Капітан збірної України Надія КОДОЛА напередодні відбіркового турніру чемпіонату світу розповіла, як пройшла підготовка, про настрій всередині команди.

ЗБІР В ЮЖНОМУ

- Відпрацювали підготовчий період з великим натхненням, всі рвуться в бій, хочуть грати. Атмосфера дуже гарна, адже все один одного знають. Останні дні підготовки, звісно, були присвячені налагодженню взаємодій, награванню різних комбінацій, щоб в іграх не було ніяких непорозумінь.

- Збір проходив в Южному – місті, де ви провели чотири яскравих роки. Повернення в Южне – щось особливе для вас?

- Южне входить, так би мовити до списку моїх рідних міст. В Микуличині я провела дитячі роки, там живуть мої рідні. Мій другий дім – це Тернопіль, де я грала дев’ять років за «Галичанку». І ще один мій рідний дім – це Южне, де я теж провела прекрасні чотири роки. Тож з такими ж відчуттями я і приїхала сюди. Навколо все знайоме, знайомі обличчя. Завжди рада сюди приїжджати, тут спокійна атмосфера, завжди подобається тут бути.

КОНКУРЕНЦІЯ

- Достатньо багато кутових нападників зараз в збірній. Як проходить конкуренція?

- Кожний, звісно, хоче доказати, що більш достойний місця в основному складі, і я не можу сказати, що хтось слабше, чи сильніше. Всі приблизно однакового рівня. У нас завжди є конкуренція в команді, і нікому місце в «старті» не гарантовано. Це дуже добре для команди, адже в такому випадку підвищується працездатність кожного гравця, адже кожен хоче зіграти якомога краще.

- Тобто і у вас як капітана немає стовідсоткової впевненості в тому, що ви вийдете в стартовому складі?

- Ні. Хоча, звісно, прагну до цього.

Взагалі, я би сказала, що нинішній склад найбільш зіграний за останні роки. Вже не вперше збираємося практично однаковим складом, чимало волейболісток грали разом в «Хіміку», тому, гадаю, легше в плані підготовки. Може, від цього і найсильніша. Плюс є велика мотивація нарешті зіграти на чемпіонаті світу, і для цього, вважаю, є непогані шанси. І все вже буде залежати від того, як ми ними скористаємося.

nadia kodola

СКЛАДОВІ УСПІХУ

- Головні суперники – Голландія та Азербайджан?

- Так, причому збірна Азербайджану гратиме вдома, що, звісно, ускладнить нам задачу. Збірна Голландії десь напевно також рівня, як і збірна Італії, з якою ми билися у відборі.

- Наскільки може вплинути на конкурентоспроможність команди відсутність ігрової практики у період підготовки?

- Звісно, ми грали двосторонки у період підготовки, але тренування та гра проти іншої команди – це різні речі. Думаю, що відсутність ігрової практики позначиться на діях команди, зокрема в першому матчі – з Ізраїлем, але впевнена, що ми швидко дамо собі раду.

- Що стане головним фактором в досягненні поставленої мети?

- Як я вже казала, шанси у нас доволі непогані, я би сказала навіть високі. Багато чого залежатиме від того, як ми справимося психологічно. У нас дружня команда і, вважаю, саме командно ми зможемо чогось досягти.

- Морально-вольові якості. Ця складова буде важлива?

- Однозначно. В будь-якому разі. Без цих якостей, вважаю, аж ніяк неможливо чогось досягти в спорті.

- І знов, як і в минулому році, є добрий приклад чоловічої «молодіжки», яка, в тому числі і завдяки морально-вольовим, відібралася на чемпіонат світу…

- Так, є такий приклад. В матчах приблизно рівних команд морально-вольові виходять на перший план. Наскільки ти зможеш боротися за кожний м’яч, не відчуваючи втоми, наскільки ти можеш себе перебороти у складні моменти матчів та, незважаючи ні на що, прагнути показати свій максимум.

- Повернення в збірну України Олесі Рихлюк – велика допомога команді?

- Звісно. Вона – досвідчений гравець високого класу і, безумовно, дуже серйозно нам допоможе, і по тренуванням видно, що Леся в добрій формі. Гадаю, що у нас все вийде.