20 червня у бельгійському містечку Кортрейк відбувся фінальний матч чоловічої Золотої Євроліги-2021.

На превеликий жаль, сьогодні національна збірна України поступилася Туреччині у боротьбі за золоті нагороди престижного турніру. Підопічні Угіса Крастіньша програли своїм опонентам з рахунком 1:3.

Золота Євроліга-2021. Чоловіки. Фінал чотирьох (Кортрейк, Бельгія)

Фінал

Україна – Туреччина - 1:3 (11:25, 20:25, 25:18, 21:25)

Відео матчу

Статистика матчу

Україна: Плотницький (7 очок), Вієцький (10), Семенюк (6), Єрещенко (7), Дрозд (1), Діденко (1), Фомін (л) - стартовий склад. На заміну виходили: Щитков (1), Тупчій (13), Остапенко (4), Ковальов (2).
Головний тренер: Угіс Крастіньш.

Туреччина: Адіс Лагумджія (23 очки), Yiğit Gülmezoğlu (16), Baturalp Burak Güngör (9), Bedirhan Bülbül (6), Мурат Єніпазар (4), Oguzhan Karasu (4), Caner Ergül (л), Beytullah Hatipoğlu (л) - стартовий склад. На заміну виходили: Ramazan efe Mandıracı (2), Kaan Gürbüz (0), Ахмет Тумер (1), Арда Бостан (1).
Головний тренер: Недім Озбей.

 

turkey-ukraine statistics

1-й сет. Стартова партія виявилася для нас, м’яко кажучи, не надто вдалою. Численні помилки в атаці (7 помилок проти 2 у суперників), 0 блоків та 0 ейсів. Відрив турецьких волейболістів тільки збільшувався –9:19. І, навіть, заміна зв’язуючого та діагонального нашої команди, не збили темп суперника – 11:25 та 0-1 для Туреччини.

2-й сет. Початок другої партії був рівний, але через деякий час турки спромоглися знову вирватися вперед – 11:17. Наші волейболісти демонстрували бажання наздогнати суперників і їм це майже вдалося – турецькі спортсмени помилися в атаці, Дмитро Вієцький та Юрій Семенюк ефективно відпрацювали на блоці, Ян Єрещенко ускладнив подачу, а Ілля Ковальов допоміг набрати очки у нападі – 20:22. Наставник турецької команди взяв перерву, де, мабуть, підказав своїм підлеглим якісніше зіграти на блоці, адже після тайм-ауту суперники відпрацьовували на нас саме цей елемент – 20:25 та 0-2.

3-й сет. На майданчику зі старту третього сету з’явилися зв’язуючий Віталій Щитков, діагональний Василь Тупчій та блокуючий Володимир Остапенко. Ця свіженька трійка одразу наробила галасу своїм потужними атаками. До них приєднався капітан збірної Олег Плотницький та зробив важливі два ейси – 8:1. Українці нарощували свою перевагу – 10:2. Почергово відзначалися ейсами і Ян Єрещенко, і Юрій Семенюк. Резюмуючи, третій сет можна цілком порівняти з першим – у нас виходило все, у суперників – майже нічого – 20:10. Максимальна концентрація та агресивність в атаці допомогли українця завершити партію на свою користь – 25:18 та 1-2 за сетами.

4-й сет. Для нас настав останній шанс на порятунок фінального поєдинку. Волейболісти обох команд демонстрували зібраність та якісний волейбол. В ході четвертого сету тандем Щитков-Тупчій знову показував максимальну зіграність, але... український діагональний отримав пошкодження, яке не дозволило йому залишитися на майданчику. Інший діагональний Дмитро Вієцький, трохи відпочивши після перших двох сетів, увірвався на майданчик з новими силами. Рівність у рахунку на протязі всього сету тримала всіх у напрузі – 21:21. Але наприкінці партії майбутній MVP турніру вкотре довів, що недарма є топ-скорером Золотої Євроліги-2021. Адіс Лагумджія потужно зіграв в атаці, а його колеги по команді підтримали ейсом та ще одним нападаючий ударом – 21:25 та 1-3.

Збірна Туреччина захистила свій чемпіонським титул! Національна збірна України стала срібним призером Золотої Євроліги!

Найрезультативнішим гравцем фінального матчу у складі української команди був Василь Тупчій. Діагональний набрав 13 очок, реалізувавши 71% атак.

vasiliy tupchiy

Приз MVP турніру отримав діагональний збірної Туреччини Адіс Лагумджія. Нападник приніс своїй команді 23 очки. Турецький волейболіст реалізував 54%, зробив 2 блоки та 6 ейсів.

mvp turkeyturkey

Бронзові нагороди завоювала збірна Естонія, яка перемогла господарів майданчика команду Бельгії з рахунком 3:0.

Золота Євроліга-2021. Чоловіки. Фінал чотирьох (Кортрейк, Бельгія)

20 червня, неділя

Матч за третє місце

Естонія – Бельгія - 3:0 (25:22, 25:19, 25:19)

Відео матчу

estonia

ПОПЕРЕДНІ РОЗІГРАШІ

В 2020 році турнір був скасований через пандемію коронавірусу.

В 2019 – п’єдестал виглядав так: 1 місце – Туреччина, 2 місце – Білорусь, 3 місце – Нідерланди.

Трійка призерів в 2018 році – Естонія, Чехія, Туреччина.

В 2017 турнір носив назву Євроліга і тоді у дебютний рік участі збірної України, підопічні Угіса Крастіньша стали його переможцями. Срібло дісталося Північній Македонії, а бронза – Швеції.

ІСТОРІЯ ВИСТУПІВ ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

2017 рік – переможець турніру.

2018 рік – 8 місце.

2019 рік – 5 місце.

2020 рік – турнір був скасований.

2021 рік – 2 місце.

Нагадаємо, раніше перемога у Золотій Євролізі надавала право зіграти у Кубку претендентів (Challenger Cup) – відбірковий турнір, переможець якого отримував право на виступ в Лізі націй. Але навесні міжнародна федерація волейболу оголосила про скасування цього турніру. Рішення пов'язане з триваючою пандемією коронавіруса. Таким чином, система підвищення і пониження в Лізі націй заморожена – всі 32 учасники Ліги націй-2021 (чоловіки і жінки) візьмуть участь і в наступному розіграші турніру.

Фото: cev.eu