Національна жіноча збірна України з волейболу наразі перебуває в Хорватії, де під керівництвом болгарського фахівця Івана Петкова готується до Золотої Євроліги.

Жіноча збірна України зіграє у групі С, де її суперниками стали – Румунія та Угорщина. Матчі групи С пройдуть в місті Александрія (Румунія) та в Будапешті (Угорщина).

Група А – Франція, Іспанія, Боснія та Герцеговина;

Група В – Хорватія, Словаччина, Чехія;

Група С – Угорщина, УКРАЇНА, Румунія.

Розклад матчів групового етапу Золотої Євроліги-2022. Група С:

24 травня

17:00 Румунія – Україна

25 травня

17:00 Україна – Румунія

2 червня

19:00 Україна – Угорщина

4 червня

19:00 Угорщина – Україна

ukraine

За словами Петкова, спочатку на збір прибуло дванадцять волейболісток. Решта догравали сезон у зарубіжних клубах. У кінцеву ж заявку на Євролігу увійдуть чотирнадцять гравців:

Зв’язуючі: Дар’я Великоконь ("Аланта"*), Олена Рудик ("Академія-Прометей");

Ліберо: Кристина Нємцева ("Хімік"), Олександра Кутнякова (СК "Прометей");

Центральні блокуючі: Марина Мазенко (СК "Прометей"), Вікторія Даньчак ("Волинь-Університет"), Анастасія Маєвська ("Хімік"), Світлана Дорсман ("Академія-Прометей");

Діагональні: Анна Харчинська (СК "Прометей"), Євгенія Хобер ("Хімік");

Догравальниці: Олександра Міленко (без клубу), Юлія Бойко ("Вашаш" Угорщина), Олександра Биценко ("Нілуфер" Туреччина). Карина Денисова ("Куаниш" Казахстан),

Головний тренер: Іван ПЕТКОВ.

*вказана команда, у якій волейболістка провела сезон 2021-2022

volleyball team ukraine

В інтерв'ю прес-службі ГО ФВУ головний тренер збірної розповів про підготовку команди.

– Ми розташувалися в готелі Aton, що в Неделищі. Умови більш ніж ідеальні.

– Як оцінюєте поточний фізичний та психологічний стан гравців?

– Наша команда складається переважно з молодих талановитих виконавець, які в останньому сезоні виступали в чемпіонаті України. Через війну вони близько двох місяців не мали повноцінного тренувального процесу. Що неминуче відображається на їхньому фізичному та психологічному стані.

– На відміну від клубної роботи, у збірній ви матимете менше часу на те, щоб визначитися зі складом. Чим керуватиметеся при виборі основного кістяка команди?

– Звичайно, робота на клубному рівні та в національній команді дуже відрізняються між собою. Проте наш тренерський штаб уже має за плечима певний багаж знань щодо відбору гравців до лав збірної. Щоб збудувати міцний молодий колектив, ми повинні об'єднати весь наш досвід, зокрема, звертаючи увагу на волейбольні навички й аспекти гри. Поки я не можу віддати перевагу жодній з наших ідей побудови команди. Втім, найголовніше – це менталітет та дух переможця.

– Збірна Болгарії під вашим керівництвом є чинним переможцем Золотої Євроліги. Чи прагнете повторити цей успіх з командою України вже цього року?

– Я і велика частина персоналу, яка зараз працює зі мною тут, двічі вигравали Золоту Євролігу з Болгарією. Тому й у збірній України прагнемо вибудувати менталітет переможця, але в той же час повинні закладати фундамент на майбутнє.

– Чи плануєте спаринги перед Євролігою?

– Планували провести товариські матчі зі збірною Хорватії 16 та 17 травня.

– Що можете сказати про команди Румунії та Угорщини, які є вашими суперниками на груповому етапі Золотої Євроліги?

– Поки нічого не можу сказати. Найближчими днями у нас буде повна інформація про них. Наскільки я пам’ятаю, ці команди складаються з досить якісних волейболісток.