Головний тренер чоловічої збірної України з волейболу дав інтерв'ю напередодні чемпіонату світу.

Для українського волейболу вже зовсім скоро очікується знаменна подія. Через 24 роки наша чоловіча національна збірна знову виступить на чемпіонаті світу, який пройде в Польщі та Словенії з 26 серпня по 11 вересня. Тоді у 1998 році в Японії українські волейболісти в підсумку посіли 10 місце серед 16 команд. Тепер же кількість учасників збільшилася до 24, а збірна України на першому етапі буде грати в групі А, де її суперниками по черзі стануть команди Сербії, Тунісу і Пуерто-Ріко.

Головний тренер українців Угіс Крастіньш про підготовку до участі в чемпіонаті світу.

Все, що нами планувалося після «Золотої Євроліги», вдалося виконати, - почав розмову наставник. - Провели два насичених збори, спершу у Латвії, а потім вже тут в Польщі. Виконали великий обсяг роботи і, на мій погляд, хлопці зараз вже у хорошій формі, що, до речі, показали недавні контрольні матчі.

Давайте відразу ж поговоримо про ці контрольні поєдинки. В цілому команда провела 17 партій з сильними командами. Що показали вони і які можна зробити висновки?

 Ви, праві, суперники у нас були сильні і, я б сказав, різнопланові, що грають трохи в різний волейбол. З діючими дворазовими чемпіонами світу волейболістами Польщі все зрозуміло. Це одна із кращих збірних на планеті, яка знову буде в числі претендентів на медалі і на цьому турнірі. Незважаючи на те, що грали ми на їхньому майданчику в польському місті Радом, нам вдалося нав'язати серйозну боротьбу, і поступилися тільки в п'яти партіях. Далі нам належало зіграти зі ще однією збірною топ-рівня, командою Ірану. Вона зараз за рейтингом замикає вісімку найсильніших у світі. Тут ми перемогли в чотирьох сетах. Особливо цікавою вийшла третя партія, в якій нам вдалося зломити опір іранців з рахунком 37:35. І, нарешті, два матчі зі збірною Мексики. Цій команді більше властивий латиноамериканський волейбол. Гравці намагаються діяти дуже швидко і тут треба особливо уважно стежити за м'ячем. З мексиканцями ми теж провели по чотири партії в кожному поєдинку і виграли сім з восьми. Контрольні ігри показали, що ми на правильному шляху і вже практично готові до майбутнього чемпіонату світу.

 В контрольних матчах ми не побачили діагонального Дмитра Вієцького. Він зіграє на чемпіонаті світу?

На жаль, ні. Дмитро через травму пропустив «Золоту Євролігу», але ми дуже сподівалися, що він зможе відновитися і набрати необхідні кондиції до чемпіонату світу. Але відновлення зайняло значно більше часу і Вієцький нам не допоможе в Польщі.

ugis krastinsh

Через відсутність Вієцького у вас в заявці залишився тільки один діагональний Василь Тупчій. Чи була можливість запросити ще когось з українських волейболістів того ж амплуа?

Якби це був якийсь рядовий тренувальний турнір, то ми б розширили список кандидатів. А до чемпіонату світу особливі вимоги. Ми не можемо тут експериментувати. Так, нам доведеться грати з одним діагональним, а в «Золотій Євролізі» не було навіть Тупчія і нам або доводилося замінювати на цій позиції кимось із числа догравальників, або взагалі використовувати схему з трьома догравальниками без діагонального. В багатьох матчах це спрацьовувало і збірна досягала успіху. Так що деякий досвід у нас вже є.

Я подивився на склад збірної України, який грав на Євро-2021, і побачив, що крім Вієцького зараз в ньому немає також таких досвідчених гравців як Єрещенко, Терьоменко, Сидоренко і Діденко. З чим пов'язані ці зміни?

Причини різні. Перші троє вже досить вікові волейболісти і на даний момент вони більше змушені зосередитися на виступах за свої клуби. А щодо Владислава Діденка, то він був з нами на зборах, але до заявки не потрапив. Як, до речі, і молодий центральний блокуючий Андрій Рогожин. Якби можна було б включити в заявку не 14, а 16 гравців, то вони, звичайно ж, увійшли б до цього списку. А так нам довелося когось залишати поза заявкою.

У першому матчі чемпіонату світу збірній України доведеться зустрітися з командою Сербії, з якою ви грали на двох останніх чемпіонатах Європи і на торішньому турнірі у Запоріжжі. Враховуючи попередні результати, вже не боїтеся цього суперника, як, наприклад, це було раніше?

Чесно кажучи, вже настав той час, коли ми нікого не боїмося. І останні контрольні матчі це тільки підтвердили. Адже навпроти за сіткою знаходяться такі ж хлопці, які добре вміють грати у волейбол. Ось і все. Ми теж вміємо це робити. А ось як піде сама гра, хто буде діяти вірно, а хто стане частіше помилятися, покажуть тільки підсумкові цифри на табло. Стосовно збірної Сербії, то як же без неї (посміхається). У нас є досвід як її перемагати. Постараємося зробити це ще раз. Про збірні Тунісу та Пуерто-Ріко можу сказати, що зібрали про них досить багато інформації. Обидві команди досить сильні, які практично постійно виступають на чемпіонатах світу, використовуючи квоти своїх континентів. Будемо боротися і прагнути вигравати. Наше завдання-мінімум на цьому турнірі – вийти з групи, а далі вже пройти якомога далі.

На минулорічному чемпіонаті Європи наша збірна теж грала в Польщі, але в іншому місті Кракові. А зал в Катовіце вам знайомий?

Я вам скажу, що в Польщі багато волейбольних залів схожі один на одного. Перш за все, за своєю місткістю. Вони дуже великі і глядачів на них збирається від 10 тисяч і більше. Тому особливої різниці немає. Я думаю, що два-три тренування на майданчику допоможуть нам нормально адаптуватися.

Серед глядачів сподіваєтеся побачити вболівальників з синьо-жовтими прапорами?

Звичайно. Я впевнений, що ті з українців, хто має можливість побувати на цьому чемпіонаті світу, обов'язково прийдуть нас підтримати. Та й місцеві шанувальники волейболу вже не раз доводили, що в матчах України не з Польщею, а з іншими збірними, вони дуже активно вболівають за нашу країну. Тож без підтримки ми тут точно не залишимося. Будемо намагатися віддячити всім глядачам хорошою грою і позитивними результатами. Особливо це важливо для України зараз під час війни.

Ukraine volleyball team

Склад збірної України на чемпіонаті світу 2022 року:

Зв'язуючі: Віталій Щитков, Юрій Синиця

Центральні блокуючі: Максим Дрозд, Юрій Семенюк, Володимир Остапенко

Догравальники: Олег Плотницький, Ілля Ковальов, Олег Шевченко, Тимофій Полуян, Євген Кисилюк

Діагональний: Василь Тупчій

Ліберо: Горден Брова, Денис Фомін, Дмитро Канаєв

РОЗКЛАД МАТЧІВ