Виправивши по ходу поєдинку численні власні помилки у грі, підопічні Угіса Крастіньша завершили його на тріумфальній ноті.

Буквально напередодні стартового матчу у турнірі українська команда зазнала суттєвих втрат: травмувалися Дмитро Вієцький та Тимофій Полуян. До речі, їхня участь у наступному поєдинку 29 травня у Чехії також малоймовірна. Тож у Тампере наші хлопці, що називається, довго запрягали, зате коли їм це вдалося – їхня перевага одразу ж набула закономірної очевидності. І важлива перемога таки стала реальністю.

Група С

ФІНЛЯНДІЯ – УКРАЇНА – 1:3 (30:28, 22:25, 17:25, 22:25)

Фінляндія: Сюхконен (набрав 12 очок), Сііріля (5), Кайсласало (15), Ронкайнен (12), Сінкконен (7), Ланкінен (1); Кермінен (л), Йокела (4), Хаапакоскі (2), Кермінен, Мякінен (2).Тренер  Джоель БЕНКС.

Україна: Єрещенко (18), Дрозд (12), Ковальчук (1), Плотницький (12), Семенюк (13), Тевкун (15); Фомін (л), Брова (л), Ковальов, Діденко (3). Тренер  Угіс КРАСТІНЬШ.

Тривалість матчу: 110 хв. (34+27+23+26).

Судді: Вудуріс (Греція), Колехмайнен (Фінляндія).

Кращі гравці (за версією ФВУ): Ронкайнен – Дрозд.

25 травня. Тампере. Ice Arena TAMPERE. 2500 глядачів.

ukraine
фото: cev.eu

Нещодавно колишнього наставника фінів Туомаса Саммелвуо, котрий охоче відгукнувся на пропозицію збірної Росії, замінив екс-тренер молодіжної збірної Бельгії Джоель Бенкс. Тож, певно, не варто дивуватися, що у новій команді він також зробив ставку на молодь. Із досвідчених ветеранів залишилися хіба що ліберо Лаурі Кермінен, який став чемпіоном Росії у складі «Кузбаса», а також центральний блокуючий Саулі Сінкконен. Ось саме він, до речі, одразу ж й узявся ретельно пильнувати переміщення Олега Плотницького, неодмінно протиставляючи його потужним ударам надійні блоки. Зачасту вони бували навіть потрійними. І в підсумку новоспечений гравець італійської «Перужді», за його ж особистим зізнанням, видав одну з найгірших ігор у формі української збірної.

Хоча тут, відверто кажучи, не менш невдало діяв і зв’язуючий Володимир Ковальчук, і вся наша команда – на прийомах. Тож господарі майданчику вдало цим користалися. Хоч як потужно їхній захист «бомбардували» Ян Єрещенко та Володимир Тевкун, на табло перевага залишалася за суперниками. Щоправда, за рахунку 21:24 збірна України зуміла перевести протистояння на «більше-менше», однак там підопічні Джоеля Бенкса додали ще більшої пари до своєї «фінської сауни», і таки видряпали перемогу в сеті.

Другу партію фіни також розпочали на тотальному куражі, тоді як нашим хлопцям відверто бракувало колективної розважливості. Невдалі прийоми продовжилися, тому Ковальчук помітно нервував і сам помилявся не менше. Зрештою, Угіс Крастіньш випустив замість нього Владислава Діденка. Водночас Максим Дрозд та Юрій Семенюк, за певної допомоги Плотницького, нарешті спромоглися звести із власного блоку справжній непробивний мур (у підсумку на блоках українці здобули 16 очок!). А коли в їхній бік ще й виважені передачі пішли – першим темпом обидва гатили дуже результативно.

ukraine- finland
фото: cev.eu

Фактично, саме звідси й намалювалася кардинальна зміна у сценарії поєдинку. Варто було фінам кілька разів отримати добрячого прочухана від наших блокуючих, яких з діагоналей підтримали Тевкун із Єрещенко, як тепер уже помітно занервували вони самі. А тут ще й ліберо Денис Фомін прийом, нарешті, налагодив…

Тож, починаючи із кінцівки другої партії, ініціатива повністю перейшла до збірної України, яку Угіс Крастіньш своєчасними підказками зробив безсумнівною. І наші хлопці, гідно витримавши гарячу «фінську сауну», зрештою, вийшли з неї справжніми богатирями. Звісно, зі щитом у руках…

29 травня наша національна команда зіграє в гостях із Чехією, яка поступилася Білоруссі (1:3).