42-річний блокуючий Микола Рудницький повернувся у збірну України з волейболу після 8-річної перерви.

У суботу, 18 травня, українці проведуть перший матч Золотої Євроліги-2024, де зіграють проти команди Румунії.

До виступів у Золотій Євролізі Україна підходитиме в оновленому складі. Серед волейболістів, які цього року отримали виклик у збірну України - 42-річний Микола Рудницький, центральний блокуючий ВК “Житичі-Полісся”. Востаннє волейболіст отримував виклик у збірну України ще у 2016 році – до приходу у команду колишнього тренера Угіса Крастіньша.

В інтерв’ю Суспільне Спорт Микола Рудницький розповів про своє повернення у збірну України, які зміни відбулися у порівнянні з останнім приїздом у команду, а також її старт у турнірі.

– Про повернення у збірну після 8-річної перерви

“Викликали мене, я не відмовився. Був трохи здивований, бо гравців якісних на амплуа центрального блокуючого їх у принципі вистачає. Але там виходило, що у пари людей травми, то мене все-таки викликали. Я не відмовився. Намагатимуся допомогти збірній, чим зможу”.

– Чи є щось особливе в оновленій збірній Україні у порівнянні з попередніми роками

“Тоді, коли я грав, а це було вісім років тому, зовсім інші були підходи до всього. І тренери, і методика, і підготовка була трохи іншою. Зараз все ж збірна України крокує вперед, це видно за результатами. І зараз, думаю, теж буде якийсь крок уперед. Чи одразу він буде, чи може, як кажуть, щоб зробити крок уперед, треба зробити два назад – побачимо, час покаже”.

– Про враження від “оновленої” збірної України

“Враження позитивні. Приїхали люди, у яких було і є бажання грати за національну збірну, допомагати. Може там немає такої майстерності, як у деяких гравців, що за кордоном грають. Але вони виявили бажання, приїхали та роблять все, що можуть”.

– Про роботу з Раулем Лосано

“Він тренер новий для багатьох. Старається, є своє бачення збірної, як її просувати вперед. Вийде чи не вийде, це питання, але він намагається. На тренуваннях постійно вимагає, щоб хлопці викладалися по максимуму, і на іграх так само.

Як проходить комунікація? Він вільно розмовляє італійською, англійською доволі непогано. Крім того, у нас є перекладач, а ще другий тренер з Польщі [Пйотр Грабан], який розуміє італійську, англійською теж добре розмовляє. Є специфічні терміни, що треба нам робити, то їх перекладають. А решту – встати туди чи вдарити – ми й самі розуміємо, показав і все”.

raul losano

– Про останній спаринг з Польщею

“Грали доволі непогано. Це показує рахунок перших трьох партій: було за 20 очок, третя 24:26. У принципі потроху збірна набирає свої оберти. Одразу хороших результатів ніхто і не буде чекати. Багато змін у команді, і на це все треба ще час”.

– Про першого суперника у Золотій Євролізі

“Румуни приїхали у бойовому складі. Гадаю, вони будуть боротися, показувати доволі гідний волейбол. У них збірна теж прогресує, тому буде цікаво подивитися, чим все закінчиться”.

18 травня у столиці Азербайджану чоловіча збірна України зіграє у своєму першому офіційному матчі в 2024 році в рамках групового раунду Золотої Євроліги-2024. Суперником стане команда Румунії.

Золота Євроліга-2024. Чоловіки. Груповий раунд

18 травня, субота

17:00 Україна – Румунія

Трансляція матчу Youtube

Телеканал Суспільне Спорт

Матч відбудеться у Баку (Азербайджан), арена A.Y.S. Sport Hall.