Вже незабаром 27 травня чоловіча національна збірна України з волейболу проведе свій перший офіційний матч сезону 2023 року. У першому турі Золотої Євроліги підопічні Угіса Крастіньша зіграють із командою Північної Македонії.

Головний тренер чоловічої збірної України Угіс Крастіньш розповів про підготовку команди до Золотої Євроліги.

– Як триває підготовка до майбутнього турніру і в якому стані перебувають гравці?

– Поки що все йде за планом. Зібралися ми разом 8 травня неподалік польського міста Белхатув. Але одразу хочу зазначити, що не у повному складі. Через те, що в деяких країнах проходили фінальні серії національних чемпіонатів, наші волейболісти, які там виступають, прибули (або ще прибуватимуть) пізніше. Я маю на увазі Олега Плотницького, Юрія Семенюка, Дмитра Терьоменка. Через травми ми, на жаль, не зможемо розраховувати на цьому турнірі на Дмитра Вієцького та Гордена Брову. Якщо говорити про форму гравців, вона у всіх різна. Хтось вже встиг відпочити після важкого сезону, наприклад, ті волейболісти, які виступали у чемпіонаті України, хтось, навпаки, втомився і йому треба ще кілька днів на відновлення. Але попереду ще є трохи часу, щоб набрати потрібні кондиції. Щодо тренувань, то умови тут нас повністю задовольняють, тож гріх скаржитися.

– У списку запрошених до збірної України цього разу не було кількох гравців, які раніше виступали за головну команду країни. Я маю на увазі Дениса Фоміна, Владислава Діденка, Яна Єрещенка, Олега Шевченка, Юрія Томіна, Андрія Рогожина та інших. В чому причина?

– Причини різні. Але я хочу зауважити, що новий сезон для збірної, який розпочнеться вже за 10 днів, буде довгим і досить насиченим. Адже далі, окрім Золотої Євроліги, попереду будуть ще чемпіонат Європи та відбірковий турнір до Олімпійських ігор. Отже, цілком можливо, що у складі можуть бути різні зміни.

ukraine team

– На цей навчально-тренувальний збір Ви запросили кілька дебютантів. Чи можете охарактеризувати їх?

– Так, звичайно. Почну з Олександра Бойка, котрий у складі дніпровського «Прометея» став чемпіоном України. Він діє на позиції ліберо та своєю грою довів, що гідний виступати у складі збірної. Сподіваємося, що Олександр ще прогресуватиме. Далі. Партнера Бойка за «Прометеєм» Дмитра Янчука теж вперше викликали до збірної. Його амплуа догравальник. Дмитро також непогано зарекомендував себе у чемпіонаті України і зараз продовжує тренуватися разом з усіма. Поки що я ще не можу сказати, чи зіграє він у Золотій Євролізі, чи ні. Будемо дивитись. А ось молодому 19-річному Данилу Пивоваренку ми подякували за спільну роботу на цьому навчально-тренувальному зборі і вже відпустили додому. Він, звичайно, дуже перспективний гравець і ми уважно будемо стежити за ним надалі. І все ж таки, йому поки що зарано виступати на такому високому рівні.

– До першого офіційного матчу збірної цього року, як Ви сказали, лишилося десять днів. Чи проводитимете контрольні поєдинки?

– Ні, цього разу не будемо. Зараз непросто знайти гідних спаринг-партнерів. Якщо брати збірні, то багато команд лише недавно зібралися разом і теж прискореними темпами готуються до Золотої Євроліги. Тож на переїзди для проведення контрольних матчів просто не залишається часу. А щодо серйозних клубів, з якими ми могли б зіграти тут у Польщі, то вони, навпаки, закінчивши сезон, вже відпустили своїх гравців відпочивати. Проте відсутність контрольних матчів перед Золотою Євролігою нас це абсолютно не турбує. Кістяк збірної України складається з волейболістів, які чудово знають один одного, тому їм треба зовсім небагато часу, щоби знову зігратися.

– Усі домашні матчі збірна України проводитиме у польському місті Лодзь. Коли ви туди вирушаєте і чи знайома вам та арена?

– Виїжджаємо ми у Лодзь за тиждень 24 травня. Їхати звідси неподалік, приблизно 80 кілометрів. Зал нам незнайомий, але кілька днів на адаптацію, я думаю, цілком вистачить. Дуже розраховуємо на підтримку місцевих вболівальників та, звичайно ж, українців, які тут мешкають. Завжди приємніше грати при заповнених трибунах.

– На той час вже визначитеся з остаточним складом на Золоту Євролігу? Скільки гравців буде в заявці?

– На турнір ми плануємо взяти 14 гравців. Саме з такою кількістю волейболістів поїдемо до міста Лодзь. Головне, щоб на той час усі були здорові.

– У групі В разом з Україною гратимуть збірні Хорватії, Бельгії та Північної Македонії. Кого Ви вважаєте основними суперниками у боротьбі за вихід до «Фіналу чотирьох»?

– Ми всіх суперників поважаємо. Зрозуміло, що збірні Хорватії та Бельгії виглядають сильнішими, ніж збірна Північної Македонії, але і з цією командою ми в жодному разі не повинні розслаблятися. До речі, за регламентом до фінальної частини виходять переможці трьох груп плюс, як господарі, волейболісти збірної Хорватії. Так от, якщо в нашій групі переможцями, наприклад, стануть хорвати, то четвертим учасником фінального турніру стане найкраща збірна з тих, хто посяде другі місця у групах. Але ми, звичайно ж, намагатимемося вийти з групи з першого місця і докладемо для цього всіх зусиль.

Кандидати до складу збірної України:

Зв'язуючі: Віталій Щитков (ВК “Прометей”*), Юрій Синиця (“Девелі” Туреччина);

Ліберо: Олександр Бойко (ВК “Прометей), Дмитро Канаєв (“Барком-Кажани”);

Діагональні: Василь Тупчій (“Барком-Кажани”), Євгеній Кісілюк (“Епіцентр-Подоляни”);

Центральні блокуючі: Максим Дрозд (“Епіцентр-Подоляни”), Юрій Семенюк (“Проєкт Варшава” Польща), Дмитро Терьоменко (“Тур” Франція), Владислав Щуров (“Барком-Кажани”),

Догравальники: Олег Плотницький (“Перуджа” Італія), Тимофій Полуян (“Аккус Блд” Туреччина), Дмитро Янчук (ВК “Прометей”), Віталій Кучер (“Барком-Кажани”), Ілля Ковальов (“Купрум” Польща).

*вказана команда, у якій волейболіст провів сезон 2022-2023.

Розклад матчів збірної України у Золотій Євролізі-2023:

Груповий раунд. Група В

1 тур. Лодзь, Польща (Łódź Sport Arena)
27 травня, субота
20:00 Україна – Північна Македонія

2 тур. Лодзь, Польща (Łódź Sport Arena)
31 травня, середа
20:00 Україна – Хорватія

3 тур. Беверен, Бельгія (Topsporthal Beveren)
3 червня, субота
21:00 Бельгія – Україна

4 тур. Задар, Хорватія (Dvorana Krešimira Ćosića)
11 червня, неділя
21:00 Хорватія – Україна

5 тур. Лодзь, Польща (Łódź Sport Arena)
14 червня, середа
20:00 Україна – Бельгія

6 тур. Скоп'є, Північна Македонія (Sport Cenert Boris Traijkovski)
18 червня, неділя
21:15 Північна Македонія – Україна