Президент Федерації волейболу України дав коментар з приводу ситуації з нашою збірною і не тільки.

Як ми вже повідомляли, напередодні в Чехії завершився чемпіонат Європи з волейболу серед молодіжних команд віком до 20 років. У фінальному матчі збірна Росії перемогла однолітків з Італії з рахунком 3:1. Втім, цей чемпіонат запам'ятається українським шанувальникам волейболу, перш за все, не спортивними його результатами, а тим, що нашу збірну не допустили до участі в ньому. Більш того, тепер поставлені під сумніви виступи представників України в інших змаганнях і турнірах, які проходитимуть в нинішньому сезоні на міжнародній арені.

Прокоментувати ситуацію, що склалася, ми попросили президента Федерації волейболу України Михайла Мельника.

- Михайло Григорович, напевно Ви, як і багато наших співвітчизників, мріяли побачити збірну України на минулому турнірі. І все ж, чи могли Ви передбачити, що таке буде можливо?

- Спочатку я хочу сказати про те, що дуже багато було зроблено, щоб наша команда якнайкраще підготувалася до чемпіонату Європи і гідно представляла країну в Чехії. Ми допомогли збірній провести три продуктивних збори в Україні, хлопці зіграли кілька досить серйозних спарингів з одними із кращих команд чоловічої Суперліги і вищої ліги нинішнього українського волейболу. Одним словом, були готові успішно виступити на цьому Євро. Але, на жаль, як всі вже знають, через наявність позитивного тесту на коронавірус у нашого гравця, команду не допустили до участі в турнірі.Чи могли ми передбачити таку ситуацію? Звичайно могли і ми робили все можливе, щоб вона не відбулася. Протягом серпня та вересня волейболісти і тренери кілька разів здавали тести, причому деякі з них виявлялися позитивними. Тому ті люди, у яких були позитивні проби, знову перездавали тести і вони потім виявлялися негативними. Взагалі, хочу Вам сказати, що в нинішній ситуації з коронавірусом складно бути впевненим в чомусь на сто відсотків. Проте, ми дуже сподівалися на те, що наші вітчизняні лабораторії дають правильну оцінку і з цією вірою відправляли збірну до Чехії.

- Наскільки мені відомо, ця неприємна інформація про ситуацію зі збірною застала Вас на турнірі в Краматорську. Вірно?

- Так, вірно. У цьому місті проводився турнір на призи олімпійського чемпіона Станіслава Люгайла, а його почесними гостями були ще троє українців, котрі свого часу здобували перемоги у волейболі на Олімпійських іграх - Володимир Іванов, Віктор Михальчук і Олена Соколовська. Причому в першій половині дня мені подзвонили і сказали, що збірна пройшла всі тести успішно і все в порядку. А потім приблизно о другій годині дня стало відомо про позитивний тест. Ми відразу ж почали телефонувати, як кажуть, «в усі дзвони», я з Краматорська, а наша генеральний секретар федерації Катерина Біляченко з Києва. Підключилися і наші віце-президенти федерації народний депутат України Андрій Лопушанський і ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цапенда. У вирішенні цього питання були задіяні Міністерство закордонних справ України і особисто міністр Дмитро Кулеба, а також посол України в Чехії Євген Перебийніс. По-перше, ми пропонували зробити ще один оперативний тест в незалежній лабораторії, а, по-друге, навіть в разі підтвердження, зобов'язалися ізолювати цього гравця, але дати можливість виступити команді на чемпіонаті Європи, до якого хлопці дуже наполегливо готувалися. На жаль, але всі наші доводи виявилися марними. Представники влади Чехії, як приймаюча сторона, були категорично проти участі нашої збірної в турнірі.

- Якщо говорити про спортивний бік чемпіонату Європи і, з огляду на ту обставину, що на ньому було багато непередбачуваних результатів, навіть в деяких вирішальних поєдинках, як Ви вважаєте, на який результат могла розраховувати тут збірна України?

- Зрозуміло, що цього вже ніхто не дізнається і говорити про те, щоб було б, зараз вже не зовсім коректно. Єдине, на чому хотів би акцентувати увагу, так це на тому, що багато наших волейболістів були, що називається, «на ходу». Адже після карантину влітку нам вдалося завершити минулий сезон у нижчих лігах, де, якраз і виступала більшість молодих гравців, а ще у вересні ми вже розпочали новий сезон. У ряді інших збірних, які брали участь в минулому чемпіонаті, такої ігрової практики не було. Але все це припущення, турнір вже завершений і гіркий присмак від того, що ми в ньому не брали участь, звичайно ж, залишився.

- Новий міжнародний сезон, можна сказати, тільки стартував і подібні випадки з нашими збірними можуть повторитися. Як бути в такій ситуації?

