У стартовому матчі змагань розважливість та холоднокровність підопічних Гарія Єгіазарова відіграли ключову роль в успіху.

Збірна Словаччини ніколи не мала в своїй команді зірок екстра-класу. Проте третій сезон поспіль вона грає приблизно одним складом, тож на незіграність її італійському наставнику Марко Феноліо жалітися було гріх. Українська ж національна команда вимушено зазнала суттєвих кадрових змін, тож головним для підопічних Гарія Єгіазарова було завдання, як кажуть, старанно гнути свою ігрову лінію, незважаючи на цілком очікувані й зрозуміли помилки та прорахунки. До їх честі, в цілому, наші дівчата впоралися із цим кваліфіковано, маючи певні труднощі лише в другому сеті. Але, зрештою, розібралися і в ньому і, тим більше, в двох інших партіях, де взагалі не залишили суперницям жодних шансів на вдалу контргру…

Група А

УКРАЇНА – СЛОВАЧЧИНА – 3:0 (25:17, 25:22, 25:17)

Україна: Політанська (набрала 3 очки), Денисова (6), Карпець (7), Биценко (8), Степанюк (13), Дорсман (15); Нємцева (л). Тренер  Гарій ЄГІАЗАРОВ.

Словаччина: Радосова (9), Хрончекова (6), Сундерлікова (12), Костеланска, Герелова (8), Кошекова; Спанкова (л), Янцова (л), Кіякова (3), Палгутова (4), Худечова. Тренер Марко ФЕНОЛІО.

Тривалість матчу: 70 хв. (22+27+21).

Судді: Стевановіч (Сербія), Босенко (Україна).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Дорсман – Герелова.

25 травня. Запоріжжя. Палац спорту «Юність». 450 глядачів. 

Дуже прикро, що цей матч не викликав у шанувальників спорту Запоріжжя належної зацікавленості. Паралельний півфінал хокейного чемпіонату світу Фінляндія – Росія тому причина чи просто сонячна субота – хтозна. Але в будь-якому разі волейболістки збірної України не дочекалися тієї підтримки, яка була їм вкрай необхідною. Добре, що впоралися і без неї, проте запорізька «торсида», знана своєю традиційною активністю на трибунах, цього разу свою репутацію солідно підмочила… 

Як і слід було очікувати, стартовий поєдинок турніру розпочався з тотального обміну помилками. На діях спортсменок обох команд суттєво позначалося хвилювання, тож першу суттєву перевагу здобув би той, хто опанує психологічну врівноваженість. На щастя, ними виявилися українки. Роль лідера в атаках вдало взяла на себе Ганна Степанюк, яку періодично підтримувала новачок нашої збірної Олександра Биценко. Це одразу ж позначилося на рахунку – 10:7, 14:8, 18:12… І все завершилося помилкою словачок після подачі тієї ж Биценко – 25:17.

Та у короткій перерві Марко Феноліо повністю змінив стартову розстановку – і це мало позитивні наслідки. На подачі Барбори Кошекової гості здобули три очки поспіль і вирвалися вперед – 7:4. Паралельно більш-менш прикрили можливість вільних ударів для Степанюк і Биценко. Тож довелося на повну включатися їхнім партнеркам. І коли справжню боротьбу нервів у тривалому розіграші завершив невідпорний «постріл» Карини Денисової – 12:11, здавалося, наша команда зуміла повернути собі перевагу. Але словачки вчепилися у свій шанс відчайдушно, тому за рахунку 13:14 Гарію Єгіазарову потребувалося взяти тайм-аут. І він таки подіяв, оскільки наші дівчата помітно активізувалися під сіткою. Світлана Дорсман і Діана Карпець двічі поспіль відзначилися на блоках, потім Дорсман закрила комбінацію першим темпом, а Карпець «прошила» чужі руки – 20:17.

Все? Ні, бо українки примудрилися видати три помилки поспіль, і їхній наставник узяв ще один тайм-аут. Цього разу – ще більш продуктивний, по черговий спалах куражу в діях його підопічних став вирішальним. Під сіткою відверто феєрила Дорсман, Денисова видала вбивчий діагональний «постріл», а довершила справу обвідним ударом, у красивому затяжному польоті, Степанюк – 25:22!

Гості ще спробували попручатися у третьому сеті – 4:1, однак українська команда вже остаточно позбавилася нерозважливості у взаєморозумінні. Ліберо Христина Нємцева потягнула «мертвий» м’яч і налагодила надійний колективний прийом, зв’язуюча Алла Політанська видала кілька ефектних передач-цукерочок, Денисова продовжила «шматувати» діагоналі, а прозорливість Степанюк у спрямуванні м’яча у вільні куточки майданчику змусила аплодувати навіть запасних гравців опоненток. Дорсман же продовжила встигати всюди. Нарешті, коли Биценко видала ейс, а потім на її подачах наші дівчата здобули п’ять очок поспіль – все стало зрозуміло…

ukraine  

– Звичайно, нам не вистачало зіграності та хоча б ще двох сильних спарингів під час підготовки. Проте сьогодні я все одно побачив на майданчику справжню команду. Задоволений самовіддачею дівчат і тим, як чітко вони реагували на мої зауваження під час тайм-аутів. Тут головним було не робити із власних помилок трагедії, продовжувати грати у «свій» волейбол. Нам це вдалося – і результат на табло відповідний, – прокоментував перемогу Гарій Єгіазаров.

– Спочатку ми справді помітно хвилювалися, тож виходило не все. А потім вже, у другому сеті, вдало ловили свої шанси суперниці. Проте, хоч як там було, ми вірили у власні сили, і наш колективний дух сьогодні виявився вищим, ніж у словачок. Це приємно – значить, рухаємося правильним шляхом. Тепер короткий відпочинок, робота над помилками – і нові поєдинки. Вболівайте за нас! – додала капітан української збірної Ганна Степанюк.

– Україна сьогодні просто зіграла краще. Вона свої шанси використала, ми свої – ні. Так що все справедливо, – резюмував Марко Феноліо.

В іншому матчі нашої групи команда Швеції, котра грала без свого зіркового лідера Ізабель Хок, вдома зазнала нищівної поразки від Чехії – 0:3 (10:25, 14:25, 16:25). Проте 29 травня, коли Швеція прийматиме якраз Україну, Хок уже має з’явитися…