Чоловіча збірна України з волейболу готується до участі у матчах Золотої Євроліги-2024 під керівництвом нового наставника - аргентинця Рауля Лосано.

Як ми повідомляли раніше, у команди змінився головний тренер та увесь тренерський штаб.

ФВУ склала розширений список волейболістів, які були запрошені на перший тренувальний збір у Городку. Однак по факту національна збірна України працювала у скороченому складі.

А кілька днів стало відомо, що на другий тренувальний збір не прибуде ще низка основних гравців, які виступали за команди у минулі роки. Цю новину прокоментував новий наставник збірної.

– Чесно кажучи, для мене це був справжній шок, – розповів Рауль Лосано. – Я був впевнений, що таке неможливо у принципі, а в країні, яка третій рік перебуває у стані війни, й поготів. Адже я приїхав сюди, щоб допомогти українцям, щоб ще більше підняти престиж цієї країни на міжнародній арені. І раптом таке. Найнеприємніше у цій ситуації, що переважна більшість відмовників самі не подзвонили мені і не приїхали на збір, а передавали інформацію через своїх агентів. У зв'язку з цим хочу наголосити, що я багато років працюю у волейболі, постійно тримаю контакт із людьми і завжди відкритий для спілкування з кожним гравцем. Тому не треба передавати мені якусь інформацію через третіх осіб. Приїжджайте, дзвоніть, говоріть. Тільки Дмитро Вієцький це зробив правильно, як належить. Сам приїхав до Городка, ми поговорили з ним та обговорили всі питання.

– Ви вже проводили заняття із тими гравцями, які перебували в Україні?

– Так. Після закінчення чемпіонату України ті хлопці, які отримали виклик до збірної, трохи відпочили та прибули до Городка. Ми з ними вже провели кілька тренувань. А 3 травня команда виїхала до Польщі на основний та заключний навчально-тренувальний збір. Саме туди мали приїхати всі легіонери. Але деякі з них, як я сказав, наперед відмовилися приїжджати. Я все ж таки сподівався на те, що 4 травня побачу хоча б когось із них, але, на жаль.

– Поки Ви будете тренером збірної України, для цих волейболістів двері до збірної залишаться відчиненими?

– Двері відчинені для кожного гравця, який є патріотом своєї країни та готовий боротися за її прапор. Для тих, кого не треба просити і хто розуміє важливість та значення національної збірної. Я ще можу зрозуміти ветеранів, тих, кому за тридцять, їм вже доводити особливо нічого. Але як ставиться до того, що серед тих, хто відмовився, є зовсім молоді хлопці, у яких справжня спортивна кар'єра тільки починається? До речі, як позитивний приклад можу навести Миколу Рудницького. Йому зараз 42 роки і спочатку він хоч і був у списках кандидатів, але на перший збір не запрошувався. А коли виникла така ситуація, то він одразу відгукнувся, зібрав свої речі та з'явився на тренування. Отак мають чинити справжні спортсмени.

Тепер щодо тих, хто відмовився. Наскільки я знаю, керівництво Федерації волейболу порушуватиме питання про їх дискваліфікацію. І я вважаю, що це буде абсолютно правильне рішення. Ці волейболісти самі ухвалили таке рішення і самі за нього мають відповідати.

– Скільки людей зараз тренуються у збірній і можете назвати цих гравців? Адже шанувальники волейболу в нашій країні поки що взагалі не уявляють, яким буде склад головної команди після всіх цих подій.

– Звісно, назву. На даний момент у збірній працюють:

зв’язуючі: Владислав Діденко, Сергій Євстратов, Дмитро Долгополов, Віталій Пархоменко;

догравальники: Євген Кісілюк, Микита Лубан, Олександр Наложний, Дмитро Янчук, Тимур Цмокало;

центральні блокуючі: Микола Рудницький, Олександр Коваль, Денис Велецький, Максим Дрозд, Андрій Челеняк і трохи пізніше має під'їхати Юрій Семенюк;

діагональні: Віктор Шаповал, Дмитро Шаповал;

ліберо: Олександр Бойко, Ярослав Пампушко.

Із цього числа до заявки на Золоту Євролігу ми маємо вибрати 14 волейболістів.

ukraine volleyball

– Хто допомагає Вам працювати у тренерському штабі збірної?

– Моїми помічниками є польський тренер Петер Грабан, який минулого сезону привів варшавський «Проект» до бронзових нагород Плюс Ліги, а також відомі в Україні тренери Костянтин Рябуха та В'ячеслав Гриньов. Незабаром очікуємо на приїзд ще одного фахівця з Італії. Він займатиметься фізичною підготовкою. Я впевнений, що ми встигнемо награти склад до ігор Євроліги.

– Виходячи із ситуації, що склалася, завдання збірної на майбутній турнір скориговані?

– В Україні досить багато волейбольних талантів і ми намагатимемося створити ту збірну, яка згодом боротиметься за високі місця у різних турнірах. Щодо найближчих матчів, то від прогнозів поки утримаюся. Подивимося у справі хлопців і тоді вже робитимемо висновки.

І на закінчення оголосимо список волейболістів, які з різних причин відмовились виступати за збірну України: Олег Плотницький, Василь Тупчий, Ілля Ковальов, Дмитро Терьоменко, Ян Єрещенко, Віталій Щитков, Владислав Щуров, Тимофій Полуян.

Василь ТУПЧІЙ: “Я був готовий приїхати в збірну, але в мене була умова”

Президент “Прометея”: “Участь у зборі збірної Брови, Терьоменка, Єрещенка та Щиткова неможлива через заборону лікарів”

Михайло МЕЛЬНИК: “Повний саботаж. Зрадники”

Олег ПЛОТНИЦЬКИЙ: “Треба перевірити коліна. І загалом перевіритися після сезону”

Плотницький та Тупчій не зіграють у Золотій Євролізі-2024

ФВУ визначилася з кандидатурою головного тренера чоловічої збірної України

ФВУ склала розширений список кандидатів у національну збірну України

Чоловіча збірна України розпочала перший тренувальний збір