- На жаль, вплинути на ситуацію у світі з коронавірусом ми не зможемо. Але те, що нам треба продовжувати працювати в тому напрямку, щоб до нас ставилися з повагою, це однозначно. Відразу ж після відмови нашій збірній в участі в чемпіонаті Європи, ми направили лист на адресу Європейської Конфедерації Волейболу (ЄКВ), в якому висловили своє ставлення до події. У ньому ми також відзначили, що залишаємо за собою право не направляти свої збірні на ігри юнацького чемпіонату Східно-Європейської волейбольної асоціації (EEVZA), які мають відбутися у Латвії та Грузії. Тим більше, що у нас нещодавно був ще один сумний досвід відсторонення від турніру українських гравців з пляжного волейболу саме у Латвії. Потім нам з великими труднощами довелося повертати хлопців на батьківщину.

- А який стан справ на клубному рівні, я маю на увазі єврокубки?

- Практично такий же. Вже завтра 6 жовтня наша жіноча команда «Хімік» із Южного має зіграти свій перший матч другого раунду кваліфікаційного етапу Ліги чемпіонів в Італії проти «Савіно». Так ось керівництво італійського клубу навідріз відмовилося посилати команду в Україну, адже в Європі нас вважають «червоною зоною». Тому «Хіміку» доведеться провести обидва матчі на виїзді. Така ж ситуація може бути і з нашим чоловічим клубом «Баркомом-Кажани» зі Львова, який в 1/16 фіналу Кубка Виклику повинен грати з румунським «Динамо». З тієї ж причини румуни відмовляються їхати в Україну. Такі поки, на превеликий жаль, реалії спорту в нинішніх непростих умовах і подібні речі відбуваються не тільки у волейболі.

В зв'язку з цим хочу сказати ось про що. Дуже шкода, що далеко не всі сприймають ситуацію таку як є, і продовжують жити недавнім минулим. Навіть в нашій країні знаходяться люди, які, замість того, щоб допомогти хлопцям, підтримати наші команди і гравців, намагаються, навпаки, ще й підлити масла у вогонь. Так один з них (не буду називати його прізвище з етичних міркувань) з кожного приводу звинувачує всіх, але сам абсолютно нічого не робить для розвитку і популяризації гри в нашій країні. На мій погляд, зараз не час перепалок і звинувачень. Треба всім разом намагатися шукати вихід із такої непростої ситуації, пов'язаної з епідемією, і робити все, щоб наші команди все ж могли не тільки грати, а мали б до себе нормальне ставлення.

- Михайло Григорович, і все ж, хотілося б завершити нашу сьогоднішню розмову на більш позитивній ноті. Нещодавно розпочався новий жіночий чемпіонат України з волейболу. Вже пройшли перші етапи розіграшу Кубку країни серед чоловіків і жінок. А на цьому тижні стартує і чоловіча українська Суперліга. Що Ви очікуєте від наших національних турнірів в новому сезоні, тим більш, що в регламенти чемпіонатів внесені певні зміни?

- Перш за все, ми очікуємо більшої інтриги, як у жіночому чемпіонаті, так і в чоловічому. Наприклад, як і в минулому сезоні гостра боротьба за золоті медалі повинна розгорнутися між двома нашими провідними клубами «Хіміком» і СК «Прометеєм». Хочеться сподіватися, що й запорізька «Орбіта», і житомирське «Полісся», та й інші клуби будуть прагнути скласти конкуренцію лідерам. У чоловіків, на мій погляд, буде ще цікавіше, адже тут більше половини учасників можуть реально претендувати на нагороди. Це і львівський «Барком-Кажани», і ще один наш учасник європейського Кубка Виклику ВК «Епіцентр-Подоляни» з Городка, і два вінницьких клуби, плюс житомирський «Житичі» і харківська «Юракадемія». Так що буде на що і на кого подивитися.

А щодо нової формули проведення чемпіонату, так вже після двох турів жіночої Суперліги ми чуємо, в основному, тільки позитивні відгуки. По-перше, грати на протязі двох днів з різними суперниками набагато цікавіше, ніж з одним і тим же. Вболівальникам, до речі, теж. Якщо нам дозволять їх повернути на трибуни, то вони протягом двох днів зможуть побачити відразу чотири різних поєдинки високого рівня. І, по-друге, для клубів це краще з економічної точки зору.

Якщо ж говорити в цілому про сезон, то ми чекаємо успішної гри від жіночої збірної України і бажаємо їй потрапити до фінального турніру чемпіонату Європи. Наші чоловіки, нагадаю, це право вже завоювали, ставши чвертьфіналістами минулорічного турніру, тому їм треба серйозно готуватися до Євро-2021. А взагалі, хотілось би побільше волейболу в нашій країні і щоб ситуація з коронавірусом якомога швидше пішла у минуле.

Коронавірусний "трилер" для української збірної

Володимир РОМАНЦОВ: "До двох годин ночі ми боролися за право грати у Чехії"

Катерина БІЛЯЧЕНКО: "Дуже шкода, коли заручниками цієї пандемії стають молоді гравці"

Михайло МЕЛЬНИК: "Наша команда змушена покинути територію Чехії"

Як нашу збірну вигнали з чемпіонату Європи U-20. Версія головного тренера