Великий інтерес привертають три з чотирьох пар першого туру чемпіонату України серед чоловічих команд. Лише в матчах «Фавориту» з «Локомотивом» бачиться однозначний переможець.

«Барком-Кажани» - ВК «Вінниця»

В період міжсезоння у львівської команди відбулося масштабне перезавантаження. У команди новий тренер: поляка Яна Сухі змінив латвійський спеціаліст Угіс Крастіньш. В міжсезонні до Львову перейшли з «Юракадемії» зв’язуючий Владислав Диденко, якого вже обрали капітаном команди, а також Горден Брова, який під час матчу Суперкубку виконував функції ліберо. Крім того, склад «Баркому» поповнили центральний блокуючий Олександр Гладенко з чернігівського «Буревіснику», 20-річний польський догравальник Філіпп Бігун, а також Владислав Богатирьов із «Дніпра», який також діє в цьому амплуа. Залишили команду Юрій Флюнт, Володимир Пилипів, Олександр Гребенюк, Віталій Осадца, Мар’ян Кадюк.

Під час підготовки проведено чимало якісних спарингів, зокрема з однієї найсильніших команд Європи – «Ресовією», та збірною України. Новий «Барком» ми побачили під час матчу Суперкубку, де львів’яни, як відомо, здобули свій перший трофей в історії.  Втім, ретельно вивчав цю команду і Олександр Бондаренко, який має бути задоволений і кадровою ситуацією, і проведеною підготовкою. Тож, незважаючи на те, що «кажани» є фаворитами двобою, «Вінниця» націлена дати їм бій.

Олександр БОНДАРЕНКО, головний тренер ВК «Вінниця»:

- Ігри у Львові мені бачаться дуже цікавими. Мені вдалося на власні очі побачити гру «Баркому» на і «Кубку Лева», і в Києві на Суперкубку. Що можна сказати? Це команда з високою організацією, яка має у складі виконавців високого класу. Так просто здаватися не збираємося. В будь-якій команді є слабкі місця, і ми намагатимемося їх використати.

«Юракадемія» – «Буревісник-ШВСМ»

Матчі «Юракадемії» та «Буревісника-ШВСМ» завжди принципові для обох команд і, що цікаво, вже третій рік поспіль розпочинають чемпіонат України матчами між собою. Попередні двобії залишалися за харків’янами. Краще за інших про протистояння напевно розкажуть наставники команд.

Володимир РОМАНЦОВ, головний тренер ВСК «Юракадемія»:

- Ігри з чернігівською командою для нас завжди принципові. З іншого боку, Микола Петрович Благодарний, який багато років працював в Харкові, завжди налаштовує своїх підопічних на серйозні ігри з «Юракадемією». У нас така ж налаштованість, адже у руля «Юракадемії» вихованці Миколи Петровича – Леонід Михайлов та Михайло Карпенко. Наша друга команда грала з «Юракадемією», тож певна інформацію ми маємо. Юрій Дмитрієв розповів, що «Буревісник» представ зіграною командою, адже цим складом грає вже кілька років». Чернігівська команда номінально склад зберегла, тож їй буде легше, ніж нам. Втім, не можу сказати, що у «Буревісника» більше шансів на перемогу, адже ми граємо у своєму залі при своїх вболівальникам. Тож невеличка перевага все ж таки у нас. Крім того, наскільки я знаю, ще не повернувся на майданчик після травми основний діагональний Павло Дикун.

Микола БЛАГОДАРНИЙ, головний тренер СВК «Буревісник-ШВСМ»:

- Так в «Юракадемії» відбулися певні зміни, але в цій команді завжди є кому грати. «Юракадемія» черпає резерви у Харківському училищі фізкультури (ХОВУФКС) під керівництвом Анатолія Попова. Це видатна людина, педагог та організатор. Він просто не дозволяє училищу опустити планку нижче певного рівня. Коли у свій час ректор харківської Юракадемії Василь Тацій приклав руку, щоб зберегти цей навчальний заклад, це стало ключовим ходом у збереженні «Юракадемії». Тож ця команда завжди небезпечна та укомплектована. Ми зі свого боку постараємося порушити дворічну традицію, згідно якої ми починаємо чемпіонат двома поразками від «Юракадемії» з рахунком 0:3 та 1:3. На цей раз спробуємо зачепитися  за очки.

