Минулого тижня у спортзалі НУ «Чернігівський колегіум» відбулися ігри першого туру жіночої волейбольної Першої ліги, які стали дебютними для нового чернігівського клубу – ВК НУЧК.

В очікуванні свистка

Команди вже були готові почати гру, але… матч не розпочинався. Як оголосив суддя-інформатор, у них виникли проблеми з електронним протоколом. А тому волейболісткам 8 хвилин довелося стрибати й підтримувати одна одну оплесками, намагаючись не втратити тонус.

– Наше завдання цього сезону – вихід у Вищу лігу. Дай Боже, щоб у нас вийшло. Все залежить від нашої роботи, – поділиться метою на сезон 2019/20 головна тренерка «Дніпра» Вікторія Дєдкова.

І у волейболісток із Черкас для реалізації цієї мети є доволі досвідчений склад на чолі з 33-річною догравальницею Лесею Наумейко-Калініч, 25-річною блокуючою Анастасією Кривунь та 28-річною зв’язуючою Яною Каган. Утім, у стартовому складі вийшла і 15-річна Олександра Макарова.

Склад же чернігівок молодший (докладно про команду ми писали в матеріалі «Нова «зірка» на волейбольній мапі» у попередньому номері «Деснянської правди». – Прим.): переважно до заявки на перший матч НУЧК потрапили волейболістки 14-16 років. Утім, був і один виняток – 27-річна зв’язуюча Тетяна Рубан, яка перейшла в НУЧК з чернігівського ЧНТУ (ця команда виступає в жіночому чемпіонаті області. – Прим.)

– Я допомагаю дівчатам бути впевненішими на майданчику, підказую якісь моменти, адже я вже маю досвід, а дівчата – ще ні, тому ця підтримка їм необхідна, – розповіла про свою роль у команді Тетяна Рубан.

Однак у стартовому складі Тетяна не з’явилася: місце основної зв’язуючої зайняла 15-річна капітан команди Анастасія Миронцова.

«Перший млинець» та нерви

Перше очко в історії офіційних виступів НУЧК на всеукраїнському рівні завоювала 15-річна Анастасія Білоконська: вона відзначилася точною атакою з третьої зони та зрівняла рахунок – 1:1. Утім, незабаром дніпрянки повернули собі лідерство, а у грі чернігівок в очі впадали проблеми з прийомом та доводкою. За рахунку 14:7 на користь гостей головний тренер НУЧК Сергій Дуденок, який до цього не втручався в хід гри навіть тайм-аутами, наважився на першу заміну, причому не зовсім стандартну: Катерина Глюк замінила Владимиру Пилипенко на позиції ліберо. Цікаве в цій заміні й ось що: незважаючи на те, що і Владимирі, й Катерині по 18 років, обидві вони – гравчині клубу Суперліги «Університету-ШВСМ». За НУЧК же дівчата грали через те, що ця команда є фарм-клубом чернігівського елітного колективу, а тому по дві волейболістки «Університету» можуть грати за НУЧК у матчах Першої ліги. Після цієї перестановки «студентки» трохи наблизилися до «Дніпра» – 12:18. Однак тренерка гостей тримала руку на пульсі гри та грамотно збила атакуючий порив чернігівок своїм тайм-аутом. Наприкінці сету Білоконська відзначилася двома потужними подачами, але ситуацію це не врятувало. 19:25 у сеті й 0:1 у матчі на користь «Дніпра».

На старті другого сету чернігівки ніяк не могли розібратися між собою, що призводило до проблем як у прийомі, так і в доводці та дограванні. Відповідно, рахунок у партії був 3:10 на користь гостей. Трохи виправила ситуацію Аліна Маковецька, якій удалися два ейси поспіль – 7:10 і тайм-аут «Дніпра». А потім був новий провал… Спочатку гравчині НУЧК не розібралися з тим, хто має приймати м’яч, який заледве перебили на їхню половину дніпрянки. Відтак у «студенток» перестало виходити взагалі все – 8:17 на користь гостей. Трохи оговтатися господаркам паркету допомогла Анастасія Махатадзе, яка відзначилася двома ейсами поспіль. Однак результату це не виправило. За рахунку 16:24 на користь «Дніпра» Сергій Дуденок наважився на першу «традиційну» заміну в матчі: замість Марини Шульги на майданчик вийшла Аліна Слободянюк. Утім, часу, щоб урятувати сет, у 14-річної догравальниці не було. 16:25 у сеті й 0:2 в матчі.

Третя партія почалася багатообіцяюче для вболівальників чернігівського клубу (а матч, за офіційними даними, зібрав 76 глядачів) – 3:0 на користь чернігівських «студенток». Та на потужній подачі Макарової «Дніпро» швидко зрівняв рахунок. І, незважаючи на те, що дніпрянки ніяк не могли розібратися зі своєю розстановкою, чернігівки виглядали ще менш злагоджено. 10:16 на користь гостей. Однак у кінцівці сету чернігівки знайшли в собі сили, щоби наблизитися в рахунку – 19:23. І дніпрянкам довелося доводити клас: Каган відпасувала за спину у другу зону, куди забігла Олександра Пономаренко. Потужний удар – і 5 матчболів у гостей. 19:24. За цього рахунку тренерка «Дніпра» наважилася навіть змінити зв’язуючу, надавши ігрову практику 18-річній Лілії Зінченко. НУЧК відіграв один матчбол, але на більше команди Сергія Дуденка не вистачило. 20:25 у сеті й 0:3 в зустрічі – поразка чернігівських «студенток» у першому матчі в історії клубу.

– Це наш перший матч, тому дуже хвилювалися. Помітно, що попереду у нас багато роботи, – зазначить після матчу головна тренерка «Дніпра» Вікторія Дєдкова.

– Вважаю, що у нас усе вийшло. Оскільки наші гравчині – учениці 9-10 класів, школярки, нашим завданням було їх награти, зробити команду. Думаю, в наступних турах ми покажемо непоганий результат. Дівчата додадуть у впевненості, – підіб’є підсумки протистояння зв’язуюча НУЧК Тетяна Рубан. – Думаю, нам не вистачило емоційної стабільності, впевненості в собі.

Не змогли перемогти волейболістки НУЧК й у другому матчі домашнього туру – поразка 0:3 (16:25, 18:25, 24:26) від «Лиману». І після першого туру чернігівки займають передостаннє, 7-ме, місце у групі «А».

Не надто вдало провели минулі вихідні й чернігівські команди Суперліги. Жіночий «Університет-ШВСМ» у Житомирі двічі програв новачкові елітного дивізіону українського волейболу – «Поліссю» – 0:3 (19:25, 11:25, 25:25) та 1:3 (25:23, 17:25, 16:25, 22:25). І після чотирьох турів чернігівки вже на 3 перемоги відстають від четвертого місця.

Ще гірші результати у чоловічого «Буревісника-ШВСМ». У першому домашньому турі сезону чернігівці завоювали лише одне очко, двічі поступившись «Житичам» (Житомир) – 2:3 (25:22, 20:25, 25:23, 23:25, 12:15) та 1:3 (25:23, 22:25, 16:25, 16:25). Після 6 матчів чернігівці займають передостанню, 7-му, сходинку в таблиці.