Адміністративна рада міжнародної федерації волейболу (ФІВБ) затвердила систему кваліфікації на чемпіонат світу-2022, який повинен пройти в Росії з 26 серпня по 11 вересня 2022 року.

У турнірі візьмуть участь 24 команди. Два учасники вже визначені – це збірна Росії (на правах господаря) і збірна Польщі, як чинний чемпіон світу.

10 путівок будуть розіграні за підсумками континентальних чемпіонатів 2021 року (за два місця за підсумками кожного континентального турніру). У разі, якщо Росія чи Польща займуть перше чи друге місце на Євро-2021, то путівка автоматично перейде до команди, яка займає наступне місце за підсумками турніру.

Ще 12 учасників чемпіонату світу-2022 будуть визначені відповідно до рейтингу національних збірних за підсумками сезону 2020/21. Якщо в числі перших 12 місць рейтингу будуть присутні збірні, які вже кваліфікованих на турнір, то путівки автоматично перейдуть до наступних командах.

Зазначимо, що Україна посідає 22 сходинку світового рейтингу.

Матчі чемпіонату світу пройдуть у 10 російських містах: Москва, Санкт-Петербург, Калінінград, Ярославль, Казань, Єкатеринбург, Уфа, Новосибірськ, Кемерово і Красноярськ.

Формат турніру передбачає два групових етапи і "Фінал шести" в Москві.

Поточний світовий рейтинг (чоловіки):

ranking
ranking

Жіночий турнір пройде за аналогічним форматом. Єдиною відмінністю буде кількість команд кваліфікованих за світовим рейтингом. Їх буде 11, адже господарів чемпіонату світу буде одразу два – Нідерланди та Польща. Сербія потрапила на турнір як чинний чемпіон.

Україна займає 34 місце у світовому рейтингу.

Поточний світовий рейтинг (жінки):

ranking
ranking