«Дніпро» - «Новатор»

Одна з найцікавіших пар 1-го туру. «Дніпро» перемогло у вищій лізі 2015 року, а «Новатор» - в 2016 року. Дніпровська команда втратила чотирьох гравців основного складу, суперник – склад зберіг, та тільки підсилився.  Тому напевно результати, які показали команди на другому етапі Кубку України, логічні, якщо виходити з кадрової ситуації – «Дніпро» програв дві «п’ятихатки» та завершив боротьбу у змаганнях, «Новатор», здолавши «Юракадемію» з рахунком 3:1, з першого місця вийшов далі. Тож визначити фаворита в цій дуелі доволі складно.

Віталій СТАДНІКОВ, головний тренер ВК «Дніпро»:

- «Новатор» укомплектована досвідченими гравцями – всі вони мені знайомі. Я б відзначив в цій команді хорошу лінію прийому – Сергій Попов, Олексій Денін, Дмитро Федоренко.  А грати з командою, яка добре приймає, доволі важко. Звісно, на нашому боці перевага власного майданчика – вдома, як говорять, і стіни допомагають. Перед першим туром непокоїть наявність лазарету. Похолодало - ряд гравців простудилися. Але основна група гравців готова до чемпіонату.

Роман КОВАЛЬЧУК, головний тренер «Новатора»:

- З «Дніпром» ми зустрічалися на турнірі в Чернігові. Втім, з поверненням головного тренера зі збірної, можливо зміниться тактична схема та стартовий склад. До того ж, напевно суперник постарається нам загадати якісь загадки. Ми приїхали в Дніпро за очками, тож очікую цікавого волейболу. Користуючись нагодою, хочу запросити вболівальників на ці матчі. Єдине, що під час опробування в ігровому залі була температура 11 градусів. У мене є невеличке питання: «Кому потрібен волейбол в таких умовах?». Ми тренувалися в спортивних костюмах. Як мені розповіли керівники «Дніпра», під час матчів ситуація не зміниться. Наскільки я знаю, ця проблема існувала і в минулому сезоні. Тож нічого не змінилося, незважаючи на те, що команда стала срібним призером чемпіонату України. В таким умовах є ризик отримати травму, та може постраждати і якість волейболу. Що стосується безпосередньо «Новатору», то команда до чемпіонату готова. Ті задачі, які стояли перед гравцями під час підготовки, виконані. Сподіваємося, що підготовка не виявиться даремною та принесе результат.

Iнтерв'ю лiберо хмельницької команди Сергiя ПОПОВА

«Фаворит» - «Локомотив»

Лубенська команда, яку очолив у міжсезонні вихованець полтавського волейболу Андрій Ткачук, явний аутсайдер змагань і, звісно, матчів з «Локомотивом». Про нинішній спортивний рівень колективу красномовно свідчать три поразки від команд вищої ліги із загальним рахунком 1-9 на першому етапі Кубку України.  Втім, ці матчі відбулися місяць тому, тож можливо щось змінилося. Заінтригував всіх і сайт СК «Фаворит», повідомивши наступне: «Чергове нововведення – оновлення складу гравців команди. Зміни стануть приємним сюрпризом для вболівальників і обов‘язково будуть корисними і для СК «Фаворит».

Також оголошено про переїзд з Полтави, де завжди грала лубенська команда, до міста прописки. Матчі відбудуться в лубенській ДЮСШ. Побачимо, як це відіб’ється на результатах «Фавориту».

Що стосується «Локомотиву», то на Суперкубку ми побачили сплав молодості та досвіду, де, щоправда левову складає саме молодість. Але це молодь непроста – у ростері залізничників шість срібних призерів нещодавнього юніорського чемпіонату Європи (U-20), а це означає, що у «Локомотиву» неабиякий потенціал. Цементує команду чи не найдосвідченіша людина в чемпіонаті України Володимир Татаринцев.