Президент Федерації волейболу України Михайло Григорович Мельник поділився своєю думкою стосовно подання заявки ВК "Барком-Кажани" на участь у чемпіонаті польської ПлюсЛіги.

– Ваше відношення до заявки ВК "Барком-Кажани" щодо участі у чемпіонаті Польщі?

– Це була ініціатива не Федерації, а ініціатива клубу. Я особисто давно це питання проштовхував. Навіть, під час останньої зустрічі в січні з президентом польської федерації волейболу. Ми підписали широкомасштабний договір про співпрацю, і там був пункт про спільну участь у зборах, семінарах, а також порушувалося питання участі в загальних змагальних проектах. Більше йшлося про студентську лігу. Але про те, щоб грати в польській лізі... Чесно скажу, особисто для мене це здавалося не здійсненно. Якщо поляки захочуть нас там бачити, то я вважаю, що це дуже великий плюс. Це оцінка, напевно, нашого волейболу.

– Чи реально поєднувати виступ львівської команди у ПлюсЛізі та в українській Суперлізі?

– Я думаю, що реально. Згадайте, як років вісім тому харківський "Локомотив" виступав у відкритому чемпіонаті Росії. Тоді "Локомотив" був звільнений від першого етапу чемпіонату України і починав виступати з другого етапу. Як буде зараз, думаю, є багато варіантів. І цей варіант підходить.

Також думаю, що "Барком-Кажани", якщо буду грати в ПлюсЛізі, то вони будуть підсилюватися і матимуть не один склад. Може, зможуть виступати одночасно. Звичайно, федерація не буде диктувати умови. Це буде вирішено на зборах представників усіх команд Суперліги, якщо це станеться... Скажу чесно, думаю, що це питання ще передчасне. Думаю, це тільки декларація з боку Львова, а не рух з боку Польщі.

– Яку користь може отримати український волейбол від виступу "Барком-Кажани" в чемпіонаті Польщі?

– Уявіть, якби зараз футбольному "Динамо" запропонували виступати в АПЛ. Це ж, напевно, була б велика честь. Тож, участь у ПлюсЛізі – це великий плюс і поштовх для всієї волейбольної спільноти.

Відкрию один секрет. Для того щоб виступати в ПлюсЛізі є багато вимог. Одна з вимог – клуб повинен показати, що його бюджет складає, щонайменше, 2 мільйони євро.

На даний момент я поки бачу тільки плюси. Плюси для України. Які плюси для Польщі? Може підняття авторитету свого чемпіонату. Хоча їх чемпіонат і так найавторитетніший у світі. Ні для кого не секрет, що чемпіонати Польщі, Італії та Росії – найсильніші в світі. Також це дуже корисно для збірної України. Хоча, я ще раз скажу, в найближчій перспективі я не бачу їх виступу в ПлюсЛізі. Але, дай Бог. Нам є чого повчитися у польської волейбольної федерації.

Ще хочу сказати, що буквально два дні ходить ця новина. А вже з'явилися наші критики, яким не подобається ця ідея. Вони знаходять приклади, щоб сказати, що український волейбол знаходиться у страшному занепаді. А вчора великий волейбольний аналітик та спеціаліст з Вінниці, думаю багато, хто розуміє про кого я говорю, написав, що сьоме місце на чемпіонаті Європи – це, скоріше за все, випадковість. Думаю, любителі волейболу повинні якось відповісти йому.

Участь в чемпіонаті Польщі – це великий плюс. Це говорить вам син, мати якого воювала в УПА. Ніякого сепаратизму я тут не бачу.

Ну, а те, що сказав екс-тренер Ян Сух, з приводу повернення Львову Польщі, хоча б в волейболі, то я хочу нагадати прислів'я: "Дурень думкою багатіє". Львів був, є і буде українським. Я дуже добре знаю ставлення польської волейбольної еліти до України. Вони поважають нашу незалежність і територіальну цілісність. Вони зовсім не з тією метою запрошують нас в чемпіонат.

"Барком" подав заявку на участь у чемпіонаті Польщі

Олег БАРАН: "Участь "кажанів" у Плюслізі – виведе український волейбол на вищий рівень"

Олег БАРАН: "Переход в чемпионат Польши – не измена, а нормальная практика"

Угис КРАСТИНЬШ: "Играть в польской Плюс-Лиге было бы интересно"

Михайло МЕЛЬНИК: "Нам було б за честь, якби поляки прийняли нашого представника в ПлюсЛігу"