Київська жіноча команда «Фаворит» стартує в Суперлізі. Про це заявив головний тренер колективу Ігор ПОПОВ.

Раніше з’явилася інформація, що участь переможця вищої ліги 2017 року столичного «Фавориту» в Суперлізі під питанням через фінансові труднощі. Наставник команди запевнив, що киянки будуть представлені в чемпіонаті.

- Влітку від нас пішов спонсор, який планувався як самий великий на сезон-2017/18, тому був такий момент, коли стояло питання заявлятися в Суперлігу, чи ні, - розповів Ігор Віталійович. - Саме через причину фінансування. Але на нараді за участю інших спонсорів клубу ситуація прояснилася в позитивну сторону - велике їм спасибі за це.

Було сказано буквально наступне: «В минулому сезоні були потрачені зусилля, командою зроблена велика робота, завдяки якій досягнута поставлена ціль. І після цього взяти та кинути все це, навіть не спробувавши виступити в лізі найсильніших, було б неправильно. Тому заявляйтеся в Суперлігу. Чим зможемо, тим поможемо». Бюджет не такий, як міг би бути, але пошук додаткового фінансування продовжується. Воно дуже необхідне.

 ПІДГОТОВКА

- Ігорю Віталійовичу, чим живе «Фаворит», як проходить підготовка до сезону?

- Наша команда живе в шаленому цейтноті. Підготовка йде своєю чергою, а наскільки вона плідна, покаже вже безпосередньо чемпіонат України.

- Коли розпочали підготовку до сезону?

- Ми підготовку, в принципі, і не переривали. Влітку ми працювали на піску, в тому числі і граючи у змаганнях з пляжного волейболу, і це було частиною підготовки до нового сезону.

На піску за більш короткий проміжок часу дається високе навантаження при руховій активності і потім набагато легше вирішувати проблеми на майданчику. На піску укріплюється опорно-руховий апарат та м’язи. Через півтора місяці після переходу в зал вони стають, так би мовити, паркетними і починають працювати, як повинні працювати на паркеті.

В залі ми працюємо декілька тижнів. До цього була спекотна погода, тому залізати в зал дуже не хотілося.

- Чи проводили спаринги в період підготовки?

- Думаю, що першими контрольними матчами стануть для нас матчі першого туру чемпіонату України - з южненським «Хіміком».

КАДРОВІ ЗМІНИ

- Які зміни відбулися у складі у порівнянні з минулим сезоном?

- За різними причинами команду залишили такі досвідчені гравці як Олена Татарина, Марина Захожа, Людмила Гуляєва та Наталія Шумейко. На вакансії, які звільнилися, зараз проводимо доукомплектацію. Попередня заявка вже сформована. Тепер дивимося, кого залишити в ній.

- Чи можете назвати прізвища новачків?

- Поки що ні. Скажемо так: ротація проведена, тепер розбираємося, хто гратимемо в Суперлізі. Крім того, ніхто не відміняв дозаявку, яка дозволена до 1 березня. Цілком можлива і подальша ротація. Розумію, що перший сезон в Суперлізі буде достатньо складний. Природно, будуть і поразки, і перемоги. І в емоційному плані сезон для дівчаток буде складний. Суперліга є Суперліга.

- Чи можливе залучення досвідчених гравців, дивлячись на яких могла б підростати молодь?

- Досвідчений гравець коштує грошей. А через те, що у нас є дефіцит бюджету, говорити про залучення гравців маловірогідне. Ми б, звісно були б раді бачити в наших рядах і тих, і інших волейболісток, але прекрасно розуміємо, що для того, щоб забезпечити їх перебування в клубі, треба фінансування. Поки пробуватимемо своїми силами виконати задачу.

КОМАНДА

- Чи можете порівняти рівень «Фаворита» з рівнем команд Суперліги?

- Зараз це складно зробити, адже в командах Суперліги теж відбулася певна ротація - хтось підсилився, хтось втратив більш досвідчених гравців. Тож на ваше питання можна зможу відповісти лише за підсумками сезону. Тоді ми і зможемо порівняти рівень команд.

- Яку гру ви намагаєтеся привити своїй команді?

- Я би хотів, щоб команда грала в організований та раціональний волейбол. Тобто не робити зайвих рухів, які забирають сили та емоції, та, крім того, малоефективні.

- Що в цілому представляє собою команда «Фаворит»?

- У нас молода та малодосвідчена команда. Кожний з гравців представляє собою певну цінність в своєму амплуа, моя задача – зробити з них команду. Для цього у мене є, принаймні, перший етап. До того, як команди розділяться на четвірки. Потім вже треба вирішуватиме конкретні задачі. Тож перший етап витратимо на формування команди, адже тренувальний процес – це одне, ігровий – зовсім інше. Становлення команда проходить не тільки в тренуваннях, але і в іграх.

Наші задачі в сезоні невеличкі – закріпитися в Суперлізі. І до цієї цілі ми потроху рухатимемося.