігратися, відчути один одного на блоці та в інших компонентах. Звісно, треба налагодити взаємодію зв’зуючих з нападаючими. Тож, за тиждень роботи в Харкові нам належить провести великий обсяг роботи. А на турнірі в Івано-Франковську ми вже побачимо, що з цього виходить. Дуже добре, що такий турнір відбудеться безпосередньо перед початком відбіркового турніру.

ТРАНСЛЯЦІЇ матчів міжнародного турніру в Івано-Франківську

- Отже, хто працює зараз у таборі молодіжної збірної України?

- Під керівництвом тренерського штабу, де мені, як і раніше допомагають Анатолій Янущик та лікар Олег Попов, працюють, як я вже говорив 18 гравців. Серед них

зв’язуючі - Олексій Головень, Михайло Столбунов, Іван Плясецький, догравальники – Олег Плотницький, Тимофій Полуян, Кирило Лиходід, Артем Півень, діагональні – Дмитро Вієцький, Богдан Оніпко, Денис Ковальов, центральні блокуючі – Георгій Клепко, Володимир Остапенко, Андрій Рогожин, Богдан Жолоб, Ілля Довгий ліберо – Дмитро Канаєв, Віталій Кучер, Дмитро Тимець.

- Чи можна зараз говорити, яким буде розподіл гравців в остаточній заявці?

- Скоріш за все, таким: два зв’язуючих, три центральних блокуючих, три догравальники, два діагональних та два ліберо.

Чемпіонат світу (U-21). Відбірковий турнір. Європа. Група Е. Пожареваць (Сербія)

День перший. 18 травня (четвер)

17.30. Франція – УКРАЇНА

20.00. Сербія - Болгарія

День другий. 19 травня (п’ятниця)

17.30. УКРАЇНА – Болгарія

20.00. Франція – Сербія

День третій. 20 травня (субота)

17.30. Франція – Болгарія

20.00. УКРАЇНА – Сербія